507
Επαναλειτουργία γυμναστηρίου στο Τελ Αβίβ ύστερα από πολλούς μήνες | REUTERS /Ronen Zvulun

Ισραήλ: Μετά τον μαζικό εμβολιασμό άνοιξαν καταστήματα, γυμναστήρια και θέατρα

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2021, 20:44
Επαναλειτουργία γυμναστηρίου στο Τελ Αβίβ ύστερα από πολλούς μήνες
|REUTERS /Ronen Zvulun

Ισραήλ: Μετά τον μαζικό εμβολιασμό άνοιξαν καταστήματα, γυμναστήρια και θέατρα

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2021, 20:44

Σε μεγάλη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων προχώρησε το Ισραήλ, καθώς το 49% των κατοίκων της χώρας έχει λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό, σύμφωνα με το BBC.

Ετσι, από την Κυριακή άνοιξαν και πάλι καταστήματα λιανικής, βιβλιοθήκες, μουσεία, γυμναστήρια, θέατρα και άλλες δραστηριότητες. Ωστόσο, παραμένουν οι κανόνες κοινωνικής απόστασης και οι μάσκες παντού, καθώς δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα εάν κάποιος που έχει εμβολιαστεί, μπορεί να μεταδώσει τον κορονοϊό.

Ο υπουργός Υγείας της χώρας ανέφερε ότι πρόκειται για το πρώτο στάδιο της επιστροφής στην κανονικότητα, καθώς το Ισραήλ από τις 27 Δεκεμβρίου βρισκόταν σε αυστηρό lockdown.

Επαναλειτουργία πολυκαταστήματος στην Ιερουσαλήμ, REUTERS/Ammar Awad

Σε αυτή τη φάση μπορούν να κυκλοφορήσουν μόνο όσοι έχουν κάνει το εμβόλιό τους, επιδεικνύοντας σε κάθε έλεγχο των Αρχών το πράσινο διαβατήριο, ένα πιστοποιητικό που μπορούν να κατεβάσουν στο κινητό τους. Δικαίωμα να κυκλοφορήσουν έχουν επίσης και όλοι όσοι είχαν νοσήσει, ανέρρωσαν και δεν είχαν επιλεγεί για να κάνουν το εμβόλιο.

Το πράσινο διαβατήριο στο Ισραήλ έχει ανακοινωθεί ότι έχει διάρκεια έξι μηνών, καθώς είναι γνωστό ότι τουλάχιστον τόση είναι η διάρκεια των αντισωμάτων που δημιουργούνται από τον εμβολιασμό.

Το πράσινο διαβατήριο του Ισραήλ, που είναι απαραίτητο για τις μετακινήσεις, REUTERS/Ronen Zvulun

Τα νέα μέτρα προβλέπουν κοινό σε συναυλίες και αθλητικές δραστηριότητες κατά το 75% της συνολικής χωρητικότητας και με ανώτατο όριο όχι πάνω από 300 άτομα σε εσωτερικούς χώρους και όχι περισσότερα από 500 σε εξωτερικούς.

Απαγορεύεται επίσης ο χορός στις αίθουσες δεξιώσεων, ενώ οι συναγωγές, τα τεμένη και οι εκκλησίες μπορούν να δέχονται τους μισούς μόνο από τους πιστούς που θα επιτρέπονταν υπό κανονικές συνθήκες.

Το Εθνικό Θέατρο του Τελ Αβίβ ετοιμάζεται να ανοίξει και πάλι τις πόρτες του στους θεατές REUTERS/Ronen Zvulun

Οι μαθητές του Δημοτικού και των δύο τελευταίων τάξεων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης άρχισαν τα μαθήματα μόνο στις πόλεις του Ισραήλ όπου τα ποσοστά κρουσμάτων έχουν τεθεί υπό έλεγχο. Οι υπόλοιποι μαθητές αναμένεται να επιστρέψουν έως τον επόμενο μήνα, ύστερα από σχεδόν ένα χρόνο τηλεκπαίδευσης.

Η χαλάρωση των μέτρων, έναν χρόνο ακριβώς μετά το πρώτο καταγεγραμμένο κρούσμα κορονοϊού στη χώρα, εντάσσεται στο σχέδιο της κυβέρνησης να ανοίξει περαιτέρω την οικονομία τον επόμενο μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 23 Μαρτίου το Ισραήλ έχει εθνικές εκλογές και ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διεκδικεί την επανεκλογή του (εδώ).

Ο Νετανιάχου έχει δηλώσει ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες αναμένεται να έχει εμβολιαστεί το 95% των ατόμων άνω των 50 ετών.

Τα καταστήματα άνοιξαν στην Ιερουσαλήμ και ο κόσμος ξεχύθηκε στην αγορά για τα ψώνια του / REUTERS/Ammar Awad

Το Ισραήλ των 9 εκατομμυρίων κατοίκων έχει καταγράψει μέχρι σήμερα περισσότερα από 750.000 κρούσματα και 5.500 θανάτους λόγω της Covid-19, γεγονός που έχει προκαλέσει επικρίσεις προς την κυβέρνηση Νετανιάχου για την κάποιες φορές ανομοιόμορφη εφαρμογή των τριών εθνικών lockdowns.

Η κυβέρνηση, πάντως, έχει δεσμευθεί ότι δεν θα υπάρξει τέτοιου είδους καθολική καραντίνα για τέταρτη φορά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...