282
Κινητή μονάδα εμβολιασμού στην Ιερουσαλήμ (φωτογραφία αρχείου) | REUTERS /Ammar Awad

Ισραήλ: Εξαιρετικά υψηλή η προστασία του εμβολίου της Pfizer

Protagon Team Protagon Team 12 Μαρτίου 2021, 19:16
Κινητή μονάδα εμβολιασμού στην Ιερουσαλήμ (φωτογραφία αρχείου)
|REUTERS /Ammar Awad

Ισραήλ: Εξαιρετικά υψηλή η προστασία του εμβολίου της Pfizer

Protagon Team Protagon Team 12 Μαρτίου 2021, 19:16

Ακόμη ένα εύρημα που δείχνει την αναγκαιότητα του μαζικού εμβολιασμού έρχεται από τα πιο πρόσφατα δεδομένα του Ισραήλ, που έχει αναδειχθεί παγκόσμιος πρωταθλητής στην ταχύτητα εμβολιασμού.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας και τις φαρμακευτικές εταιρείες Pfizer/BioNTech τα δεδομένα στον πραγματικό πληθυσμό δείχνουν ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο για την Covid-19 έχει 94% αποτελεσματικότητα για την πρόληψη ασυμπτωματικών μολύνσεων. Δηλαδή μπορεί κάποιος να μολυνθεί, αλλά να μην εκδηλώσει καθόλου συμπτώματα.

Οι εταιρείες γνωστοποιούν επίσης ότι οι τελευταίες αναλύσεις των δεδομένων από το Ισραήλ δείχνουν ότι το εμβόλιο είναι κατά 97% αποτελεσματικό στην πρόληψη της λοίμωξης με συμπτώματα και του θανάτου, όπως γράφει ο Guardian. Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνουν τα δεδομένα που προέρχονται από την Φάση ΙΙΙ των κλινικών δοκιμών του εμβολίου τον Δεκέμβριο που είχαν δείξει αποτελεσματικότητα 95%.

Η ανάλυση των δεδομένων έδωσε επίσης στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της πολύ μεταδοτικής βρετανικής παραλλαγής του ιού (B.1.1.7). Περισσότερα από το 80% των δειγμάτων που εξετάσθηκαν όταν πραγματοποιήθηκε η ανάλυση, ανήκαν σε αυτήν την παραλλαγή. Κάτι που σημαίνει ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και στη βρετανική μετάλλαξη.

Ο αριθμός των κρουσμάτων της παραλλαγής της Νοτίου Αφρικής (B.1.351) στο Ισραήλ ήταν πολύ περιορισμένος, και ως εκ τούτου δεν κατέστη δυνατό να εξαχθούν συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε αυτήν την παραλλαγή.

Σύμφωνα με την ανάλυση σε πραγματικό χρόνο των δεδομένων που προέρχονται από την εμβολιαστική εκστρατεία του Ισραήλ, μη εμβολιασμένα άτομα έχουν 44 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν συμπτωματική λοίμωξη Covid-19 και 29 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν σε σχέση με εκείνους που έχουν εμβολιασθεί με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech.

Τα δεδομένα συγκεντρώθηκαν από τις 17 Ιανουαρίου μέχρι τις 6 Μαρτίου και δεν έχουν περάσει ακόμη τη διαδικασία της πλήρους αξιολόγησης από ανεξάρτητους ερευνητές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...