670
Πυροσβέστες επιχειρούν στη Σιέρα δε λα Κουλέμπρα στη Θαμόρα, ένα από τα μεγάλα μέτωπα των πυρκαγιών που καίνε την Ισπανία τις τελευταίες ημέρες | Photo By Emilio Fraile/Europa Press via Getty Images

Ισπανία: Καταστροφικές πυρκαγιές με τον υδράργυρο στα ύψη

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουνίου 2022, 20:11
Πυροσβέστες επιχειρούν στη Σιέρα δε λα Κουλέμπρα στη Θαμόρα, ένα από τα μεγάλα μέτωπα των πυρκαγιών που καίνε την Ισπανία τις τελευταίες ημέρες
|Photo By Emilio Fraile/Europa Press via Getty Images

Ισπανία: Καταστροφικές πυρκαγιές με τον υδράργυρο στα ύψη

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουνίου 2022, 20:11

Χιλιάδες στρέμματα έγιναν στάχτη από την μανία της φωτιάς στην Ισπανία ενώ εκατοντάδες οικογένειες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Και όλα αυτά εν μέσω ενός κύματος καύσωνα που έχει μετατρέψει ολόκληρη την Ευρώπη σε καμίνι (περισσότερα εδώ και εδώ). Οι πυροσβέστες έδωσαν σκληρή και άνιση μάχη με τις φλόγες που τις τελευταίες μέρες έχουν κατακάψει περισσότερα από 74.000 στρέμματα.

Πολλά μέτωπα τέθηκαν υπό έλεγχο την Τρίτη, σε συνέχεια της βελτίωσης και των μετεωρολογικών συνθηκών. Προηγουμένως, ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας είχε προειδοποιήσει ότι ολόκληρη, σχεδόν, η Ισπανία θα βρεθεί αντιμέτωπη με «ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς» λόγω της της ξηρασίας που επικρατεί έπειτα από πολυήμερο καύσωνα. Ο «συναγερμός» δεν ήχησε άδικα, όπως αποδείχθηκε.

Νέα κανονικότητα;

Σημειώνεται πως το πρώιμο κύμα καύσωνα έσπασε ορισμένα ρεκόρ στη χώρα, με το αεροδρόμιο της Βαλένθια να καταγράφει υψηλό Ιουνίου την Παρασκευή, με 39 βαθμούς Κελσίου, ξεπερνώντας τις τιμές που σημειώθηκαν το 2017, οπότε και είχε σημειωθεί το προηγούμενο ρεκόρ. Στη Μαδρίτη η θερμοκρασία σκαρφάλωσε στους 40,5 βαθμούς Κελσίου, με την Κρατική Μετεωρολογική Υπηρεσία να κάνει λόγο για τον πλέον πρώιμο μεγάλο καύσωνα εδώ και περισσότερο από τέσσερις δεκαετίες, σύμφωνα με την Washington Post.

«Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι δυστυχώς μια πρόγευση του μέλλοντος», εξήγησε η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας Κλερ Νούλις στον Independent το Σαββατοκύριακο, επισημαίνοντας πως για τα κύματα καύσωνα τέτοια εποχή ευθύνεται αποκλειστικά η κλιματική αλλαγή.

Ο διευθυντής του χρηματοδοτούμενου από την γερμανική κυβέρνηση Ινστιτούτου Πότσνταμ για την Ερευνα Κλιματικών Επιπτώσεων Γιόχαν Ρόκστρεμ, αποκάλεσε τα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη «νέα κανονικότητα» (σ.σ. «the new normal») και προειδοποίησε, με ανάρτησή του στο Twitter, ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα πρόκειται να επιδεινωθούν εάν δεν μειωθούν οι παγκόσμιες εκπομπές.

Τα πύρινα μέτωπα

Η Σιέρα δε λα Κουλέμπρα, μια οροσειρά στην περιφέρεια της ΚαστίλληςΛεόν, στη βορειοδυτική Ισπανία, υπήρξε μία από τις πλέον πληγείσες περιοχές. Κάποιοι αποκάλεσαν την πυρκαγιά «πραγματικό τέρας» καθώς, όπως είπαν «σχημάτιζε έναν πανύψηλο πορτοκαλί τοίχο που κατέτρωγε το καταπράσινο, προηγουμένως, τοπίο».

Η εικόνα στα μέτωπα ανά τη χώρα βελτιώθηκε λίγο την Κυριακή, καθώς οι θερμοκρασίες έπεσαν. Τη Δευτέρα, αεροσκάφη έριξαν νερό σε αγροτικές εκτάσεις στα δυτικά της χώρας για να καταπολεμήσουν τυχόν αναζωπυρώσεις, ενώ οι δασικές πυρκαγιές συνέχισαν να καίνε σε περιοχές όπως η Ναβάρα και η Καταλονία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Πυροσβέστης της Στρατιωτικής Μονάδα Εκτακτης Ανάγκης επιχειρεί σε δασική πυρκαγιά στη Ναβάρα, κοντά στην πόλη Αρτάθου / REUTERS/Vincent West
Η πύρινη λαίλαπα «μπήκε» στην πόλη Ομπάνος στη Ναβάρρα. Εκατοντάδες κάτοικοι του ομώνυμου δήμου χρειάστηκε να απομακρυνθούν / Photo By Eduardo Sanz/Europa Press via Getty Images

Εκατοντάδες πυροσβέστες ρίχτηκαν στη μάχη με τις φωτιές σε διάφορες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Θαμόρα, στα βορειοδυτικά, και της Βαλένθια, στα νοτιοανατολικά.

Πυροσβέστες επιχειρούν στη Σιέρα δε λα Κουλέμπρα στη Θαμόρα / REUTERS/Isabel Infantes
Στιγμιότυπο από τη μάχη με τις φλόγες στο ίδιο μέτωπο / Photo By Emilio Fraile/Europa Press via Getty Images

Αξωματούχοι της Καταλονίας δήλωσαν το Σαββατοκύριακο ότι οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης προσπάθησαν να περιορίσουν περισσότερες από 30 πυρκαγιές στην περιοχή τους, σύμφωνα με τον Guardian.

Το κύμα καύσωνα έπληξε και τη Γαλλία ενώ στη στη Βρετανία οι υγειονομικές Αρχές εξέδωσαν προειδοποιήσεις και συστάσεις προς τους πολίτες, καθώς η χώρα κατέγραψε την πιο ζεστή μέρα του χρόνου. Οι θερμοκρασίες στο Λονδίνο ξεπέρασαν τους 32 βαθμούς Κελσίου εξαιτίας αυτού που οι ειδικοί περιέγραψαν ως ένα ισχυρό κύμα ζεστού αέρα από τη Βόρεια Αφρική.

Στη Γερμανία, πάλι, περισσότερες από δώδεκα πόλεις κοντά στο Βερολίνο εκκενώθηκαν προκειμένου να προφυλαχθούν από μία δασική πυρκαγιά που τις πλησίαζε το Σαββατοκύριακο, ανέφερε η Deutsche Welle. «Η πιο ζεστή εποχή του χρόνου είναι συνήθως μεταξύ των μέσων Ιουλίου και των μέσων Αυγούστου», δήλωσε στο ίδιο Μέσο ο μετεωρολόγος Τιμ Στέιγκερ. «Αν έχουμε ήδη να κάνουμε με αυτές τις θερμοκρασίες τώρα, πιθανότατα θα υπάρξουν περισσότερες μέρες σαν αυτή, ή ακόμα και πιο ζεστές, αργότερα φέτος».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...