434
Σκηνή από τη δημοφιλή ισπανική σειρά του Netflix «Η τέλεια ληστεία» («Casa de Papel»). Οι ηθοποιοί μιλούν σε αυτή καστιλιάνικα, την κυρίαρχη διάλεκτο στην ΙβηρικήOi huopoio;i | Netflix

Ισπανία: Ο Σάντσεθ… κινδυνεύει από την απουσία καταλανόφωνων σειρών στο Netflix

Protagon Team Protagon Team 3 Δεκεμβρίου 2021, 11:45
Σκηνή από τη δημοφιλή ισπανική σειρά του Netflix «Η τέλεια ληστεία» («Casa de Papel»). Οι ηθοποιοί μιλούν σε αυτή καστιλιάνικα, την κυρίαρχη διάλεκτο στην ΙβηρικήOi huopoio;i
|Netflix

Ισπανία: Ο Σάντσεθ… κινδυνεύει από την απουσία καταλανόφωνων σειρών στο Netflix

Protagon Team Protagon Team 3 Δεκεμβρίου 2021, 11:45

Την ισπανική κυβέρνηση απειλεί να «ρίξει» το θέμα της γλώσσας σε παραγωγές που γυρίζονται στην Ισπανία για διαδικτυακές πλατφόρμες.

Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ είχε συμφωνήσει με τη Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας (ERC), το κόμμα που προάγει την καταλανική ανεξαρτησία, να ορίσει ένα ποσοστό για σειρές και ταινίες στα καταλανικά, τα βασκικά και τα γαλικιακά (τη γλώσσα της αυτόνομης Γαλικίας), που θα γυρίζονται για τις πλατφόρμες του Netflix, του HBO, του Amazon και άλλων.

Η κυβέρνηση συμφώνησε στο ποσοστό του 6%, με τον όρο το ERC να ψηφίσει τον προϋπολογισμό του Σάντσεθ στη Βουλή, όπως έγινε.

Ομως, πριν εγκριθεί ο προϋπολογισμός και από τη Γερουσία, παρουσιάστηκε πρόβλημα, καθώς η κυβέρνηση διευκρίνισε ότι το ποσοστό ισχύει μόνο για ισπανικές πλατφόρμες και όχι διεθνείς.

Ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ θέλει να κάνει την Ισπανία «το Χόλιγουντ της Ευρώπης» – Julien de Rosa/ Pool via REUTERS

Ο Γκάμπριελ Ρουφιάν, ηγέτης του κόμματος ERC, είπε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό στη Γερουσία αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά του. «Το Σοσιαλιστικό Κόμμα δεσμεύτηκε στο ERC γραπτώς για να περάσει την πρώτη φάση του προϋπολογισμού. Αν η πληροφορία για τον νόμο είναι σωστή, δεν θα τον στηρίξουμε, δεν θα τον ψηφίσουμε. Είτε ο νόμος προστατεύει την τηλεοπτική και κινηματογραφική παραγωγή στα καταλανικά, τα βασκικά και τα γαλικιακά σε όλες τις πλατφόρμες ή το ERC δεν θα τον στηρίξει. Για εμάς, το θέμα της γλώσσας είναι ιερό».

Μαζί με τους Καταλανούς συντάχθηκαν και οι ακροαριστεροί Podemos, που επέκριναν τους Σοσιαλιστές.

Ο Γκαμπριέλ Ρουφιάν, ηγέτης του ERC, επιμένει στην ποσόστωση – EPA/Emilio Naranjo

Οπως γράφουν οι Times, oι αναλυτές προειδοποιούν ότι η διαμάχη απειλεί τις προσπάθειες του Σάντσεθ να γίνει η Ισπανία «το Χόλιγουντ της Ευρώπης», προσελκύοντας πολλές παραγωγές. Τον Ιούλιο, ο ισπανός πρωθυπουργός είχε επισκεφθεί τα κεντρικά του Netflix στην Καλιφόρνια, για να προωθήσει αυτό το σχέδιο.

Η Νάντια Καλβίνο, αναπληρώτρια πρωθυπουργός, δήλωσε ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα είχε εξηγήσει από την αρχή στους Καταλανούς ότι η ποσόστωση σε διεθνείς πλατφόρμες αντιτίθεται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

«Δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει. Από τη μία, η κυβέρνηση λέει ότι είχαν πει στο ERC ότι η ποσόστωση ήταν αδύνατη και από την άλλη το καταλανικό κόμμα λέει ότι η κυβέρνηση είπε ψέματα», είπε ο Πάμπλο Σιμόν, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης.

Εκτίμησε, όμως, ότι οι Καταλανοί στο τέλος θα συμφωνήσουν και ότι κάνουν απλώς «θόρυβο για τα μάτια των ψηφοφόρων τους», ώστε να μην τους κατηγορήσουν ότι «ξεπουλήθηκαν» στην κυβέρνηση της Μαδρίτης. Στην πραγματικότητα, πρόσθεσε, ούτε το ERC δεν θέλει να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...