716
Οι άντρες του Πολεμικού Ναυτικού που πρωταγωνιστούν στις «Ιστορίες Ανδρείας» | Πολεμικό Ναυτικό

«Δεν εγκαταλείπω το πλοίο»

Ιάσονας Καραμήτσος Ιάσονας Καραμήτσος 25 Φεβρουαρίου 2016, 10:19
Οι άντρες του Πολεμικού Ναυτικού που πρωταγωνιστούν στις «Ιστορίες Ανδρείας»
|Πολεμικό Ναυτικό

«Δεν εγκαταλείπω το πλοίο»

Ιάσονας Καραμήτσος Ιάσονας Καραμήτσος 25 Φεβρουαρίου 2016, 10:19

Φανταστείτε ότι μπαίνετε σε ένα πλοίο που σας μεταφέρει στις πιο ένδοξες στιγμές της ιστορίας του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Με αφετηρία την επανάσταση του 1821 και σταθμούς τις σημαντικότερες ιστορίες ανδρείας, το πλοίο θα ρίξει άγκυρα στην οδό Πειραιώς. Ενα τέτοιο ξεχωριστό ταξίδι θα πραγματοποιείται καθημερινά στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» από την Τρίτη 1 Μαρτίου του 2016 σε συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό.

pg6_mag3
Στιγμές από τη ζωή στον ναύσταθμο

Η πρωτοποριακή έκθεση ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει νωρίτερα, στις 10 Φεβρουαρίου, όμως η τραγωδία με τους τρεις έλληνες αξιωματικούς που επέβαιναν στο ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού το οποίο κατέπεσε στη νήσο Κίναρο, ανέβαλε προσωρινά τα εγκαίνια. Την ίδια στιγμή όμως αυτό το περιστατικό υπογράμμισε με τον πλέον σαφή τρόπο ότι οι ένδοξες ιστορίες των αξιωματικών, των καπετάνιων αλλά και των απλών φαντάρων δεν αποτελούν μόνο μικρές παραγράφους ηρωισμού σε σκονισμένα βιβλία ιστορίας.

Η ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού θα αναδυθεί μέσα από πολλές μικρές άγνωστες ιστορίες αλλά και από πολύτιμα αντικείμενα που έχουν τοποθετηθεί στο κουφάρι ενός πραγματικού πλοίου. Σε αυτό το σκηνικό της έκθεσης, που έχει το δικό του συμβολισμό, ο θεατής θα μπορεί να δει από κοντά ένα πλήθος αντικειμένων που μέχρι σήμερα δεν έχει εκτεθεί. Ολα αυτά με τη συνοδεία πλούσιου φωτογραφικού υλικού καθώς και ηχητικών και οπτικών ντοκουμέντων. Για τους συντελεστές της έκθεσης είναι σημαντικό ο επισκέπτης όχι απλά να μάθει τις παραπάνω ιστορίες αλλά και να συμμετέχει σε αυτές με όλες του τις αισθήσεις.

IMG_8098
Μία από τις αίθουσες της έκθεσης

Φτάνοντας στο κτίριο του Ελληνικού Κόσμου οι «ταξιδιώτες» θα επιβιβαστούν στην πρύμνη του πλοίου που έχει εγκατασταθεί στο χώρο και θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν για πρώτη φορά τις ιστορίες ναυτών, αξιωματικών και γνωστών καπετάνιων που άφησαν ανεξίτηλο χάραγμα στην ελληνική ιστορία. Τα αντικείμενα και τα ντοκουμέντα θα διηγηθούν την ιστορία των τραυματισμένων ναυτών του Αβέρωφ που αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν το πλοίο τους, αλλά και αυτήν του ναυάρχου Κουντουριώτη, που απέφυγε την παγίδα των εχθρών και παράκουσε την εντολή της κυβέρνησης για καταδίωξη του τούρκικου σκάφους «Χαμηδιέ», προστατεύοντας τα ελληνικά νησιά.

IMG_8104
Μερικά από τα αντικείμενα του Πολεμικού Ναυτικού που δεν έχουν εκτεθεί ποτέ στο παρελθόν

Εκτός από τα σπάνια εκθέματα και το εντυπωσιακό σκηνικό, οι δημιουργοί αυτής της έκθεσης έδωσαν βάρος και στις νέες τεχνολογίες που έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν τον θεατή, στον χώρο και τον χρόνο των γεγονότων. Ο τελικός στόχος αυτού του εγχειρήματος είναι ο επισκέπτης να προβληματιστεί σχετικά με τα στοιχεία που «δημιουργούν» τους ήρωες, αναζητώντας την φιλοσοφία του Σωκράτη στο «Λάχης. Περί Ανδρείας».

Η έκθεση χωρίζεται σε έξι ενότητες. Η πρώτη εστιάζει στο ζήτημα της εκπαίδευσης και στο κατά πόσο αυτή έχει παίξει ρόλο στις ιστορίες ηρωισμού των μελών του Πολεμικού Ναυτικού. Στην δεύτερη ενότητα παρουσιάζονται ορισμένα προηγμένα τεχνολογικά μέσα που κατά καιρούς διέθετε το Πολεμικό Ναυτικό αλλά και ο τρόπος που αυτά αξιοποιήθηκαν στα χέρια των ανδρών του. Η τρίτη κατηγορία έχει τίτλο «Δεν εγκαταλείπω το πλοίο!» και σε αυτήν παρουσιάζονται παραδείγματα ανδρών που παρέμειναν στη θέση τους ενώ όλα γύρω τους έδειχναν ότι αυτό θα σημάνει και το τέλος τους.

ο αρχιμανδρίτης Παπανικολόπουλος με το πλήρωμα του ΑΒΡΕΩΦ
O αρχιμανδρίτης Παπανικολόπουλος με το πλήρωμα του ΑΒΕΡΩΦ

Στην τέταρτη κατηγορία ο επισκέπτης θα γνωρίσει τις ιστορίες των ανθρώπων που αγνόησαν τις διαταγές των ανωτέρων τους και έγιναν ήρωες. Στην πέμπτη κατηγορία θα βρει κανείς τις ιστορίες κατά τις οποίες οι άνδρες του Πολεμικού Ναυτικού επέδειξαν ριψοκίνδυνη στάση. Στην τελευταία κατηγορία και λίγο πριν το ταξίδι ολοκληρωθεί, υπάρχουν οι ιστορίες «συνετής αξιολόγησης των συνθηκών» που πάντα σε συνάρτηση με το αποτέλεσμα μπορούν να χαρακτηριστούν «ηρωικές» και να πάρουν μια θέση στις ιστορίες ανδρείας.

ΤΟ ΠΛΗΡΩΜΑ ΤΟΥ ΑΒΕΡΩΦ
Αλλη μια σπάνια εικόνα από το πλήρωμα του ΑΒΕΡΩΦ
το πλήρωμα διασκεδαζει με ηθικον ακμαιότατον
Το ίδιο πλήρωμα διασκεδαζει με «ηθικόν ακμαιότατον»

Info: Την έκθεση επιμελήθηκε η μουσειολόγος Νάσια Χουρμουζιάδη.

Eναρξη λειτουργίας: Τρίτη, 1 Μαρτίου
Ωράριο λειτουργίας:
ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΤΑ
ΤΡΙΤΗ 09:00 – 13:30
ΤΕΤΑΡΤΗ 09:00 – 13:30
ΠΕΜΠΤΗ 09:00 – 13:30
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 09:00 – 20:00
ΣΑΒΒΑΤΟ 11:00 – 16:00
ΚΥΡΙΑΚΗ 10:00 – 18:00

Τηλ. Κρατήσεων: 212 254 0000

Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
Πειραιώς 254, T.K. 177 78, Ταύρος

http://hellenic-cosmos.gr/

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...