400
Ο Νετανιάχου, αριστερά, δίνει τα χέρια με τον Μπένι Γκαντς υπό το βλέμμα του προέδρου Ρίβλιν, στη μέση, σε εκδήλωση για τον Σιμόν Πέρες | REUTERS/Ronen Zvulun

Ισραήλ: Πρόταση-έκπληξη από τον Νετανιάχου για κυβέρνηση εθνικής ενότητας

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2019, 13:04
Ο Νετανιάχου, αριστερά, δίνει τα χέρια με τον Μπένι Γκαντς υπό το βλέμμα του προέδρου Ρίβλιν, στη μέση, σε εκδήλωση για τον Σιμόν Πέρες
|REUTERS/Ronen Zvulun

Ισραήλ: Πρόταση-έκπληξη από τον Νετανιάχου για κυβέρνηση εθνικής ενότητας

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2019, 13:04

Συμβιβαστική λύση που θα οδηγήσει –αν υλοποιηθεί- στον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας στο Ισραήλ, με εταίρους τη κεντροδεξιά παράταξη του πρωθυπουργού Μπένιαμιν Νετανιάχου και την κεντροαριστερή του Μπένι Γκαντς, προωθεί ο πρωθυπουργός έπειτα από το αδιέξοδο που έβγαλε η κάλπη.

Κατά τη διάρκεια τελετής στη μνήμη του πρώην πρωθυπουργού Σιμόν Πέρες, την οποία παρακολουθούσαν ο Νετανιάχου και ο Γκαντς, ο πρώτος μίλησε ανοιχτά ακόμη και για εκ περιτροπής πρωθυπουργία με τον Γκαντς.

Είναι μια ενδιαφέρουσα αλλαγή πορείας για τον Νετανιάχου που έχει να αντιμετωπίσει και τη Δικαιοσύνη. Η πιθανότητα να παραπεμφθεί το προσεχές διάστημα είναι ισχυρή, οπότε εάν παρέμενε στην προεδρία της κυβέρνησης θα μπορούσε να προστατευθεί από το αξίωμά του.

Λίγες ώρες νωρίτερα, το βράδυ της Τετάρτης, ο Νετανιάχου δήλωνε ότι η χώρα δεν έχει παρά δύο επιλογές: είτε μια κυβέρνηση της Δεξιάς υπό τον ίδιο είτε μια «επικίνδυνη κυβέρνηση που βασίζεται στα αραβικά κόμματα». Ηταν μια έμμεση επίθεση εναντίον του Γκαντς, ο οποίος είχε υποσχεθεί να αρχίσει συνομιλίες με τους αραβικούς σχηματισμούς με την ελπίδα να επιτευχθεί συνασπισμός.

Ο Νετανιάχου επισήμανε την Πέμπτη πως ο Πέρες, πρώην ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, είχε σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό με τον συντηρητικό Γιτζάκ Σαμίρ, με τον οποίο εναλλασσόταν στην πρωθυπουργία στο διάστημα από το 1984 έως το 1988.

«Όταν δεν υπήρξε καθαρή νίκη στις βουλευτικές εκλογές, ο Σιμόν επέλεξε την εθνική ενότητα. Αυτός και ο Σαμίρ συμφώνησαν να συνεργασθούν για να οδηγήσουν το Ισραήλ σε μια ασφαλή ακτή», είπε.

Ο Νετανιάχου τόνισε ότι στις εκλογές της Τρίτης «δεν υπάρχει ξεκάθαρος νικητής» – και πράγματι το Λικούντ του Νετανιάχου και το κόμμα Μπλε Λευκό του πρώην αρχηγού του στρατού Γκαντς τερμάτισαν σχεδόν απόλυτα ισοδύναμα. Οι δυνητικοί τους εταίροι και αυτοί αθροίζουν σχεδόν τον ίδιο αριθμό εδρών (56 για την κεντροαριστερά και 55 για την κεντροδεξιά με την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή να είναι στις 120 έδρες).

«Σας καλώ, Μπένι, ας εργασθούμε μαζί για να φέρουμε και πάλι το Κράτος του Ισραήλ σε ασφαλείς ακτές», πρόσθεσε και τόνισε ότι η πρόταση δεν έχει προαπαιτούμενα.

Την έκκληση του Νετανιάχου καλωσόρισε ο πρόεδρος του Ισραήλ Ρεουβέν Ριβλίν, ο οποίος ήταν παρών στην ίδια εκδήλωση.  «Σας συγχαίρω, κύριε πρωθυπουργέ, για την έκκληση αυτή. Είναι μια σημαντική έκκληση», είπε. Ο πρόεδρος του Ισραήλ έχει περιορισμένες εξουσίες, είναι πάντως ρυθμιστής του πολιτεύματος.

Η απάντηση του Γκαντς αναμένεται σε δηλώσεις που προγραμματίζει να κάνει μέσα στην ημέρα την Πέμπτη. Σε δηλώσεις του έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο κυβερνητικού συνασπισμού επικαλούμενος και τις ανοιχτές  δικαστικές περιπέτειες του Νετανιάχου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...