429
Η Κορίνα Σάιν-Βιτγκεστάιν | YouTube

Ισπανία: Νέο σοκ για τη βασιλική οικογένεια η κατάθεση της πρώην ερωμένης του Χουάν Κάρλος

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2020, 19:15
Η Κορίνα Σάιν-Βιτγκεστάιν
|YouTube

Ισπανία: Νέο σοκ για τη βασιλική οικογένεια η κατάθεση της πρώην ερωμένης του Χουάν Κάρλος

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2020, 19:15

Τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της αντιμετωπίζει η βασιλική οικογένεια της Ισπανίας, μία από τις παλιότερες δυναστείες της Ευρώπης.

Μετά από την πρόσφατη αποκάλυψη του σκανδάλου της δωρεάς 100 εκατ. δολαρίων από τους Σαουδάραβες στον τότε βασιλιά Χουάν Κάρλος, το 2008 και μέρους της -65 εκατ. δολάρια- στην τότε ερωμένη του βασιλιά, Κορίνα Λάρσεν ή Σάιν-Βιτγκεστάιν, έρχονται στο φως νέα στοιχεία για τις απειλές που ισχυρίζεται πως δέχθηκε η ίδια από τις μυστικές υπηρεσίες της Ισπανίας.

Η Λάρσεν ήταν να καταθέσει σήμερα σε δικαστήριο της Μαδρίτης για τους ισχυρισμούς της, αλλά η κατάθεση αναβλήθηκε λόγω κορονοϊού.

Σύμφωνα με την βρετανική Telegraph, η γερμανίδα επιχειρηματίας έχει καταθέσει γραπτά στο δικαστήριο ότι ο στρατηγός Φέλιξ Σανθ Ρολντάν, πρώην επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ισπανίας, ενορχήστρωσε μία εκστρατεία εκφοβισμού και παρενόχλησης εναντίον της, με εντολή του Χουάν Κάρλος.

Η ίδια ισχυρίζεται ότι αυτό ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2012, μετά το ταξίδι της με τον Χουάν Κάρλος στην Μπουτσουάνα.

Εκείνον τον μήνα, είπε ότι έλαβε ένα μήνυμα στο κινητό της από μία ιδιωτική υπηρεσία ασφαλείας ότι «φίλοι της στην Ισπανία», τους ζήτησαν να την προστατέψουν και έστειλαν πρώην λεγεωνάριους στο διαμέρισμά της στο Μονακό.

Στην κατάθεσή της, είπε ότι πιστεύει ότι την εταιρεία προσέλαβε ο στρατηγός Ρολντάν ως «βιτρίνα» για επιχείρηση της ισπανικής υπηρεσίας αντικατασκοπείας, ώστε πράκτορές της να μπουν στο διαμέρισμά της και να αναζητήσουν οτιδήποτε θεωρούσαν ενοχοποιητικό στοιχείο για τον Χουάν Κάρλος

Οταν το αρνήθηκε, δέχθηκε απειλητικά μηνύματα, τα οποία αυξάνονταν έως ότου συνάντησε τον ίδιο τον Ρολντάν σε ξενοδοχείο του Λονδίνου, τον Μάιο του 2012.

«Εκεί μου είπε ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια τη δική μου και των παιδιών μου, εκτός αν ακολουθήσω τις οδηγίες του», έγραψε στην κατάθεσή της.

Η εκστρατεία εκφοβισμού, όπως είπε, συνεχίστηκε με μυστηριώδεις διαρρήξεις στο σπίτι της στη Βρετανία. Η Telegraph αναφέρει ότι η ίδια ετοιμάζει μήνυση κατά της βασιλικής οικογένειας στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου, για την οποία έχει ενημερώσει γραπτά το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών και τους επικεφαλής των MI5 και MI6.

Ο Ρολντάν αρνείται τις κατηγορίες. Ούτε ο ίδιος ούτε εκπρόσωπος της βασιλικής οικογένειας απάντησαν στην βρετανική εφημερίδα για το ρεπορτάζ.

Το σοκ των αποκαλύψεων στην Ισπανία είναι τόσο μεγάλο, που απειλεί το μέλλον της μοναρχίας. Πολλοί πιστεύουν ότι ήρθε η ώρα για το δημοψήφισμα που δεν έγινε όταν ο Φράνκο παρέδωσε την εξουσία στον βασιλιά Χουάν Κάρλος το 1975.

«Πολύ δύσκολα θα επιβιώσει η μοναρχία. Η κατάσταση είναι ευαίσθητη και ιδιαίτερη. Πρέπει να ρωτήσουμε τους Ισπανούς αν θέλουν να ζουν σε δημοκρατία ή μοναρχία», είπε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Σεβίλης, Πέρεθ Ρόγιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...