Τα μέλη της αραβικής Ενωμένης Λίστας κάθονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον ισραηλινό πρόεδρο Ρέουβεν Ρίβλιν | REUTERS
Επικαιρότητα

Ισραήλ: Τον Μπένι Γκαντζ στηρίζουν τα αραβικά κόμματα της χώρας

Για πρώτη φορά από το 1992, οι Αραβες Ισραηλινοί δηλώνουν την προτίμησή τους για πρωθυπουργό, στην προσπάθειά τους να αποτρέψουν την επιστροφή του Μπένιαμιν Νετανιάχου στην πρωθυπουργία
Protagon Team

Τον Μπένι Γκαντς στηρίζουν για πρωθυπουργό τα μέλη της Ενωμένης Λίστας, του κόμματος του αραβικού μπλοκ στο Ισραήλ.

Είναι η πρώτη φορά από το 1992, που οι Αραβες του Ισραήλ δηλώνουν την προτίμησή τους για πρωθυπουργό. Τότε, είχαν στηρίξει τον Γιτζάκ Ράμπιν. Στόχος τους είναι να μην επιστρέψει στην πρωθυπουργία ο Μπένιαμιν Νετανιάχου.

Η χώρα έχει περιέλθει σε αδιέξοδο μετά τις εκλογές της Τρίτης.

Οι άραβες πολιτικοί δήλωσαν την προτίμησή τους στο «Μπλε – Λευκό» του απόστρατου στρατηγού Μπένι Γκαντς, αν και ξεκαθάρισαν πως δεν στηρίζουν τις πολιτικές του.

Με τη στήριξη των αραβικών κομμάτων, που κέρδισαν την τρίτη θέση στις εκλογές, ο Γκαντς συγκεντρώνει 57 βουλευτές και ο Νετανιάχου, εφόσον εξασφαλίσει τη στήριξη των υπερορθόδοξων κομμάτων, 55. Αυτό σημαίνει ότι κανείς από τους δύο δεν θα έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 61 βουλευτών.

Ο Μπένι Γκαντς κέρδισε την στήριξη των Αράβων Ισραηλινών

Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ρέουβεν Ρίβλιν από την πλευρά του, ο οποίος άρχισε χθες διαβουλεύσεις με τα κόμματα, τάχθηκε υπέρ μίας «σταθερής» κυβέρνησης, στην οποία θα συμμετέχουν αφενός ο Λικούντ του Νετανιάχου και αφετέρου του «Μπλε – Λευκό» του Γκαντς.

Ο Μπένιαμιν Νετανιάχου απευθύνεται στον ισραηλινό λαό το βράδυ των εκλογών