276
Ορισμένα από τα μοντέλα του Τιούνικ που στάθηκαν στο βραχώδες έδαφος στις όχθες της Νεκράς Θάλασσας | REUTERS/Amir Cohen

Ισραήλ: Εκατοντάδες φωτογραφήθηκαν γυμνοί από τον Τιούνικ για να «σώσουν» τη Νεκρά Θάλασσα

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2021, 10:56
Ορισμένα από τα μοντέλα του Τιούνικ που στάθηκαν στο βραχώδες έδαφος στις όχθες της Νεκράς Θάλασσας
| REUTERS/Amir Cohen

Ισραήλ: Εκατοντάδες φωτογραφήθηκαν γυμνοί από τον Τιούνικ για να «σώσουν» τη Νεκρά Θάλασσα

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2021, 10:56

Πάνω από 200 άνθρωποι πόζαραν γυμνοί, με τα σώματα βαμμένα άσπρα, για τον αμερικανό φωτογράφο Σπένσερ Τιούνικ, με φόντο τη Νεκρά Θάλασσα, η οποία απειλείται σοβαρά από την ξηρασία.

Αυτή ήταν η τρίτη φωτογράφιση στις όχθες της Νεκράς Θάλασσας για τον 54χρονο καλλιτέχνη, που είχε προσκληθεί από το υπουργείο Τουρισμού του Ισραήλ και τον δήμο της πόλης Αράντ.

Πάνω σε ένα φορτηγό, ο Τιούνικ, γνωστός για τις φωτογραφίσεις πλήθους γυμνών ανθρώπων, έδινε από μεγάφωνο τις οδηγίες του. Οπως εξήγησε, έβαψε τα σώματα των μοντέλων του με λευκό χρώμα παραπέμποντας στη βιβλική ιστορία της γυναίκας του Λωτ, η οποία μεταμορφώθηκε σε στήλη άλατος σε αυτήν την περιοχή.

«Για μένα, το σώμα αντιπροσωπεύει την ομορφιά, τη ζωή και τον έρωτα», δήλωσε ο Τιούνικ, που έχει φωτογραφίσει δεκάδες φορές μεγάλες ομάδες γυμνών ανθρώπων, σε πολλά σημεία του πλανήτη.

Ο Νισάν Μπεν Χάμο, ο δήμαρχος της Αράντ, εξέφρασε την ελπίδα η φωτογράφιση αυτή να οδηγήσει στη συγκέντρωση πόρων για ένα νέο μουσείο στη Νεκρά Θάλασσα.

Ο Σπένσερ Τιούνικ δίνει οδηγίες στα γυμνά μοντέλα του

Η έκταση της λίμνης έχει μειωθεί κατά το ένα τρίτο από το 1960 και συνεχίζει να μειώνεται κατά περίπου ένα μέτρο τον χρόνο. Με τον ρυθμό αυτό, αυτό το μοναδικό φυσικό μνημείο, ανάμεσα στο Ισραήλ, την Ιορδανία και τα παλαιστινιακά εδάφη, μπορεί να αποξηρανθεί τελείως μέχρι το 2050, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Η αποξήρανση ξεκίνησε τη δεκαετία του 1960, όταν άρχισε η οικονομική εκμετάλλευση των υδάτων του Ιορδάνη, της βασικής πηγής ανεφοδιασμού της Νεκράς Θάλασσας, από το Ισραήλ και την Ιορδανία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο σημείο όπου είχε γίνει η προηγούμενη αντίστοιχη φωτογράφιση, πριν από πέντε χρόνια, ήταν λίμνη, ενώ τώρα βράχια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News