524
Ενα από τα τελευταία ντιμπέιτ τον Μάρτιο. Τώρα ο Ντόναλντ Τραμπ (αριστερά) θα βρει απέναντί του τον Τεντ Κρουζ (στο μέσον) και τον Τζον Κέισικ | Photo by Joe Raedle/Getty Images/Ideal Images

Ισχύς εν τη ενώσει για Κρουζ και Κέισικ

Protagon Team Protagon Team 25 Απριλίου 2016, 12:00
Ενα από τα τελευταία ντιμπέιτ τον Μάρτιο. Τώρα ο Ντόναλντ Τραμπ (αριστερά) θα βρει απέναντί του τον Τεντ Κρουζ (στο μέσον) και τον Τζον Κέισικ
|Photo by Joe Raedle/Getty Images/Ideal Images

Ισχύς εν τη ενώσει για Κρουζ και Κέισικ

Protagon Team Protagon Team 25 Απριλίου 2016, 12:00

Ενώ απομένουν 16 πολιτείες για να ολοκληρωθούν οι αναμετρήσεις για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, με τον Ντόναλντ Τραμπ να προηγείται, οι δύο αντίπαλοί του, ο Τεντ Κρουζ και ο Τζον Κέισικ, ανακοίνωσαν ότι θα κατέβουν επιλεκτικά σε τρεις από τις προσεχείς αναμετρήσεις ώστε να αποσπάσουν όσο το δυνατόν περισσότερους εκλέκτορες από τον Τραμπ.

Παραμερίζοντας τη μεταξύ τους αντιπαλότητα, ο Κρουζ και ο Κείσικ αναγνωρίζουν με αυτόν τον τρόπο ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να σταματήσουν το φαινόμενο Τραμπ, αφού τα ως τώρα όπλα των Ρεπουμπλικάνων δεν έχουν καταφέρει πολλά, είναι να του στερήσουν εκλέκτορες. Στη συνέχεια θα πάνε σε ένα συνέδριο που θα κληθεί να εκλέξει κατά συνείδηση, οπότε ελπίζουν ότι εκεί θα λειτουργήσει το ένστικτο της αυτοσυντήρησης και το κόμμα θα παρουσιαστεί τον Νοέμβριο με μια αξιόπιστη και mainstream λύση.

Είναι όμως ζητούμενο το αν και κατά πόσο θα τους ακολουθήσουν οι ψηφοφόροι.

Ο Κρουζ θα επικεντρωθεί στην Ιντιάνα, όπου γίνονται προκριματικές εκλογές στις 3 Μαΐου. Η πολιτεία έχει 57 εκλέκτορες με δίνονται κατά κύριο λόγο στον πρώτο σε ψήφους (winner-take-most), για την ακρίβεια είναι τρεις στον νικητή κάθε μίας από τις εννιά περιφέρειες της πολιτείας συν 30 «επικρατείας» από όλη την πολιτεία.

Οι ως τώρα δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Τραμπ έχει μικρό προβάδισμα έναντι του Κρουζ και τον Κέισικ τρίτο αλλά με ρεύμα στο στρατόπεδο των ρεπουμπλικανών αντι-Τραμπ ψηφοφόρων.

Αντίθετα, ο κυβερνήτης του Οχάιο Κέισικ θα επικεντρωθεί στο Ορεγκον (17 Μαΐου και 28 εκλέκτορες που μοιράζονται αναλογικά) και στο Νέο Μεξικό (7 Ιουνίου και 24 εκλέκτορες σε όσους συγκεντρώσουν πάνω από 15%), δύο μικρότερες πολιτείες, οι οποίες σύμφωνα με την καμπάνια του Κείσικ είναι δομικά όμοιες με τις βορειοανατολικές πολιτείες όπου ο υποψήφιος τα πηγαίνει καλύτερα.

Και οι δύο, Κρουζ και Κέισικ, ξεκαθαρίζουν ότι η συμφωνία είναι για αυτές τις πολιτείες ενώ περιμένουν ότι το συνέδριο του Ιουλίου δεν θα βγάλει από τον πρώτο γύρο ξεκάθαρο νικητή.

Η επιλογή της τακτικής της στρατηγικής ψήφου από τους δύο αντιπάλους χαρακτηρίστηκε από τον Τραμπ κίνηση απελπισίας

Αυτή τη στιγμή ο Τραμπ έχει 844 εκλέκτορες, ο Κρουζ 543, ο Μαρκο Ρούμπιο που έχει αποσυρθεί από τη μάχη 171 και ο Κέισικ 148. Στο συνέδριο τον Ιούλιο οι εκλέκτορες θα ψηφίσουν αυτόν που δήλωσαν ότι στηρίζουν.

Ο απαιτούμενος αριθμός των εκλεκτόρων είναι 1.237, τους οποίους, ειδικά αν ευοδωθεί το σχέδιο Κρουζ και Κέισικ, ο Τραμπ δύσκολα θα εξασφάλιζε. Αυτό θα οδηγούσε σε δεύτερο γύρο ψηφοφορίας (ή τρίτο ή όσους ακόμη χρειάζονταν) μέχρι να αναδειχτεί με πάνω από 50% ο υποψήφιος του κόμματος. Από τον δεύτερο γύρο οι εκλέκτορες δεν δεσμεύονται από την επιλογή που έχουν κάνει και μπορούν να επιλέξουν όποιον θέλουν.

Η απάντηση του Τραμπ που ήρθε μέσω Twitter δείχνει μια επιστροφή στην οξυμένη ρητορική. Ενώ είχε σταματήσει να αποκαλεί τον Τεντ Κρουζ «Ψεύτη Τεντ» (Lyin’ Ted)» τώρα επιστρέφει στον χαρακτηρτισμό και μιλά για απελπισία εκ μέρους τους. «Ουάου, μόλις ανακοινώθηκε ότι ο ψεύτης Τεντ και ο Κέισικ θα συνεργαστούν για να με αποτρέψουν από τον να πάρω το χρίσμα. ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ!», γράφει.

Εν τω μεταξύ, αυτή την Τρίτη 26 Απριλίου θα γίνει αναμέτρηση σε πέντε πολιτείες, το Κονέκτικατ (28 εκλέκτορες), το Ντελαγουέρ (16 στον πρώτο), το Μέριλαντ (38 πλειοψηφικά), την Πενσιλβάνια (71 πλειοψηφικά) και το Ρόυντ Αιλαντ (19). Στις ίδιες πολιτείες ψηφίζουν και οι Δημοκρατικοί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...