192
|

«Ιστορία της Ελλάδας του 20ού αιώνα»- Μια σειρά συζητήσεων από το ΠΙΟΠ

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2021, 19:13

«Ιστορία της Ελλάδας του 20ού αιώνα»- Μια σειρά συζητήσεων από το ΠΙΟΠ

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2021, 19:13

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) παρουσιάζει όψεις της ιστορίας της Ελλάδας στον 20ό αιώνα, σε μια σειρά σύντομων συζητήσεων (podcasts) με μελετητές της ιστορίας και του πολιτισμού της.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Αρχείων (9/6), στο τέταρτο επεισόδιο της σειράς συνομιλούμε με τον κ. Νίκο Καραπιδάκη, καθηγητή Ιστορίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και Πρόεδρο της Εφορείας των Γενικών Αρχείων του Κράτους.

Ο καθηγητής Ιστορίας Νίκος Καραπιδάκης

Η Ιστορία βασίζεται κατεξοχήν σε γραπτές πηγές. Κεντρική θέση μεταξύ τους έχουν αρχειακά τεκμήρια που παρήγαγαν κρατικοί και ιδιωτικοί οργανισμοί.

Με τη βοήθειά του κ.. Καραπιδάκη, ο οποίος έχει παίξει εξέχοντα ρόλο στη διαμόρφωση της αρχειακής πολιτικής στη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες, χαρτογραφούμε την αρχειακή πραγματικότητα της Ελλάδας του 20ού αιώνα.

Πώς αποτυπώθηκε αρχειακά ο 20ός αιώνας στην ελληνική ιστορία; Πόσο έχει διασωθεί αρχειακά η ιστορία του 20ού αιώνα στη χώρα μας; Ποιες συνέχειες, ασυνέχειες ή ελλείψεις παρατηρούνται; Ποια είναι η επίσημη ιστορία των αρχείων στο ελληνικό κράτος και ποιες οι βασικές τομές της; Συζητούνται επίσης, η σημερινή αρχειακή πραγματικότητα στην Ελλάδα, οι προκλήσεις και οι σχετικές προοπτικές.

Για να ακούσετε τη συζήτηση (διάρκειας 28΄), πατήστε εδώ

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...