286
Η πυρηνική εγκατάσταση στην περιοχή Νεγκέβ, στο νότιο Ισραήλ | EPA

Ισραήλ: Συριακός πύραυλος έπεσε κοντά σε πυρηνική εγκατάσταση – ισραηλινά αντίποινα στη Συρία

Protagon Team Protagon Team 22 Απριλίου 2021, 11:41
Η πυρηνική εγκατάσταση στην περιοχή Νεγκέβ, στο νότιο Ισραήλ
|EPA

Ισραήλ: Συριακός πύραυλος έπεσε κοντά σε πυρηνική εγκατάσταση – ισραηλινά αντίποινα στη Συρία

Protagon Team Protagon Team 22 Απριλίου 2021, 11:41

Συναγερμός σήμανε στο νότιο Ισραήλ τα ξημερώματα όταν συριακός πύραυλος επιφανείας-αέρος εξερράγη κοντά σε μυστική πυρηνική εγκατάσταση στην περιοχή Νεγκέβ.

Σε αντίποινα, ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε νέες επιδρομές στη Συρία εναντίον συστοιχιών αντιαεροπορικών πυραύλων, συμπεριλαμβανομένης αυτής που εκτόξευσε τον πύραυλο.

Το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε ότι η αντιαεροπορική άμυνα αναχαίτισε ισραηλινή επιδρομή με στόχο θέσεις σε προάστια της Δαμασκού.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, «καταρρίφθηκαν οι περισσότεροι» από τους πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από τα ισραηλινά μαχητικά.

Τέσσερις σύροι στρατιώτες τραυματίστηκαν και υπήρξαν υλικές ζημιές.

Αποστάτης του συριακού στρατού ανέφερε ότι οι ισραηλινές επιδρομές είχαν στόχο θέσεις κοντά στην πόλη Ντουμάιρ, 40 χιλιόμετρα βόρεια της Δαμασκού, όπου βρίσκονται παραστρατιωτικές ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν. Πρόκειται για περιοχή που έχει βομβαρδιστεί επανειλημμένα από την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού, ο πύραυλος που εξερράγη εντός ισραηλινής επικράτειας είχε εκτοξευθεί στη διάρκεια προηγούμενης επιδρομής, αλλά έχασε τον στόχο και έφθασε ως την περιοχή Ντιμόνα.

Ο πύραυλος αυτός εκτοξεύθηκε από συστοιχία SA-5 (σ.σ. ο κωδικός NATO για το σοβιετικό αντιαεροπορικό σύστημα S-200) και εξερράγη περίπου 30 χιλιόμετρα από τον πυρηνικό αντιδραστήρα.

Ρεπόρτερ του Reuters, που βρισκόταν περίπου 90 χιλιόμετρα βόρεια από τη Ντιμόνα, άκουσε τον κρότο έκρηξης μερικά λεπτά προτού ο ισραηλινός στρατός αναφέρει μέσω Twitter πως ενεργοποιήθηκαν οι σειρήνες της αεράμυνας στην περιοχή.

Ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν εδώ κι εβδομάδες ότι η αντιαεροπορική άμυνα γύρω από την πυρηνική εγκατάσταση στην Ντιμόνα και στην πόλη Εϊλάτ, όπου βρίσκεται λιμάνι που βρέχεται από την Ερυθρά Θάλασσα, ενισχύεται εν αναμονή πιθανής επίθεσης με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ή με UAV από δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Ιράν, πιθανόν ακόμη και από την Υεμένη.

Πάντως στην περίπτωση του συριακού αντιαεροπορικού πυραύλου προφανώς «δεν υπήρχε πρόθεση να χτυπηθεί ο πυρηνικός αντιδραστήρας στη Ντιμόνα», δήλωσε ο Χιντάι Ζίλμπερμαν, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...