Επικαιρότητα

Ιστορίες πολιτικής ελαφρότητας #474

Τα «καρφιά» της Εφης Αχτσιόγλου για το «φάντασμα» του ΣΥΡΙΖΑ (και της ηγεσίας του) ήταν πολλά / Η Ράνια Θρασκιά λέει ότι ξεκλέβει καθημερινά πέντε λεπτά για να διαβάζει το Σύνταγμα / Ντόρα Μπακογιάννη: «Ημουν Παναθηναϊκός, αλλά έγινα Πανιώνιος για να μην μείνω στο... ράφι»
Protagon Team

Τα «καρφιά» της Εφης Αχτσιόγλου για το «φάντασμα» του ΣΥΡΙΖΑ (και της ηγεσίας του) ήταν πολλά

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση έγινε το βράδυ της Τρίτης στο καφέ του Αρχαιολογικού Μουσείου, όπου παρουσιάστηκε το βιβλίο του Αριστείδη –«η αριστεία είναι ρετσινιά»– Μπαλτά, με τίτλο «Η Αριστερά ως σήμερον, ως αύριον και ως χθες – Ενα φάντασμα πλανιέται» (εκδόσεις Νήσος).

 

Πέρα από το βαρύγδουπο του τίτλου, το ενδιαφέρον ήταν ότι μεταξύ άλλων μίλησε και η Εφη Αχτσιόγλου, η οποία δεν εξελέγη απλώς πρώτη σε σταυρούς βουλεύτρια (κατά το συριζαϊκό λανγκάζ) στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας, αλλά εμφανίζεται ως μια επίδοξη διάδοχος του πολιτικά ξεδοντιασμένου από τις αλλεπάλληλες συντριβές Αλέξη Τσίπρα.

 

Μιλώντας μπροστά σε άλλα στελέχη, από τον Γιάννη Μπαλάφα και την Τασία Χριστοδουλοπούλου ως τον Στέφανο Τζουμάκα, η κυρία Αχτσιόγλου δεν έχασε την ευκαιρία για να ρίξει τα καρφιά της προς την ηγεσία και τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Εμπνεύστηκε, για παράδειγμα, από τον τίτλο του συγγράμματος και είπε ότι τα επίδικα της νέας εποχής ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τα αξιολόγησε καθώς ήταν απλώς το «φάντασμα» των παλαιότερων χρόνων. 1-0.

 

Μίλησε για στρατηγικούς στόχους που πρέπει «να συνδέονται και να βρίσκονται σε διάλογο» με τα επίδικα της κάθε εποχής, θέση που μπορεί να ερμηνευτεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα και των συν αυτώ, σε αυτές τις εκλογές ήταν εκτός τόπου και χρόνου. 2-0.

 

Επίσης μίλησε για μια Αριστερά που πρέπει να ακούει. «Να ακούμε τη νεολαία, όχι να λέμε τι να κάνει, αλλά να την ακούμε στο τι μας λέει ότι κάνουμε ή δεν κάνουμε. Ωστε να οικοδομήσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης και ισοτιμίας» είπε χαρακτηριστικά. 3-0 ειδικά αν σκεφτεί κανείς και τα γελοία «μπρο» του κ. Τσίπρα.

 

Η Ράνια Θρασκιά λέει ότι ξεκλέβει καθημερινά πέντε λεπτά για να διαβάζει το Σύνταγμα

Μια που πιάσαμε τον ΣΥΡΙΖΑ, να πούμε ότι μια νέα μεγάλη ελπίδα του (μικρού πια) κόμματος είναι η Ράνια Θρασκιά, τηλεπαρουσιάστρια, δημοσιογράφος και πρόσφατα εκλεγείσα στην Α’ Θεσσαλονίκης, μπροστά από άλλους συνυποψήφιους, πιο κομματικούς.

 

Η κυρία Θρασκιά, λοιπόν, έδωσε συνέντευξη στην «Καθημερινή» και μίλησε για τις πρώτες εμπειρίες της από την ενασχόλησή της με την πολιτική.

 

Επιχείρησε να εμφανιστεί όχι ως μια απλή τηλεπερσόνα, ούτε όμως ως μια νεοφώτιστη Συριζαία· αλλά ως μια προσωπικότητα με… προσωπικότητα και με επικοινωνία με όλους τους πολιτικούς χώρους: υποστήριξε, λόγου χάρη, ότι ενδεχομένως αυτό που οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ στο να την επιλέξει να ήταν μια πρωτοβουλία που είχε αναπτύξει με τον Κωστή Χατζηδάκη, όταν ο τελευταίος ήταν υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για τη μείωση των πλαστικών, λέγοντας πως «νομίζω, λοιπόν, ότι στον ΣΥΡΙΖΑ είδαν αυτή την πλευρά μου και με πλησίασαν. Αν με προσέγγιζαν σαν παρουσιάστρια, δεν θα πήγαινα».

 

Το πιο ενδιαφέρον ίσως σημείο της συνέντευξής της πάντως ήταν η αποκάλυψη ότι καθημερινά προσπαθεί να διαβάζει λίγες σελίδες από το Σύνταγμα που δόθηκε στους βουλευτές μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

 

«Μας το έδωσαν προχθές στην ορκωμοσία και προσπαθώ κάθε μέρα να ξεκλέβω πέντε λεπτά και να διαβάζω από κάτι. Γενικά διαβάζω πολύ» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Θρασκιά, η οποία αν δεν σαρωθεί ακόμη περισσότερο ο ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες της 25ης Ιουνίου, θα είναι κατά πάσα πιθανότητα και στην επόμενη Βουλή –ως «βουλεύτρια» φυσικά.

 

Ντόρα Μπακογιάννη: «Ημουν Παναθηναϊκός, αλλά έγινα Πανιώνιος για να μην μείνω στο... ράφι»

Μία εβδομάδα μετά τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκπομπή «Το πρωινό μου», από την πολυθρόνα απέναντι στον Γιώργο Λιάγκα, πέρασε και η αδελφή του προέδρου της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη.

 

Ηταν μια συνέντευξη ανάμεσα στην πολιτική και στην ελαφρότητα, όπως συνηθίζει ο κ. Λιάγκας αλλά και όπως και οι ίδιοι οι πολιτικοί επιδιώκουν τελευταία σε μια προσπάθεια να προσεγγίσουν άλλα «κοινά». Αυτή τη φορά η κυρία Μπακογιάννη προσέγγισε μια πολύ ειδική ομάδα ψηφοφόρων: τους Πανιώνιους.

 

Σε ένα σημείο ο κ. Λιάγκας σχολίασε ότι η πρώην υπουργός και εκλεγμένη βουλευτής Χανίων της ΝΔ «ντύθηκε ΠΑΣΟΚ”,»επειδή φορούσε ένα πράσινο σακάκι. Πάντα ετοιμόλογη η κυρία Μπακογιάννη απάντησε με χιούμορ υπενθυμίζοντας και το εν εξελίξει έργο του γιου της, δημάρχου Αθηνών, Κώστα Μπακογιάννη,: «Ντύθηκα γήπεδο Βοτανικού».

 

«Είσαι Παναθηναϊκός; Σωστά;», ρώτησε στη συνέχεια ο παρουσιαστής, για να λάβει μια αποκαλυπτική απάντηση: «Ημουν Παναθηναϊκός, αλλά έγινα Πανιώνιος, γιατί αλλιώς θα έμενα στο ράφι», είπε, καθώς ο δεύτερος σύζυγoς της κυρίας Μπακογιάννη, ο Ισίδωρος Κούβελος, υπήρξε από τους πιο επιτυχημένους παράγοντες του μπασκετικού Πανιωνίου.

 

Και η ίδια εξήγησε: «Ήταν υποχρεωτικό. Επρεπε να γίνω Πανιώνιος. Ορκίστηκα στα λάβαρα του Πανιωνίου. Ήταν μεγάλος έρωτας και από τότε ο Πανιώνιος έγινε “Θεός αιώνιος” και τέτοια, δεν αστειεύομαι. Πήγαινα γήπεδο. Την πρώτη φορά που με πήγε στο γήπεδο, τρόμαξα.

 

»Ήταν οι Πάνθηρες σε ένα κλουβί», συνέχισε η ίδια, «και φώναζαν κάτι συνθήματα που δεν τα καταλάβαινα και έρχεται κάποιος και μου λέει “κυρία Ντόρα δεν είναι για σένα, για τον διαιτητή είναι”. Ο Πανιώνιος είναι πάρα πολύ ωραία ομάδα. Έχει κάτι προβλήματα τώρα, αλλά θα τα λύσουμε», διαβεβαίωσε.

 

Μια απορία είναι γιατί να είσαι Παναθηναϊκός αφού θα γίνεις Πανιώνιος. Αλλά η απάντηση είναι τo γνωστό: Amor Vincit Omnia.