534
| Shutterstock

Ιστορική ημέρα με την πρεμιέρα του πρώτου 10ετούς για το Ταμείο Ανάκαμψης

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουνίου 2021, 09:30
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 15/06/2021, 13:30
|Shutterstock

Ιστορική ημέρα με την πρεμιέρα του πρώτου 10ετούς για το Ταμείο Ανάκαμψης

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουνίου 2021, 09:30
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 15/06/2021, 13:30

Είναι μια ημέρα ορόσημο για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο επίτροπος Προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Γιοχάνες Χαν,  ανακοίνωσε την πρώτη έξοδο τις ΕΕ στις αγορές –οι Βρυξέλλες προσέλαβαν τράπεζες για την έκδοση του πρώτου δεκαετούς ομόλογο που θα χρηματοδοτήσει το Ταμείο Ανάκαμψης, το πακέτο που θα χρηματοδοτήσει την ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών μετά την κρίση του κορονοϊού.

Η πώληση του ομολόγου αναμενόταν να αρχίσει το πρωί της Τρίτης, υπό την αίρεση των συνθηκών της αγοράς, σύμφωνα με ενημερωτικά υπομνήματα των επικεφαλής διαχειριστών που τέθηκαν σε γνώση του Reuters.

Και όντως η ζήτηση για το 10ετές διαμορφώθηκε σε περισσότερα από 107 δισ. ευρώ!

Είναι η πρώτη μίας σειράς εκδόσεων, συνολικού ύψους 800 δισ. ευρώ από τώρα έως το 2026, οι οποίες θα στηρίξουν τις επιχορηγήσεις και τα δάνεια προς τα κράτη μέλη – μία χωρίς προηγούμενο πράξη δημοσιονομικής αλληλεγγύης της ΕΕ που μπορεί να τη μεταμορφώσει στον μεγαλύτερο δανειολήπτη της Ευρώπης.

Έχουν προηγηθεί οι εκδόσεις ύψους 90 δισ. ευρώ, οι οποίες χρηματοδότησαν το πρόγραμμα SURE για τη στήριξη της απασχόλησης, από τον περασμένο Οκτώβριο, οι οποίες έχουν δώσει ήδη στην ΕΕ μία σημαντική παρουσία στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων.

Με το πρώτο 10ετές ομόλογο του Ταμείου Ανάκαμψης θα αντληθούν 10 δισ. ευρώ, σύμφωνα με δήλωση του γάλλου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στις 31 Μαΐου. Η ΕΕ έχει ανακοινώσει ότι αναμένει να εκδώσει ομόλογα συνολικού ύψους 80 δισ. ευρώ φέτος.

Μετά την πρώτη πώληση, η ΕΕ θα εκδώσει δύο ακόμη κοινοπρακτικά ομόλογα έως το τέλος Ιουλίου. Στη συνέχεια, η ΕΕ θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο ένα πρόγραμμα πώλησης βραχυπρόθεσμων τίτλων μέσω δημοπρασιών.

Οπως σχολίασε το economico.gr, η 15η Ιουνίου 2021 θα αναφέρεται στο μέλλον ως μία ιστορική ημέρα για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την πορεία της προς την πλήρη ενοποίηση: εκδίδεται το πρώτο δεκαετές ομόλογο, κοινού ευρωπαϊκού χρέους, ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα χρηματοδοτήσει έργα και δράσεις από τα προγράμματα που θα εγκριθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Αυτό σημαίνει ότι στα ευρωπαϊκά ταμεία θα μπουν τα πρώτα χρήματα και αμέσως μόλις εγκριθούν τα σχέδια των χωρών μελών θα αρχίσει η πολυπόθητη, για αρκετές χώρες χρηματοδότηση, ώστε να αντιμετωπισθούν τα τεράστια προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία του κορονοϊού. Το ελληνικό σχέδιο αναμένεται ότι θα είναι από τα πρώτα που θα εγκριθούν και η χώρα μας υπολογίζει ότι θα εισπράξει από το Ταμείο ανάκαμψης μέχρι το τέλος του έτους περίπου εννέα δισεκατομμύρια ευρώ.

Η ΕΕ προσέλαβε τις τράπεζες BNP Paribas, DZ Bank, HSBC, IMI-Intesa Sanpaolo και Morgan Stanley ως από κοινού επικεφαλής διαχειριστές, ενώ η Danske Bank και η Santander θα λειτουργήσουν ως συν-επικεφαλής διαχειριστές, σύμφωνα με το υπόμνημα.

Η ζήτηση που εκδηλώθηκε ήταν πάντως χαμηλότερη από το ποσό-ρεκόρ των 145 δισ. ευρώ κατά την πρώτη έκδοση 10ετούς ομολόγου για το SURE, αλλά ήταν υψηλότερη από τις πιο πρόσφατες εκδόσεις του προγράμματος αυτού.

«Το μήνυμα που είχαμε από την κυρία Λαγκάρντ ουσιαστικά βάζει ένα όριο στις ανησυχίες που ίσως είχε η αγορά αναφορικά με το συνολικό ποσό της έκδοσης… που πρόκειται να κάνει η ΕΕ», δήλωσε αναλυτής της Rabobank, αναφερόμενος στην απόφαση της ΕΚΤ την περασμένη Πέμπτη να διατηρήσει τον υψηλό ρυθμό αγορών ομολόγων.

Το νέο 10ετές ομόλογο, που λήγει στις 4 Ιουλίου 2031, θα έχει επιτόκιο δύο μονάδες βάσης κάτω από το mid-swap, ανέφερε διαχειριστής της έκδοσης, που αντιστοιχεί σε μία απόδοση 0,06%, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...