454
Η πρώην υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Τζίπ Λίβνι | EPA/ABIR SULTAN

Ισραήλ: Διάσπαση της αντιπολίτευσης σε ζωντανή μετάδοση

Protagon Team Protagon Team 2 Ιανουαρίου 2019, 08:25
Η πρώην υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Τζίπ Λίβνι
| EPA/ABIR SULTAN

Ισραήλ: Διάσπαση της αντιπολίτευσης σε ζωντανή μετάδοση

Protagon Team Protagon Team 2 Ιανουαρίου 2019, 08:25

Αιφνιδιάζοντας τους πάντες ο αρχηγός των Εργατικών στο Ισραήλ Αβι Γκαμπάι ανακοίνωσε την Τρίτη κατά τη διάρκεια ομιλίας το τέλος της Σιωνιστικής Ενωσης, της συμμαχίας του με το κόμμα της πρώην υπουργού Τζίπι Λίβνι, φέρνοντας αναταραχή στην κεντροαριστερή παράταξη.

Οι Εργατικοί και το Χατνουά («Το Κίνημα») της Λίβνι δημιούργησαν τη Σιωνιστική Ενωση το 2014. Στις εκλογές του 2015 η Ενωση απέσπασε 24 από τις 120 έδρες της Κνεσέτ και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα στην εθνική αντιπροσωπεία.

Ωστόσο, αφότου ο Γκαμπάι ανέλαβε το 2017 το τιμόνι των Εργατικών, το μέλλον της συμμαχίας φάνταζε αβέβαιο, κάτι που επιβεβαιώθηκε με θεαματικό τρόπο ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που έχουν προκηρυχθεί για την 9η Απριλίου.

«Ηλπιζα και πίστευα ότι αυτή η συμμαχία θα μας επέτρεπε να δημιουργήσουμε μια αληθινή ένωση. Αλλά οι ψηφοφόροι είναι έξυπνοι, είδαν τι γινόταν και απομακρύνθηκαν από εμάς», είπε ο Γκαμπάι, μπροστά στη Λίβνι, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης των βουλευτών της Σιωνιστικής Ένωσης που αναμεταδιδόταν απευθείας από την ισραηλινή τηλεόραση.

«Πιστεύω ακόμη στη συνεργασία και στην ένωση δυνάμεων, αλλά γι’ αυτό χρειάζεται φιλία, εμπιστοσύνη και τήρηση των δεσμεύσεων, και αυτό ξεκάθαρα δεν συμβαίνει εδώ», συμπλήρωσε, ευχόμενος «καλή τύχη, Τζίπι» στην Λίβνι ενόψει εκλογών, «σε όποιο κόμμα» κι αν βρίσκεται.

Η εμφανώς κατάπληκτη Λίβνι αντέδρασε ψύχραιμα. «Δεν απαντώ. Θα πάρω τις αποφάσεις μου. Ευχαριστώ», είπε και αποχώρησε από την αίθουσα.

Αργότερα, η πολιτικός, που υπήρξε και αξιωματικός της Μοσάντ πριν κατέβει στην πολιτική, τόνισε μέσω Twitter ότι «χαίρεται που διαλύθηκαν οι αμφιβολίες», ώστε να «μπορέσουμε να επικεντρωθούμε στον σημαντικό στόχο που έχουμε μπροστά μας, την αλλαγή της κυβέρνησης».

Η 60χρονη Λίβνι, υπουργός Εξωτερικών το διάστημα 2006-2009, διαβεβαίωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα της Τρίτης, ότι δεν περίμενε αυτή την ανακοίνωση από τον Γκαμπάι, ενώ απέρριψε την κατηγορία του ότι δεν έδειξε πίστη και δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της προς τη συμμαχία. Πάντως τόνισε ότι «ο Γκαμπάι είχε δίκιο σε κάτι, δεν υπήρξε ποτέ αληθινή σχέση εταίρων ανάμεσά μας, διότι ουδέποτε την ήθελε».

«Αυτό που είναι αληθινά σημαντικό είναι να επικεντρωθούμε στις εκλογές και τη μάχη για τον σιωνισμό, όχι στη διάλυση (της συμμαχίας) της Σιωνιστικής Ενωσης», πρόσθεσε η Λίβνι, η οποία μέχρι χθες ήταν ονομαστικά η επικεφαλής της αντιπολίτευσης, αφού ο Γκαμπάι, που δεν έχει εκλεγεί βουλευτής, δεν θα μπορούσε να καταλαμβάνει αυτή τη θέση. Το συγκεκριμένο καθήκον πλέον αναλαμβάνει η βουλευτής Σέλι Γιαχιμόβιτς, η οποία είχε ήδη υπάρξει επικεφαλής της αντιπολίτευσης και αρχηγός των Εργατικών στο παρελθόν.

Ο πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου, η κυβερνητική συμμαχία του οποίου θεωρείται η πιο δεξιά στην ιστορία του Ισραήλ, φέρεται κατά τις δημοσκοπήσεις να οδεύει σε εκλογική νίκη στις εκλογές που θα γίνουν στις 9 Απριλίου. Η Σιωνιστική Ενωση βρισκόταν αντιθέτως σε ελεύθερη πτώση στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, με βάση τις οποίες θα εξασφάλιζε λιγότερες από 10 έδρες από τις 120 της Κνέσετ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...