296
Το μαυσωλείο, έξω από τη Μαδρίτη, συντηρείται με έξοδα του κράτους | REUTERS/Paul Hanna/File Photo

Ισπανία: Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφασίζει για την εκταφή των λειψάνων του Φράνκο

Protagon Team Protagon Team 23 Σεπτεμβρίου 2019, 14:54
Το μαυσωλείο, έξω από τη Μαδρίτη, συντηρείται με έξοδα του κράτους
|REUTERS/Paul Hanna/File Photo

Ισπανία: Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφασίζει για την εκταφή των λειψάνων του Φράνκο

Protagon Team Protagon Team 23 Σεπτεμβρίου 2019, 14:54

Μια –ενδεχομένως οριστική- απάντηση για ένα ζήτημα που ταλανίζει εδώ και μήνες την Ισπανία αναμένεται από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας που θα αποφασίσει την Τρίτη για την τύχη των λειψάνων του δικτάτορα Φράνκο.

Οταν πέθανε το 1975, η σορός εναποτέθηκε σε ένα τεράστιο μαυσωλείο έξω από τη Μαδρίτη. Εκτοτε, τα λείψανα παραμένουν εκεί προσελκύοντας νοσταλγούς του καθεστώτος.

Η απομάκρυνση των λειψάνων ήταν μία από τις υποσχέσεις της κυβέρνησης των Σοσιαλιστών (PSOE) υπό τον Πέδρο Σάντσεθ, μετά την ανάληψη των καθηκόντων της το 2018. «Ηλθε η ώρα να κλείσουμε τις πηγές που έμειναν ανοιχτές για τόσα πολλά χρόνια», είχε πει ο Σάντσεθ ενώπιον του Κοινοβουλίου.

Η Κοιλάδα των Πεσόντων, όπως σημειώνει ο Guardian, υποτίθεται ότι αποδίδει φόρο τιμής στα θύματα του εμφυλίου. Περί τους 30.000 νεκρούς και από τις δύο πλευρές είναι θαμμένοι εκεί, ωστόσο μόνο δύο τάφοι έχουν το όνομα του νεκρού: είναι του Φράνκο και του Αντόνιο ντε Ριβέρα, του ιδρυτή του φασιστικού κόμματος.

Με πρόσχημα μάλιστα την «εθνική συμφιλίωση», το καθεστώς του Φράνκο είχε «απαγάει» λείψανα νεκρών και των δύο παρατάξεων για να τα μεταφέρει στο μνημείο.

Οπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, η βασιλική που ανεγέρθηκε και ο τεράστιος σταυρός (ύψους 150 μέτρων!) εκθειάζουν τους νικητές του εμφυλίου και όχι τα θύματα.

Ωστόσο, η οικογένεια του δικτάτορα και οι νοσταλγοί του αντιτάχθηκαν και κατάφεραν να ανασταλεί με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου η εκταφή μέχρι να εκδικαστεί η έφεση που κατέθεσαν.

Οι οπαδοί του Φράνκο υποστηρίζουν ότι το ζήτημα μπορεί τελικά να πλήξει την κυβέρνηση του PSOE, η οποία έχει μπροστά της και τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Ακόμη και σε περίπτωση που διαταχθεί η εκταφή, τα λείψανα του δικτάτορα θα πρέπει να ταφούν εκ νέου στον οικογενειακό τάφο. «Πως θα το εξηγήσει αυτό ο πρωθυπουργός, αν απομακρυνθούν τα λείψανα από το μαυσωλείο, αλλά καταλήξουν σε καθεδρικό ναό στο κέντρο της Μαδρίτης;», ρωτούν.