278
Ισραηλινοί στρατιώτες σε περιοχή της Δυτικής Οχθης | REUTERS/Ammar Awad/File Photo

Ισραήλ: Συνελήφθησαν οι δύο τελευταίοι Παλαιστίνιοι που είχαν αποδράσει μέσα από τούνελ

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2021, 11:13
Ισραηλινοί στρατιώτες σε περιοχή της Δυτικής Οχθης
|REUTERS/Ammar Awad/File Photo

Ισραήλ: Συνελήφθησαν οι δύο τελευταίοι Παλαιστίνιοι που είχαν αποδράσει μέσα από τούνελ

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2021, 11:13

Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε νωρίς την Κυριακή ότι συνελήφθησαν οι δύο τελευταίοι κρατούμενοι που απέδρασαν με κινηματογραφικό τρόπο από τη φυλακή υψίστης ασφαλείας Γκιλμπόα, στο βόρειο Ισραήλ, κατά τη διάρκεια επιχείρησης στον ανατολικό τομέα της πόλης Τζενίν.

«Η καταδίωξη ολοκληρώθηκε επιτυχώς κατόπιν κοινής επιχείρησης του στρατού, της υπηρεσίας δημόσιας ασφάλειας και των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, o Αβιχάι Αντραΐ.

Πρόκειται για τον Αϊμάν Καμάτζι, 35 ετών, και τον Μουνάντελ Ινφαγιάτ, 26 ετών.

Ο πρώτος, από το Καφρ Νταν, κοντά στη Τζενίν, είχε συλληφθεί το 2006 και καταδικάστηκε να εκτίσει ισόβια για την απαγωγή και τη δολοφονία του Ελιάχου Ασέρι, νεαρού ισραηλινού εποίκου. Ο Ινφαγιάτ συνελήφθη το 2020 και αναμένει να μάθει την ποινή που θα του επιβληθεί. Είχε συλληφθεί και φυλακιστεί και στο παρελθόν για την δραστηριότητά του στις τάξεις της ένοπλης οργάνωσης.

Την 6η Σεπτεμβρίου, έξι Παλαιστίνιοι που κρατούνταν στη φυλακή αυτή υψίστης ασφαλείας καθώς είχαν καταδικαστεί για την εμπλοκή τους σε αντιισραηλινά βίαια επεισόδια, μπόρεσαν να αποδράσουν μέσα από σήραγγα που έσκαψαν ως το εξωτερικό.

Οι έξι δραπέτες, που χαρακτηρίστηκαν «ήρωες» στην παλαιστινιακή πλευρά, μετατράπηκαν στα πλέον καταζητούμενα πρόσωπα για τις ισραηλινές αρχές, που ανέπτυξαν δυνάμεις του στρατού και τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να τους εντοπίσουν.

Το Σαββατοκύριακο μετά την απόδραση, που θύμισε το αμερικανικό φιλμ «Τελευταία Έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ», οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν τους τέσσερις από τους φυγάδες σε τομέα της Ναζαρέτ. Ανέκριναν ειδικά τον Μαχμούντ Άρντα, μέλος της οργάνωσης Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, που έχει φυλακιστεί από το 1996 και θεωρείται πως ήταν ο εγκέφαλος της απόδρασης, καθώς και τον Ζακαρία Ζουμπέιντι, πρώην στέλεχος του ένοπλου βραχίονα του κόμματος Φάταχ στον παλαιστινιακό καταυλισμό προσφύγων της Τζενίν, προπύργιο του ένοπλου αγώνα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News