333
Ιερέας, σε χωριό κοντά στη Βαλένθια, έχει βάλει τις φωτογραφίες των πιστών στα στασίδια της εκκλησίας, ενόψει Πάσχα | Reuters

Ισπανία: Καθοδική η πορεία των θανάτων – 605 νεκροί σε ένα 24ωρο

Protagon Team Protagon Team 10 Απριλίου 2020, 13:36
Ιερέας, σε χωριό κοντά στη Βαλένθια, έχει βάλει τις φωτογραφίες των πιστών στα στασίδια της εκκλησίας, ενόψει Πάσχα
|Reuters

Ισπανία: Καθοδική η πορεία των θανάτων – 605 νεκροί σε ένα 24ωρο

Protagon Team Protagon Team 10 Απριλίου 2020, 13:36

Νέα μείωση του αριθμού των θανάτων του τελευταίου 24ώρου καταγράφεται στην Ισπανία, με ακόμα 605 νεκρούς, όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι της Παρασκευής το υπουργείο Υγείας.

Ο συνολικός αριθμός των θανάτων της επιδημίας Covid-19 ανέρχεται σε 15.238.

Ο συνολικός ρυθμός των κρουσμάτων έφθασε τα 157.022 σήμερα, που σημαίνει ότι κατά το τελευταίο 24ωρο 4.576 νέα κρούσματα καταγράφηκαν στη χώρα.

Εκτακτα μέτρα ενόψει Πάσχα

Στο μεταξύ, ενόψει του Πάσχα των Καθολικών, που είναι αυτή την Κυριακή, τουριστικά θέρετρα στην Ισπανία έχουν λάβει τα μέτρα τους για να μην έρθει κόσμος από άλλα μέρη της Ισπανίας.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το παραθαλάσσιο θέρετρο Καλαφέλ, έξω από τη Βαρκελώνη, που βλέπει τον πληθυσμό του να τετραπλασιάζεται κάθε Πάσχα, φέτος έχει στήσει τσιμεντένια οδοφράγματα, ενώ αστυνομικοί έλεγχοι εμποδίζουν την άφιξη των ιδιοκτητών των εξοχικών κατοικιών.

Καθώς η δημοτική αστυνομία δεν έχει τα μέσα να ελέγξει τα δεκάδες σημεία εισόδου στην πόλη, η δημοτική αρχή αποφάσισε να τα κλείσει, χρησιμοποιώντας τσιμεντένια οδοφράγματα και να διεξάγει ελέγχους στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο.

Ο κορονοϊός έχει ελάχιστα πλήξει την κοινότητα αυτή. Ομως, «δεν διαθέτουμε υπηρεσίες υγείας που θα μπορούσαν να αναλάβουν μια χιονοστιβάδα προσβληθέντων, που θα μπορούσε να έρθει από τη Βαρκελώνη», είπε ο δήμαρχος.

Περίπου 200 χλμ. βορειότερα, στο Κόστα Μπράβα, καταγράφονται αφίξεις τουριστών από τη Γαλλία, παρά το κλείσιμο των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών.

«Δεν ξέρουμε πώς έφθασαν, καθώς τα σύνορα είναι κλειστά. Υποθέτουμε ότι ακολούθησαν εναλλακτικές διαδρομές» τη νύχτα, λέει η Μόντσε Μιντάν, δήμαρχος του Ρόζας, μιας παραθαλάσσιας πόλης, που βρίσκεται σε απόσταση 15 χλμ. από τη Γαλλία.

«Δεν πρόκειται για μια χιονοστιβάδα αφίξεων. Ομως, κάτοικοι μάς ενημέρωσαν ότι υπάρχουν διαμερίσματα, όπου, ξαφνικά, βλέπουν ενοίκους και οι ταμίες στα σούπερ μάρκετ είδαν πελάτες που βρίσκονται συνήθως εδώ το καλοκαίρι».

Οι ισπανικές αρχές απευθύνουν εκκλήσεις στους Ισπανούς να σέβονται τα μέτρα απομόνωσης μένοντας στα σπίτια τους στις διακοπές του Πάσχα, ενώ ενίσχυσαν τους οδικούς ελέγχους.

Ο ισπανικός Τύπος καταγράφει το παράδειγμα χωριών που αποφάσισαν να αποκλείσουν την πρόσβαση σε αυτά, χρησιμοποιούν drones για να επιτηρούν τις αφίξεις ή παρακολουθούν ακόμα και την κατανάλωση του νερού στα σπίτια για να εντοπίσουν πιθανούς παραβάτες.