383
Ο Ζακάρια Ζουμπέιντι, αριστερά, και ο Μαχμούντ Άρνταχ μετά τη σύλληψή τους | Israeli Police/Handout via REUTERS

Ισραήλ: Συνελήφθη ο παλαιστίνιος μαχητής Ζουμπέιντι – Είχε αποδράσει μέσα από τούνελ

Protagon Team Protagon Team 12 Σεπτεμβρίου 2021, 11:08
Ο Ζακάρια Ζουμπέιντι, αριστερά, και ο Μαχμούντ Άρνταχ μετά τη σύλληψή τους
|Israeli Police/Handout via REUTERS

Ισραήλ: Συνελήφθη ο παλαιστίνιος μαχητής Ζουμπέιντι – Είχε αποδράσει μέσα από τούνελ

Protagon Team Protagon Team 12 Σεπτεμβρίου 2021, 11:08

Η ισραηλινή αστυνομία συνέλαβε άλλους δύο από τους έξι Παλαιστίνιους που δραπέτευσαν από ισραηλινή φυλακή υψίστης ασφαλείας νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, μεταξύ τους και ο Ζακάρια Ζουμπέιντι, παλαιστίνιος μαχητής με μακροχρόνια δράση σε ένοπλες ομάδες.

Οι δύο άνδρες που συνελήφθησαν νωρίς το Σάββατο βρέθηκαν κρυμμένοι σε χώρο στάθμευσης φορτηγών σε αραβικό χωριό ανατολικά της Ναζαρέτ, όπου είχαν συλληφθεί κάποιες ώρες νωρίτερα άλλοι δύο από τους δραπέτες.

Μετά την σύλληψη των τεσσάρων εκ των έξι Παλαιστινίων που είχαν δραπετεύσει, οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχιζαν το ανθρωποκυνηγητό και για τους δύο που διαφεύγουν.

Οι έξι δραπέτες –πέντε είναι μέλη της ένοπλης παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ και ένας της ένοπλης πτέρυγας του κόμματος Φάταχ– δραπέτευσαν νωρίς το πρωί της Δευτέρας από σήραγγα που είχαν σκάψει δίπλα στην τουαλέτα του κελιού τους. Εκμεταλλεύτηκαν τη σχετική χαλάρωση από την εβραϊκή Πρωτοχρονιά, η μέθοδος απόδρασης είναι εντυπωσιακή.

Μεταξύ των συλληφθέντων το Σάββατο είναι ο Ζακάρια Ζουμπέιντι πρώην διοικητής των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του Αλ Άκσα, της ένοπλης πτέρυγας της Φάταχ, στην Τζενίν της Δυτικής Όχθης, στον οποίο είχε άλλοτε δοθεί αμνηστία από το Ισραήλ. Ο Ζουμπεϊντί είχε συλληφθεί ξανά από το Ισραήλ το 2019 μετά την φερόμενη ανάμειξή του σε νέες επιθέσεις με πυρά.

Φωτογραφίες που έδειξαν ισραηλινά μέσα φαίνεται να δείχνουν τον Ζουμπεϊντί και τον έτερο συλληφθέντα, μέλος του Ισλαμικού Τζιχάντ, να βρίσκονται γονατισμένοι στο έδαφος μετά την σύλληψή τους, με δεμένα τα μάτια και τα χέρια πίσω στην πλάτη τους. Ο δεύτερος Παλαιστίνιος που συνελήφθη  είναι ο Μαχμούντ Άρνταχ, ανέφερε η αστυνομία.

Πηγές από τις δυνάμεις ασφαλείας ανέφεραν ότι ο Ζουμπέιντι και ο Αρνταχ δεν είχαν βοηθηθεί από τρίτα άτομα μετά την απόδραση, ούτε είχαν πού να πάνε, ανέφερε το Euronews.

Το βράδυ της Παρασκευής οι ισραηλινές αρχές είχαν συλλάβει τον Αμντάλα Άρνταχ, ο οποίος βρισκόταν στη φυλακή από το 1996, και τον Γιακούμπ Κάντρι. Και οι δύο είναι μέλη της ένοπλης παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ.

Παλαιστινιακές οργανώσεις έχουν πει ότι θα προβούν σε αντίποινα για την σύλληψη των ανδρών. Μαχητές στην Γάζα εκτόξευσαν ρουκέτα προς το Ισραήλ την Παρασκευή, μετά την σύλληψη των πρώτων δύο δραπετών, ενώ το Ισραήλ πραγματοποίησε σε απάντηση αεροπορικές επιδρομές στον παλαιστινιακό θύλακα.

Οι έξι άνδρες έχουν είτε καταδικαστεί είτε είναι ύποπτοι για τον σχεδιασμό ή τη διεξαγωγή φονικών επιθέσεων κατά Ισραηλινών. Οι ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα διεξάγουν έρευνα σχετικά με τα όποια κενά επέτρεψαν την απόδρασή τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News