768
|

Ιστορική ανάκαμψη της ΔΕΗ – Χατζηδάκης: Επιβραβεύθηκαν οι προσπάθειες κυβέρνησης και διοίκησης Στάσση

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουνίου 2020, 13:11

Ιστορική ανάκαμψη της ΔΕΗ – Χατζηδάκης: Επιβραβεύθηκαν οι προσπάθειες κυβέρνησης και διοίκησης Στάσση

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουνίου 2020, 13:11

Ιστορική χαρακτηρίζουν παράγοντες της αγοράς την επιστροφή της ΔΕΗ στην κερδοφορία έπειτα από χρόνια διαρκούς απαξίωσης.

Από τις ζημιές των 248,5 εκατ. ευρώ και την εικόνα κατάρρευσης επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μέσα σε δέκα μήνες η ΔΕΗ πέρασε χάρη στις παρεμβάσεις του υπουργείου Ενέργειας και της νέας διοίκησης, σε θετικό έδαφος καταγράφοντας στο α’ τρίμηνο του έτους κέρδη προ φόρων 3,5 εκατ. ευρώ.

Επίσης, το επαναλαμβανόμενο EBITDA (λειτουργικά αποτελέσματα) διαμορφώθηκε σε 182 εκατ. ευρώ (από ζημίες 66,3 εκατ. ευρώ το α΄τρίμηνο του 2019), παρουσιάζοντας αύξηση κατά 248,3 εκατ. ευρώ!

Δύο ήταν οι κινήσεις που οδήγησαν τη ΔΕΗ στην εντυπωσιακή αυτή ανάκαμψη: η εφαρμογή των μέτρων του περασμένου Σεπτεμβρίου και η μείωση των δαπανών ενέργειας, που είχαν ως αποτέλεσμα το α’ τρίμηνο του έτους να παρουσιάζει αυξημένα έσοδα, παρά το μειωμένο όγκο πωλήσεων, της τάξης των 81 εκατ. ευρώ και μειωμένες δαπάνες ύψους 167 εκατ. ευρώ

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα τριμήνου της Επιχείρησης, ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, τόνισε πως πρόκειται για την  επιβράβευση της προσπάθειας που έχει γίνει από την κυβέρνηση και τη διοίκηση της εταιρείας τους τελευταίους 10 μήνες.

Ο κ. Χατζηδάκης έστρεψε τα «πυρά» του στον ΣΥΡΙΖΑ στον οποίο και καταλόγισε «κωμική αντιπολίτευση» για τηο σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ.

Η Επιχείρηση, σημείωσε ο υπουργός, «έχει ακολουθήσει μια ανοδική πορεία που αποτυπώνεται, τόσο στην αξία της μετοχής της – σε πείσμα των αναταράξεων που προκλήθηκαν λόγω του κορονοϊού – όσο και στα οικονομικά της αποτελέσματα».  

Από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε., Γιώργος Στάσσης, επεσήμανε ότι «η θετική τάση στην λειτουργική κερδοφορία του Ομίλου, η οποία ξεκίνησε από τα αποτελέσματα του τετάρτου τριμήνου 2019, συνεχίστηκε και στο πρώτο τρίμηνο του 2020, με το EBITDA σε επαναλαμβανόμενη βάση να διαμορφώνεται σε 182 εκατ. ευρώ».

«Θετική εξέλιξη», τόνισε, «αποτελεί  η μείωση των λειτουργικών δαπανών λόγω της μείωσης, μεταξύ άλλων, των δαπανών για αγορές ενέργειας και καύσιμα λόγω της πτώσης της Οριακής Τιμής Συστήματος και των τιμών φυσικού αερίου, ενώ παράλληλα, καταγράφηκε μείωση του καθαρού χρέους κατά 52 εκατ. ευρώ».

«Οι νέες έκτακτες συνθήκες με τις οποίες βρεθήκαμε αντιμέτωποι λόγω του Covid-19, μας ανάγκασαν να αλλάξουμε τον τρόπο λειτουργίας μας προκειμένου να προσαρμοσθούμε στην νέα πραγματικότητα και να εξασφαλίσουμε την επιχειρησιακή συνέχεια. Κληθήκαμε άμεσα να εργαστούμε από το σπίτι, να υιοθετήσουμε νέες μορφές επικοινωνίας, να εξυπηρετήσουμε με διαφορετικό τρόπο τους πελάτες μας, να διασφαλίσουμε την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, και σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να αλλάξουμε διαδικασίες ετών.

»Στο νέο αυτό πλαίσιο, η ανταπόκριση όλων στον Ομιλο της ΔΕΗ ήταν άμεση και αποτελεσματική.

»Επιπλέον, σε συνέχεια της σταδιακής άρσης των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας, ακολουθώντας πλήρως τις οδηγίες της Πολιτείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας προχωρήσαμε στην επαναλειτουργία των καταστημάτων μας από τις 11 Μαΐου. Παράλληλα, συνεχίζουμε να ενισχύουμε τα κανάλια επικοινωνίας και εξυπηρέτησης κάνοντας ό,τι είναι δυνατόν για την εξυπηρέτηση των πελατών μας με τον καλύτερο και ασφαλέστερο τρόπο.

Σε επίπεδο εισπράξεων, από τα μέσα Απριλίου παρατηρούμε σταδιακή διόρθωση στην υστέρηση η οποία σημειώθηκε το μήνα Μάρτιο λόγω του Covid-19», ανέφερε ο κ. Στάσσης για να συμπληρώσει:

«Συνεχίζουμε την υλοποίηση των στρατηγικών προτεραιοτήτων μας με την προώθηση των επενδύσεων σε ΑΠΕ και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Ομίλου.

Επιπλέον, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας διενεργήσαμε Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων, εξ αποστάσεως, μέσω τηλεδιάσκεψης, με υψηλή απαρτία, εκλέγοντας με ευρύτατη πλειοψηφία δύο επιπλέον μέλη στην Επιτροπή Ελέγχου η οποία αποκτά πλέον, βάσει νόμου, αναβαθμισμένες ευθύνες και αρμοδιότητες, κάνοντας ένα ακόμη βήμα προς τη σύγχρονη Εταιρική Διακυβέρνηση με διαφάνεια και με πρακτικές αντίστοιχες μεγάλων Ευρωπαϊκών εταιρειών».

Σημειώνεται ότι το α΄ τρίμηνο 2020 η εγχώρια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά 1,7% στις 14.672 GWh έναντι 14.923 GWh το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Σε επίπεδο συνολικής ζήτησης, περιλαμβάνοντας δηλαδή την ηλεκτρική ενέργεια για εξαγωγές και άντληση, καταγράφηκε σημαντική μείωση κατά 8,2% λόγω της εντεινόμενης μείωσης των εξαγωγών τρίτων από το β’ τρίμηνο του 2019 και μετά (μείωση κατά 1.091 GWh σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2019), σε συνέχεια απόφασης της ΡΑΕ που έθεσε περιορισμούς ως προς την εξαγωγή προθεσμιακών προϊόντων ΝΟΜΕ, με αποτέλεσμα τον περιορισμό των ποσοτήτων ΝΟΜΕ που απορροφήθηκαν.

Εγκριση νέας γραμμής χρηματοδότησης 160 εκατ. ευρώ από την EBRD

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε εξάλλου ότι το διοικητικό της  συμβούλιο και το δ.σ. της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) ενέκριναν χρηματοδότηση ύψους 160 εκατ. ευρώ, διάρκειας 2 ετών, χωρίς εξασφαλίσεις για την υποστήριξη των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

Η χρηματοδότηση αυτή παρέχεται στο πλαίσιο του προγράμματος της EBRD για την υποστήριξη έργων υποδομών ζωτικής σημασίας και αποτελεί την έναρξη μίας πολύτιμης συνεργασίας με την Τράπεζα.

Η EBRD, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, προωθεί την μείωση εξάρτησης του ενεργειακού τομέα από τον άνθρακα (decarbonisation), όπου η ΔΕΗ, με το φιλόδοξο πρόγραμμά της για απολιγνιτιποίηση είναι πρωτοπόρος στις περιοχές που δραστηριοποιείται η EBRD.