• Ο Λαφαζάνης καταγγέλλει ότι η συμφωνία με τις ΗΠΑ είναι για να χτυπήσουμε τη Ρωσία και όχι απέναντι στην Τουρκία

    Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, πρώην υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και ηγέτης έπειτα της αποτυχημένης στην κάλπη Λαϊκής Ενότητας, δεν ξεχνάει τους ήρωές του.

     

    Ο άνθρωπος που ακόμα και την ύστατη για τη χώρα στιγμή, λίγο μετά το καταστροφικό δημοψήφισμα του 2015, ήταν εκείνος που ήλπιζε στη βοήθεια του Βλαντίμιρ Πούτιν (από τον ΣΥΡΙΖΑ τον περιγράφουν βολικά για αυτούς ως εκείνον που ρωτούσε αν μπορούν να τυπωθούν δραχμές στη Ρωσία, αλλά σίγουρα είναι εκείνος που είχε κλείσει το τηλεφώνημα του Αλέξη Τσίπρα προς τον Πούτιν, στα μισά, μάλιστα, του δραματικού συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, εκείνης της μαρτυρικής Δευτέρας 6 Ιουλίου 2015), τώρα φωνάζει για τη συμφωνία MDCA που υπέγραψε η Ελλάδα με τις ΗΠΑ.

     

    Ο κ. Λαφαζάνης έγραψε άρθρο στα «Νέα» για να υποστηρίξει ότι η συμφωνία που υπέγραψαν ο Νίκος Δένδιας και ο Αντονι Μπλίνκεν την περασμένη εβδομάδα, δεν προστατεύει τη χώρα μας απέναντι στην Τουρκία, αλλά στρέφεται κατά του Πούτιν.

     

    Αφού πρώτα τιτλοφορεί τις ΗΠΑ ως «φθίνουσα υπερδύναμη», ο κ. Λαφαζάνης καταγγέλλει μεταξύ άλλων το εξής:

     

    «Η Ελλάδα παραχώρησε βάσεις στις ΗΠΑ όχι για το δικό της συμφέρον, αλλά για να χτυπηθεί η Ρωσία, με την οποία δεν έχουμε την παραμικρή διαφορά. Εδωσε τις βάσεις στις ΗΠΑ για να προωθήσουν οι τελευταίες όποιον ιμπεριαλιστικό έλεγχο μπορούν πλέον να ασκήσουν στον χώρο της Μέσης Ανατολής».

  • Μια απάντηση του Κώστα Μπακογιάννη στο άρθρο της Ρέας Βιτάλη για τον Μεγάλο Περίπατο

    Ο Μεγάλος Περίπατος, το πολυσυζητημένο όσο και αμφιλεγόμενο project του Δήμου Αθηναίων, πέραν της όποιας ταλαιπωρίας, παράγει και ποικίλη αρθρογραφία. Στην οποία ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης ενίοτε τοποθετείται.

     

    Ετσι, στο άρθρο της Ρέας Βιτάλη στο Protagon με τίτλο «Από τους φοίνικες στα πλατάνια», ο κ. Μπακογιάννης έστειλε στον ιστότοπό μας μια απάντηση-πρόσκληση, την οποία με χαρά δημοσιεύουμε αυτούσια:

     

    Αγαπητό Protagon,

     

    Η κυρία Ρέα Βιτάλη γράφει καλά και «θάβει» καλύτερα. Με την έννοια αυτή θα έπρεπε να αισθάνομαι ευγνώμων καθώς το τελευταίο της άρθρο ήταν συγκρατημένο. Στο παρελθόν έχει αμφισβητήσει πολύ πιο σοβαρά και δύσκολα πράγματα, όπως τις ηθικές μου αξίες.

     

    Επειδή λοιπόν εκτιμώ τη γραφή της, παίρνω πολύ στα σοβαρά την εικόνα ανευθυνότητας και επιπολαιότητας που μου προσάπτει. Για αυτό και την καλώ, δημοσίως αυτή τη φορά, να της παρουσιάσω όσα έχουμε κάνει στις γειτονιές και στο κέντρο της Αθήνας, πού πάει δηλαδή το δημόσιο χρήμα, ώστε να τα σχολιάσει με το ίδιο πάθος αλλά και περισσότερη ενημέρωση, πάντα κατά την κρίση της.

     

    Οσο για την Πανεπιστημίου, μου δίνεται η ευκαιρία να ενημερώσω μελιστάλαχτα πως ήδη έχει 49 ανεύθυνα φυτεμένα προολυμπιακά πλατάνια.

     

    Ευχαριστώ για τη φιλοξενία,

     

    Κώστας Μπακογιάννης

  • Η Μπατζελή στηρίζει τον Γιώργο Παπανδρέου για αρχηγό του ΚΙΝΑΛ

    To Σαββατοκύριακο πέρασε με δύο ασχολίες: τι έγινε και έφερε 4-4 ο ΠΑΟΚ με τον Βόλο στην Τούμπα και τι σκέφτεται τελικά ο Γιώργος Παπανδρέου.

     

    Ξεπερνώντας τα ποδοσφαιρικά και λαμβάνοντας ως προϋπόθεση ότι όντως σκέφτεται κάτι ο βουλευτής Αχαΐας και πρώην Πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας πως θα συνομιλήσει με όλους τους υποψήφιους για την αρχηγία του Κινήματος Αλλαγής και κάνοντας μάλιστα λόγο για «διαμόρφωση κλίματος ενότητας» –μιλάμε για αυτόν που το 2008 είχε διαγράψει ολόκληρο Κώστα Σημίτη από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ενώ το 2014 έφυγε από το ΠΑΣΟΚ για να κάνει το ΚΙΔΗΣΟ–, πολλοί έσπευσαν να δώσουν τη δική τους ερμηνεία.

     

    Μια ερμηνεία που έχει το δικό της, ξεχωριστό, ενδιαφέρον ήταν αυτή της Κατερίνας Μπατζελή, υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στην πρώτη κυβέρνηση του ΓΑΠ το 2009, η οποία όμως μετά το 2012 δεν μας απασχόλησε και πολύ με την παρουσία της.

     

    Μιλώντας, λοιπόν, στο Star Κεντρικής Ελλάδας, η κυρία Μπατζελή έκρινε ότι ο πρώην Πρωθυπουργός θα κατεβεί υποψήφιος.

     

    «Εκτιμώ ότι αναμένεται πραγματικά να μπει στον ενεργό αγώνα για την εκλογική αναμέτρηση. Προσωπικά εκτιμώ ότι αυτή θα είναι ιστορική όχι για το ποιος θα βγει, αλλά για το ότι δίνουμε μια μάχη ως κόμμα με όλες τις τάσεις για να δυναμώσουμε τον χώρο της Κεντροαριστεράς», είπε μεταξύ άλλων η πρώην υπουργός, η οποία μάλιστα δήλωσε ότι τον στηρίζει για αρχηγό.

  • Δημοσκοπήσεις και συμμαχίες στην Α' Αθηνών

    Οι εκλογές επισήμως αργούν, αλλά, πρώτον, κανείς δεν ξέρει και, δεύτερον, ακόμα και αν εξαντληθεί η τετραετία, απέχουν το πολύ 20 μήνες. Και καθώς οι βουλευτές και οι επίδοξοι βουλευτές προετοιμάζονται, μεγάλο ενδιαφέρον έχει η Α’ Αθήνας ιδίως για τη ΝΔ, όπου παρατηρείται συνωστισμός –ασχέτως αν θα υπάρχει στο ψηφοδέλτιο ο πρόσφατα αποπεμφθείς από την ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος Κωνσταντίνος Μπογδάνος.

     

    Οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν μια πρώτη εικόνα και οι συμμαχίες που διαμορφώνονται δείχνουν μια τάση ομαδοποιήσεων.

     

    Τα περιέγραψε πολύ αναλυτικά στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο Σταύρος Γ. Παπαντωνίου, ο οποίος έγραψε στο «Θεωρείο»:

     

    Συμμαχία στην Α’ Αθηνών

     

    Πάω στα εγχώρια τώρα. Για όποιον θυμάται τη «γαλάζια» ανθρωπογεωγραφία, ο Βασίλης Κικίλιας ήταν πολιτική ανακάλυψη του Νικήτα Κακλαμάνη το μακρινό πλέον 2004, όταν ο νεαρός καλαθοσφαιριστής βρέθηκε ως σύμβουλος στο πλευρό του Κακλαμάνη στο υπουργείο Υγείας, ενώ στις δημοτικές εκλογές 2006 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων με την παράταξη του τότε δημάρχου, ξεκινώντας την πολιτική του πορεία. Οι σχέσεις των δύο στην πορεία άλλαξαν και απομακρύνθηκαν, αλλά φαίνεται πως είναι ξανά σε τροχιά συνεργασίας. Προσφάτως ο πολύπειρος πρώην υπουργός κάλεσε τον Κικίλια σε κλειστή δική του εκδήλωση που έκανε με πολιτικούς του φίλους, επιβεβαιώνοντας πως οι δυο τους επανενώθηκαν και χτίζουν νέα συμμαχία στην Α΄ Αθήνας, όπου εκλέγονται αμφότεροι.

     

    Ο Πλεύρης και η Ολγα

     

    Παρά το γεγονός, δε, ότι οι εκλογές φαίνεται πως αργούν, οι ζυμώσεις στην πρώτη περιφέρεια της χώρας είναι σε πλήρη εξέλιξη. Ο αναβαπτισμένος Πλεύρης λόγω υπουργοποίησης μπορεί πλέον να χτίσει τις συμμαχίες του από πλεονεκτικότερη θέση. Αν έπρεπε πάντως να ποντάρω σε ένα δίδυμο, αυτό θα ήταν με την Ολγα Κεφαλογιάννη, με την οποία συνδέεται με φιλία και αμοιβαία εκτίμηση παλαιόθεν. Δημοσκόπηση που έγινε τελευταία δείχνει πως ο Κικίλιας παραμένει πρώτος, δεύτερος έρχεται ο Κυριάκος Πιερρακάκης και στην τρίτη θέση είναι κοντά Πλεύρης και Κεφαλογιάννη, κάνοντας ακόμα πιο ενδιαφέρουσα πιθανή συμμαχία τους, καθώς με την απλή αναλογική αναμένεται να εκλεγούν τέσσερις βουλευτές. Την ίδια ώρα, πάντως, υπάρχει πολύ καλή σχέση του υπουργού Υγείας και με τον Πιερρακάκη, καθώς τα υπουργεία τους συνεργάζονται στενά σε πολλούς τομείς. Αν αυτό θα φέρει και εκλογική συνεργασία, θα φανεί.

      




text
  • Εκαναν ντου, λέει, σε πυρηνικό αντιδραστήρα στο ΑΠΘ που είχε ποσότητα ουρανίου. Δεν θα την πάθουμε από τον Πούτιν και θα την πατήσουμε από καταληψίες


    19 Μαρτίου 2024, 08:13