• Σουρεάλ γιορτινή Αθήνα: Ανδρες των ΜΑΤ έχουν περικυκλώσει το έλατο στο Σύνταγμα για να μην καεί

    Υπήρχε ένα παλιό ανέκδοτο που ρωτούσε πόσοι δημόσιοι υπάλληλοι χρειάζονται για να βιδώσουν μια λάμπα. Πλέον μπορεί κανείς να ρωτήσει πόσοι άνδρες των ΜΑΤ χρειάζονται για να φυλάνε το χριστουγεννιάτικο δέντρο στην πλατεία Συντάγματος. Και μάλιστα να υπάρχει και μια απολύτως αιτιολογημένη απάντηση!

     

    Από το μεσημέρι της Δευτέρας, το κέντρο της Αθήνας ήταν μια πόλη σε μια ιδιότυπη αιχμαλωσία, γιορτινή ασφαλώς, που όμως δεν μπορούσες να την πλησιάσεις. Με χιλιάδες αστυνομικούς στους αποκλεισμένους δρόμους, προκειμένου να υπάρξει επιτήρηση των εκδηλώσεων-διαδηλώσεων για την 13η επέτειο από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

     

    Βέβαια, υποτίθεται ότι πλέον οι διαδηλώσεις έχουν κανόνες, υπευθύνους, νόρμες και περιορισμούς, ώστε η πόλη να μπορεί να λειτουργεί, αλλά πολλά είναι αυτά που σε αυτή τη χώρα είναι απλώς μια υπόθεση, μια ευχή μιας αδύναμης Πολιτείας.

     

    Το πιο σουρέαλ όμως στα μέτρα που ελήφθησαν, ήταν η παρουσία πολυάριθμων ανδρών των ΜΑΤ παρατεταγμένων σε κύκλο επί της πλατείας Συντάγματος προκειμένου να προστατευτεί το έλατο που τοποθετήθηκε και στολίστηκε πρόσφατα από τον ίδιο τον δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη.

     

    Είναι παράλογη η εικόνα, αλλά υπάρχει μια αιτία που τη δημιούργησε. Το 2008, επί δημαρχίας Νικήτα Κακλαμάνη, το δέντρο που είχε βάλει η τότε δημοτική αρχή, είχε πυρποληθεί κατά τη διάρκεια των επεισοδιακών διαδηλώσεων διαμαρτυρίας –έκτοτε κάθε χρόνο είναι στόχος.

  • Ο Βενιζέλος έδωσε το «παρών» στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ

    Πέρασε κάπως απαρατήρητο μέσα στη φρενίτιδα της πληροφόρησης για τις εκλογές στο Κίνημα Αλλαγής, όμως είναι σημαντικό –καθώς εκτός των άλλων αποδεικνύει την οριζόντια απήχηση αυτής της διαδικασίας, το υψηλό και πολυπαραγοντικό ενδιαφέρον που υπήρξε για τη μάχη των έξι υποψηφίων και γενικότερα για τις ζυμώσεις στον ευρύτερο χώρο:

     

    Ο Βαγγέλης Βενιζέλος πήγε και αυτός στις κάλπες που στήθηκαν την Κυριακή για την ανάδειξη του επόμενου αρχηγού της παράταξης. Εμφανώς ανανεωμένος, εθεάθη την Κυριακή στο εκλογικό τμήμα που είχε στηθεί στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων και συμμετείχε στην εκλογική διαδικασία.

     

    Θα πει κανείς ότι, αλίμονο, ένας πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης να μη δώσει το «παρών» στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ, όμως ο κ. Βενιζέλος δεν είναι μια απλή περίπτωση τέως πολιτικού αρχηγού και τέως ηγέτη της παράταξης. Είχε εδώ και καιρό – μετά την άγαρμπη έξωσή του από τα ψηφοδέλτια το 2019– αποστασιοποιηθεί, κάτι που επαναλάμβανε σε κάθε ευκαιρία.

     

    Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, όταν σε ραδιοφωνική του συνέντευξη (στον ΣΚΑΪ) ρωτήθηκε πώς τοποθετείται απέναντι στην όλη διαδικασία, είχε απαντήσει ως εξής:

     

    «Τοποθετούμαι με την ευγένεια και την απόσταση που επιβάλλεται. Εύχομαι καλή επιτυχία, πραγματικά, σε αυτή την κρίσιμη διαδικασία και εύχομαι η δημοκρατική παράταξη να βρει τον ρυθμό της, τον βηματισμό της, τον λόγο της, την επαφή της με την κοινωνία. Είχα πει κάποτε ότι το ΠΑΣΟΚ θα ανέβει όταν ανέβει η κοινωνία και αυτό πρέπει να το διεκδικήσει και να το πετύχει με την ηγεσία που θα επιλεγεί, αλλά και με το αφήγημα που πρέπει να ξεδιπλωθεί στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας. Δεν θέλω να πω τίποτα άλλο, εύχομαι καλή επιτυχία σε αυτήν την προσπάθεια της παράταξης».

     

    Ομως η παραταξιακή μνήμη, αυτής της συγκεκριμένης παράταξης μάλιστα, είναι ισχυρή. Και ο κ. Βενιζέλος πήγε στο εκλογικό τμήμα στο κέντρο της Αθήνας για να δώσει το «παρών» στη διαδικασία.

  • Ο Φίλης αποκηρύσσει τη στροφή προς το Κέντρο και αμφισβητεί τον ρόλο του Αλέξη «αρχηγού της παράταξης»

    Την ώρα όμως που η Κεντροαριστερά δείχνει να κερδίζει πόντους, ενδιαφέρον και οπαδούς, στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν τις ταυτοτικές αναζητήσεις. Και μετρ του είδους, ως αριστερή-ριζοσπαστική συνείδηση, είναι ο Νίκος Φίλης, βουλευτής Α’ Αθηνών και Τομεάρχης Παιδείας, ο οποίος έγραψε ολόκληρο άρθρο στην «Εφημερίδα των Συντακτών» για να ξεκόψει τις κουβέντες περί στροφής στη σοσιαλδημοκρατία αλλά και να αμφισβητήσει εμμέσως πλην σαφώς το αρχηγικό προφίλ του Αλέξη Τσίπρα.

     

    «Τις εκλογές θα τις κερδίσουμε με Αριστερό Ριζοσπαστισμό» ξεκαθάρισε ο κ. Φίλης, σε μια, αν μη τι άλλο, ενδιαφέρουσα τοποθέτηση, καθώς εμφανίζεται βέβαιος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κερδίσει εκλογές.

     

    «Οπου αριστερές δυνάμεις, όπως στην Ιταλία και αλλού, επιχείρησαν κεντρώες προσαρμογές, βαπτισμένες “ρεαλιστικές” για να “αρέσουν” στον λεγόμενο μεσαίο χώρο, αποκόπηκαν από το κοινό τους, έχασαν εκλογικά, απέτυχαν, εξαφανίστηκαν», προσέθεσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

     

    Για να ακολουθήσουν οι αιχμές για την κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ.

     

    «Συνέχεια επιλογών και δεσμεύσεων της μνημονιακής περιόδου, όπως στη φορολογία, στις εξορύξεις υδρογονανθράκων, στο τραπεζικό σύστημα, στις ιδιωτικοποιήσεις, στο Ελληνικό, στη Fraport; Οποιον χαρακτήρα κι αν παίρνουν αυτές οι προσαρμογές στις γραμμές μας, υποσκάπτουν την ορμητική ανασύνταξη του ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε χαρακτηριστικά.

     

    Αλλά το πιο ενδιαφέρον ήταν η μομφή για τον αρχηγισμό εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

     

    «Είναι άλλο η επιθυμητή, ιδιαιτέρως λόγω Απλής Αναλογικής, συμμαχία πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων για τη συγκρότηση εναλλακτικής προοδευτικής λύσης στη διακυβέρνηση του τόπου και άλλο η επιδίωξη να εκφραστούν μονοκομματικά παράταιρες, αλλά και στερούμενες κοινωνικού αποτυπώματος, δυνάμεις μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Στην ουσία, επιχειρώντας την επαναφορά συνιστωσών με αποκλίνοντα, πολλές φορές, ιδεολογικά και πολιτικά σχέδια, ενισχύεται -αντικειμενικά- ο ρόλος του “αρχηγού της παράταξης” ως του μόνου εξισορροπητικού παράγοντα, με αναπόφευκτη την υποβάθμιση της δημοκρατικής λειτουργίας», έγραψε.

     

    Μια ωραία ατμόσφαιρα είναι στον ΣΥΡΙΖΑ εν όψει συνεδρίου. Ενός συνεδρίου που ακόμα να γίνει…

     

     

  • Η ανάρτηση της Νίκης Κεραμέως για την ονομαστική εορτή της

    Του Αγίου Νικολάου, μεγάλη η χάρη του, γιόρτασε το Πολεμικό μας Ναυτικό, γιόρτασε «η μισή χώρα», όπως συνηθίζουμε να λέμε, γιόρτασε και η υπουργός Παιδείας.

     

    Η Νίκη Κεραμέως έκανε μια πολύ εορταστική ανάρτηση στο Facebook το πρωί της Δευτέρας, εξηγώντας ότι η ημέρα της ξεκίνησε με τις πιο γλυκές ευχές και αγκαλιές, αυτές από τα παιδιά της, μπροστά στο στολισμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο.

     

    Να ευχηθούμε και εμείς χρόνια πολλά, με υγεία (και με ανοιχτά σχολεία).




text
  • Στο μεταξύ, όχι μόνο δεν υπάρχει εισιτήριο για πουθενά, δεν υπάρχει ελεύθερη ούτε θέση στάθμευσης στο αεροδρόμιο. Μας διώχνει η ακρίβεια μακριά


    25 Απριλίου 2024, 22:30