541
Ο Χουάν Γκουαϊντό και η σύζυγός του (δεξιά) σε διαδήλωση το Σάββατο στο Καράκας | REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

Ισπανία, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία και Αυστρία αναγνώρισαν τον Γκουαϊντό ως πρόεδρο της Βενεζουέλας

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2019, 12:24
Ο Χουάν Γκουαϊντό και η σύζυγός του (δεξιά) σε διαδήλωση το Σάββατο στο Καράκας
|REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

Ισπανία, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία και Αυστρία αναγνώρισαν τον Γκουαϊντό ως πρόεδρο της Βενεζουέλας

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2019, 12:24

Με τη λήξη της προθεσμίας των ευρωπαϊκών χωρών προς τον Νικολάς Μαδούρο να προχωρήσει το ταχύτερο σε προεδρικές εκλογές, η μία μετά την άλλη οι δυτικοευρωπαϊκες προχωρούν στην αναγνώριση του αυτοανακηρυχθέντς Χουάν Γκουαϊντό ως προέδρου.

Η προθεσμία προς τον Μαδούρο έληγε χθες Κυριακή και παρήλθε άπρακτη, παρά τον ελιγμό του Μαδούρο να εξαγγείλει πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Το τελεσίγραφο είχαν απευθύνει στις 26 Ιανουαρίου ομάδα ευρωπαϊκών χωρών, ανάμεσά τους η Γερμανία, η Γαλλία η Ισπανία και η Βρετανία.

Με σχεδόν ταυτόχρονες ανακοινώσεις σήμερα Δευτέρα, η Ισπανία, η Γαλλία, η Βρετανία, η Σουηδία, η Δανία, η Αυστρία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Λιθουανία και η Λετονία αναγνώρισαν τον Χουάν Γκουαϊντό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Κοινό αίτημα των χωρών είναι η διεξαγωγή αδιάβλητων προεδρικών εκλογών το συντομότερο δυνατό.

«Ο Νικολάς Μαδούρο δεν προκήρυξε προεδρικές εκλογές μέσα στην προθεσμία των οκτώ ημερών που είχαμε ορίσει. Συνεπώς το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ευρωπαίοι σύμμαχοί του αναγνωρίζουν πλέον τον @jguaido ως συνταγματικό μεταβατικό πρόεδρο μέχρι να καταστεί δυνατό να οργανωθούν αξιόπιστες εκλογές», έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Τζέρεμι Χαντ.

Η Γαλλία θεωρεί ότι ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊντό «έχει την νομιμοποίηση για να οργανώσει προεδρικές εκλογές», είχε δηλώσει λίγη ώρα νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν, μετά την εκπνοή του ευρωπαϊκού τελεσιγράφου προς τον  Μαδούρο.

Επί του ζητήματος τοποθετήθηκε και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν: «Οι πολίτες της Βενεζουέλας έχουν το δικαίωμα να εκφραστούν ελεύθερα και δημοκρατικά. Η Γαλλία αναγνωρίζει τον Χουάν Γκουαϊντό σαν μεταβατικό πρόεδρο για να θέσει σε κίνηση την εκλογική διαδικασία», γράφει

Ο κ. Λεντριάν απέρριψε τις κατηγορίες που διατυπώνονται – και διατυπώθηκαν εκ νέου τη Δευτέρα – από χώρες όπως η Ρωσία, η οποία υποστηρίζει τον Νικολάς Μαδούρο, για ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας. «Δεν πρόκειται για ανάμειξη, από την στιγμή που υπάρχει κρίση σε μία χώρα υπάρχει έκκληση του προέδρου Γκουαϊντό για υποστήριξη με στόχο την αποκατάσταση της δημοκρατίας», δήλωσε.

Ενδιαφέρουσα είναι η αλλαγή στάσης της Αυστρίας, που αρχικά είχε ως ένα βαθμό διαχωρίσει τη θέση της από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Σήμερα ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς αναγνώρισε μέσω Twitter τον Γκουαϊντό ως νόμιμο προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

«Το καθεστώς του Μαδούρο αρνήθηκε μέχρι στιγμής την οργάνωση ελεύθερων και δίκαιων εκλογών. Για τον λόγο αυτόν, θεωρούμε από αυτήν την στιγμή τον πρόεδρο Γκουαϊντό ως νόμιμο προσωρινό πρόεδρο σύμφωνα με το Σύνταγμα της Βενεζουέλας», αναφέρεται στο μήνυμα στα ισπανικά που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του καγκελάριου.

Ανυποχώρητος ο Μαδούρο

Την ώρα που όλο και περισσότερες χώρες παίρνουν τον μέρος του Χουάν Γκουαϊντό, ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο δεν φαίνεται διατεθειμένος να υπαναχωρήσει στα τελεσίγραφα των Ευρωπαίων ενώ στρέφεται και κατά των ΗΠΑ.

Σε συνέντευξή του σε ισπανικό τηλεοπτικό σταθμό La Sexta δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ακόμη και ενός εμφυλίου στη χώρα του, αν αυξηθεί και άλλο η πίεση να παραιτηθεί. «Κανένας δεν μπορεί σήμερα να το αποκλείσει αυτό, όλα », είπε για να προσθέσει ότι «όλα εξαρτώνται από το επίπεδο της τρέλας και της επιθετικότητας της βόρειας αυτοκρατορίας [δηλ. των ΗΠΑ] και των δυτικών συμμάχων».

Για τον Ντόναλντ Τραμπ είπε μάλιστα ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα φύγει από τον Λευκό Οίκο με τα χέρια «βαμμένα με αίμα» αν παρέμβει στην κρίση. «Μήπως θες ένα Βιετνάμ στη Λατινική Αμερική; Τον ρώτησε.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και της χρήσης ένοπλης βίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...