236
Η Σάρα Νετανιάχου στο δικαστήριο | REUTERS

Ισραήλ: Ενοχη για κατάχρηση δημόσιων πόρων η Σάρα Νετανιάχου

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουνίου 2019, 11:24
Η Σάρα Νετανιάχου στο δικαστήριο
|REUTERS

Ισραήλ: Ενοχη για κατάχρηση δημόσιων πόρων η Σάρα Νετανιάχου

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουνίου 2019, 11:24

Ενοχη για κατάχρηση δημόσιων πόρων δήλωσε η Σάρα Νετανιάχου, η σύζυγος του ισραηλινού πρωθυπουργού, αφού διαπραγματεύτηκε μια συμφωνία με τις εισαγγελικές αρχές ώστε να της επιβληθεί πρόστιμο, αλλά όχι και ποινή φυλάκισης.

Με βάση τη συμφωνία αυτή η Σάρα Νετανιάχου θα υποχρεωθεί να πληρώσει πρόστιμο 2.500 ευρώ και αποζημίωση προς το κράτος ύψους 11.000 ευρώ.

Η σύζυγος του πρωθυπουργού είχε κατηγορηθεί αρχικά για απάτη και κατάχρηση εμπιστοσύνης επειδή είχε παραγγείλει σε εταιρείες κέτερινγκ γεύματα συνολικής αξίας περίπου 85.000 ευρώ –χρήματα που πλήρωσαν οι φορολογούμενοι– υποστηρίζοντας, λανθασμένα, ότι δεν υπήρχε μάγειρας στην επίσημη πρωθυπουργική κατοικία. Η κατηγορία για απάτη κατέπεσε και η Νετανιάχου κρίθηκε ένοχη για σκόπιμη εκμετάλλευση της κακοδιαχείρισης δημόσιου χρήματος από τρίτο πρόσωπο για δικό της όφελος.

Η 60χρονη κατηγορούμενη αντιμετώπισε με πλατύ χαμόγελο τις κάμερες και τους δημοσιογράφους που την περίμεναν στο δικαστήριο πριν να ξεκινήσει η διαδικασία.

«Καταλαβαίνετε τι παραδέχεστε;» την ρώτησε ο δικαστής και εκείνη απάντησε λακωνικά Μάλιστα.

Εξηγώντας την απόφασή τους να προχωρήσουν σε συμφωνία, οι εισαγγελείς επικαλέστηκαν το καθαρό ποινικό μητρώο της Νετανιάχου, τη δημόσια ταπείνωση που υπέστη ως αποτέλεσμα αυτής της υπόθεσης και το χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει –σχεδόν εννέα χρόνια– από τη διάπραξη του αδικήματος.

Ο δημόσιος υπάλληλος που επίσης κατηγορήθηκε για την υπόθεση, τιμωρήθηκε με πρόστιμο 2.500 ευρώ.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δεν ήταν παρών στην αίθουσα του δικαστηρίου. Η ιστοσελίδα YNet ανάρτησε τη φωτογραφία ενός σημειώματος που έστειλε στη σύζυγό του, το οποίο έγραφε: «Θα το ξεπεράσουμε κι αυτό. Να είσαι δυνατή».