247
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στο βήμα της Βουλής | ΙΝΤΙΜΕnews

Ιστορική στιγμή η επέκταση των χωρικών υδάτων προς δυσμάς – Ενημερώνει τη Βουλή ο Δένδιας

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2021, 13:32
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στο βήμα της Βουλής
|ΙΝΤΙΜΕnews

Ιστορική στιγμή η επέκταση των χωρικών υδάτων προς δυσμάς – Ενημερώνει τη Βουλή ο Δένδιας

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2021, 13:32

Τη Διαρκή Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής ενημερώνει την Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021 (η συνεδρίαση ξεκινά στις 10.00) ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εξωτερικών για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου.

Οπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, στο μπρίφινγκ της Δευτέρας, με το νομοσχέδιο για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης προς Δυσμάς, υλοποιείται μία ιστορικής σημασίας απόφαση, καθώς η Ελλάδα επεκτείνει στην περιοχή αυτή τα χωρικά ύδατά της στα 12 ναυτικά μίλια και διευρύνει -για πρώτη φορά από το 1947- την έκταση της επικράτειάς της.

Ο κ. Ταραντίλης υπογράμμισε μάλιστα, ως μείζονος σημασίας,  ότι στο άρθρο 1 παρ. 2 του νομοσχεδίου αναφέρεται κατά λέξη: «Η Ελληνική Δημοκρατία επιφυλάσσεται για την άσκηση και στις λοιπές περιοχές της Επικράτειάς της των αντίστοιχων δικαιωμάτων της, όπως αυτά απορρέουν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών της 10ης Δεκεμβρίου 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία αποτυπώνει διεθνές εθιμικό δίκαιο».

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης γνωστοποίησε τέλος ότι τη Δευτέρα κατατίθεται στη Βουλή και εντός της εβδομάδας ψηφίζεται το νομοσχέδιο για την έγκριση της αγοράς μιας μοίρας 18 (δώδεκα μεταχειρισμένων και έξι καινούργιων) γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών «Rafale».

«Γίνεται, έτσι», τόνισε, «ένα ακόμη βήμα, στην κατεύθυνση που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη, για άμεση ενίσχυση των Ενόπλων μας Δυνάμεων», ενώ υπενθύμισε ότι  τα πρώτα έξι Rafale θα έρθουν στη χώρα μας έξι μήνες μετά την υπογραφή της Σύμβασης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...