512
Ο Μάριο Ντράγκι θεωρείται φαβορί, αλλά η εκλογή του θα έφερνε αναταράξεις στην πολιτική ζωή | REUTERS/Remo Casilli

Ιταλία: Από τη Δευτέρα οι ψηφοφορίες της προεδρικής εκλογής – Θα είναι ο Ντράγκι;

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2022, 23:10
Ο Μάριο Ντράγκι θεωρείται φαβορί, αλλά η εκλογή του θα έφερνε αναταράξεις στην πολιτική ζωή
|REUTERS/Remo Casilli

Ιταλία: Από τη Δευτέρα οι ψηφοφορίες της προεδρικής εκλογής – Θα είναι ο Ντράγκι;

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2022, 23:10

Το ιταλικό κοινοβούλιο συνέρχεται την Δευτέρα για να εκλέξει τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε μία εκλογική διαδικασία όπου ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι εμφανίζεται ως φαβορί.

Και ενώ οι διαπραγματεύσεις εντείνονται στους διαδρόμους, ο έτερος υποψήφιος, ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, εμφανίστηκε επιθετικός στην προεκλογική εκστρατεία φθάνοντας μέχρι να καμαρώσει για τα περιώνυμα πάρτι bunga bunga.

Ο 85χρονος δισεκατομμυριούχος ονειρεύεται εδώ και καιρό μία επταετή θητεία στο Κυρηνάλιο, αν και οι αναλυτές αμφιβάλλουν ότι διαθέτει τις αναγκαίες ψήφους.

Κάθε πρόβλεψη για την έκβαση της ψηφοφορίας είναι δύσκολη, καθώς η μυστικότητα της ψήφου αφήνει περιθώρια στους εκλέκτορες.

Περί τους 1.000 γερουσιαστές, βουλευτές και εκπρόσωποι των περιφερειών θα αρχίσουν να ψηφίζουν την Δευτέρα. Για να εκλεγεί πρόεδρος απαιτούνται τα δύο τρίτα των ψήφων κατά τους τρεις πρώτους γύρους της ψηφοφορίας και στην συνέχεια η απόλυτη πλειοψηφία κατά τους επόμενους γύρους.

Οπως το απαιτεί η παράδοση, δεν υπάρχουν επίσημοι υποψήφιοι.

Λόγω των μέτρων ασφαλείας για την πανδημία, κάθε γύρος θα διαρκέσει μία ημέρα. Οσοι εκλέκτορες είναι θετικοί στην Covid και σε καραντίνα -αυτή τη στιγμή περί τους 35- θα ψηφίσουν από το… πάρκινγκ, γράφει ο Guardian.

Ο κομβικός ρόλος του Προέδρου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ασκεί στην πραγματικότητα σημαντικό ρόλο σε περίπτωση πολιτικής κρίσης, είτε πρόκειται για την εξουσία που έχει να διαλύει το Κοινοβούλιο, είτε για την επιλογή πρωθυπουργού την άρνηση ανάθεσης εντολής σχηματισμού κυβέρνησης σε επισφαλείς συνασπισμούς.

Τα κόμματα τα οποία απαρτίζουν τον ετερόκλητο κυβερνητικό συνασπισμό που υποστηρίζει τον Μάριο Ντράγκι βρίσκονται σε θέση μάχης εν όψει των βουλευτικών εκλογών του 2023. Το χάος θα μπορούσε να απειλήσει την εφαρμογή του ευρωπαϊκού σχεδίου ανάκαμψης μετά την πανδημία.

Ο 74χρονος Μάριο Ντράγκι έχει αφήσει να εννοηθεί ότι ενδιαφέρεται για την προεδρία, αλλά η εκλογή του θα άφηνε κενή την θέση του πρωθυπουργού σε μία κρίσιμη στιγμή.

Ορκίστηκε πρωθυπουργός από τον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα τον Φεβρουάριο 2021 και κατόρθωσε να διατηρήσει την ενότητα του κυβερνητικού συνασπισμού στον οποίο συμμετέχουν όλα τα (μεγάλα) ιταλικά πολιτικά κόμματα, κατευθύνοντας παράλληλα την ιταλική οικονομία στην ανάκαμψη. Είχε επίσης της εποπτεία των κρίσιμων μεταρρυθμίσεων που απαιτήθηκαν με αντάλλαγμα το ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης, από το οποίο η Ιταλία λαμβάνει το κολοσσιαίο ποσό των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι διεθνείς επενδυτές ανησυχούν μήπως η Ιταλία με το τεράστιο χρέος καθυστερήσει στο χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων σε περίπτωση που ο Μάριο Ντράγκι εγκαταλείψει την πρωθυπουργία.

Πρόεδρος Ντράγκι;

Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι ο Μάριο Ντράγκι θα είναι ο αποτελεσματικότερος Πρόεδρος για την διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας και των καλών σχέσεων με τις Βρυξέλλες, ιδιαίτερα αν η Δεξιά και η άκρα Δεξιά κερδίσουν τις εκλογές του 2023.

Εξάλλου δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα είναι σε θέση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, αν παραμείνει στην πρωθυπουργία. Κινδυνεύει άλλωστε να χάσει την θέση του μετά τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Μια λύση θα ήταν ο ορισμός στην πρωθυπουργία του Ρενάτο Μπρουνέτα, του σημερινού επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος του Μπερλουσκόνι Forza Italia, καθώς οι ηγέτες των βασικών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού κατέχουν τα σημαντικότερα υπουργεία μέχρι τις εκλογές.

Αν ο Μάριο Ντράγκι διατηρήσει την πρωθυπουργία, κυκλοφορούν πολλά ονόματα υποψηφίων για την θέση του Προέδρου της  Δημοκρατίας, όπως του ευρωπαίου επιτρόπου Πάολο Τζεντιλόνι, του πρώην πρωθυπουργού Τζουλιάνο Αμάτο ή της υπουργού Δικαιοσύνης Μάρτα Καλάμπρια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...