284
Ισραηλινή στρατιωτίνα με πίσσα στα χέρια σε παραλία κοντά στη Χάιφα | REUTERS/Ronen Zvulun

Ισραήλ: Από το Ιράν το πλοίο που προκάλεσε τη μεγάλη πετρελαιοκηλίδα

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2021, 20:32
Ισραηλινή στρατιωτίνα με πίσσα στα χέρια σε παραλία κοντά στη Χάιφα
|REUTERS/Ronen Zvulun

Ισραήλ: Από το Ιράν το πλοίο που προκάλεσε τη μεγάλη πετρελαιοκηλίδα

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2021, 20:32

Το Ισραήλ κατηγόρησε ευθέως το Ιράν, τον ορκισμένο εχθρό του, ότι διέπραξε μια «περιβαλλοντική επίθεση» με την απόρριψη πολλών τόνων πίσσας στις ισραηλινές ακτές της Μεσογείου από ένα πλοίο που «προήλθε από το Ιράν».

«Ενα πειρατικό πλοίο με σημαία Λιβύης που αναχώρησε από το Ιράν είναι υπεύθυνο για αυτήν την περιβαλλοντική επίθεση», δήλωσε η ισραηλινή υπουργός Περιβάλλοντος Γκίλα Γκάμλιελ σε συνέντευξη Τύπου. «Το Ιράν πραγματοποιεί τρομοκρατικές ενέργειες διεξάγοντας περιβαλλοντικές επιθέσεις», πρόσθεσε.

Το πλοίο, που ονομάζεται Emerald, άρχισε το ταξίδι του από το Ιράν, ανέφερε η Jerusalem Post. Αμέσως έθεσε εκτός λειτουργίας το σύστημα AIS που μεταδίδει συνεχώς το στίγμα του. Το ενεργοποίησε όταν πέρασε από τη διώρυγα του Σουέζ και το απενεργοποίησε ξανά όταν έφτασε στη Συρία.

Κοντά στις ακτές του Ισραήλ, σε απόσταση μερικών δεκάδων χιλιομέτρων, βρέθηκε στις 1 και 2 Φεβρουαρίου.

Μετά την άφιξή του στη Συρία και αφού παρέμεινε για λίγο εκεί, επέστρεψε στο Ιράν (όπου είναι αυτή τη στιγμή), κλείνοντας ξανά το AIS όταν περνούσε κοντά από το Ισραήλ.

Ισχυροί άνεμοι και ασυνήθιστα υψηλά κύματα χτύπησαν τις ισραηλινές ακτές στα μέσα Φεβρουαρίου, με αποτέλεσμα να χυθούν τόνοι πίσσας στις παραλίες, από την Ρος Χανίκρα, στον βορρά κοντά στον Λίβανο, έως το Ασκελόν, στα νότια, στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.

Ομάδες του στρατού, πολίτες και μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων αναπτύχθηκαν στις ακτές της χώρας για να καθαρίσουν τους όγκους πίσσας από τις παραλίες.

Την Κυριακή, οι ισραηλινές αρχές απάλλαξαν από κάθε υποψία ένα ελληνικό τάνκερ (η έρευνα έγινε από ισραηλινούς στην Ελλάδα, ανέφερε η Jerusalem Post) και δεκάδες άλλα πλοία, τα οποία υποπτεύονταν ότι προκάλεσαν την οικολογική καταστροφή.

Συνεργεία από πολίτες, μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων και στρατιώτες καθαρίζουν τις ακτές του Ισραήλ REUTERS/Ronen Zvulun/File Photo

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...