387
O ουρανοξύστης στη φάση της κατασκευής του | Heino Kalis/Reuters/File Photo

Ισπανία: Ετοιμος έπειτα από 17 χρόνια ο μεγαλύτερος ουρανοξύστης κατοικιών στη Μεσόγειο

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουλίου 2021, 17:18
O ουρανοξύστης στη φάση της κατασκευής του
|Heino Kalis/Reuters/File Photo

Ισπανία: Ετοιμος έπειτα από 17 χρόνια ο μεγαλύτερος ουρανοξύστης κατοικιών στη Μεσόγειο

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουλίου 2021, 17:18

Δεν είναι και το πιο ωραίο κτίριο, αλλά, τουλάχιστον, ο ουρανοξύστης Intempo είναι η αρχή για να μετατραπεί το Μπενιντόρμ του Αλικάντε σε ένα Μαϊάμι της Μεσογείου. Ή τουλάχιστον έτσι πιστεύουν οι επενδυτές που χρηματοδότησαν αυτό το αμφιλεγόμενο στοίχημα του χιλιοταλαιπωρημένου ισπανικού real estate.

Χρειάστηκαν πάνω από 17 χρόνια για να ολοκληρωθεί το κτίριο, που είχε ξεκινήσει μέσα στη φούσκα των ακινήτων και έμεινε μετέωρο όταν η κρίση έπληξε με ιδιαίτερη σφοδρότητα την Ισπανία, η οποία βρέθηκε με αμέτρητα οικοδομήματα-φαντάσματα, real estate projects που είτε δεν βρήκαν αγοραστές είτε δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι νέοι ιδιοκτήτες αγόρασαν το υπό κατασκευή κτίριο από μια bad bank στην οποία είχε περιέλθει μετά τη χρεοκοπία των αρχικών επενδυτών.

Ο ουρανοξύστης Ιntempo έχει ύψος 187 μέτρα, μετρά 47 ορόφους και είναι το υψηλότερο συγκρότημα κατοικιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. (Το Marina Tower στο Ελληνικό, όταν ολοκληρωθεί, θα έχει ύψος 200 μέτρων).

Οι δύο πύργοι που αποτελούν το συγκρότημα ενώνονται στην κορυφή τους με μια κωνική κατασκευή. Διαθέτει μάλιστα και τον πιο γρήγορο  ανελκυστήρα στην Ισπανία, ο οποίος ανεβαίνει 4,2 μέτρα το δευτερόλεπτο και φτάνει στην κορυφή σε λιγότερο από ένα λεπτό.

Τα διαμερίσματα στα ρετιρέ, ανέφερε ο Guardian, κοστίζουν περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ το ένα. Σε χαμηλότερους ορόφους, οι τιμές είναι πιο προσιτές και αρχίζουν από 257.000 ευρώ.

Μέχρι σήμερα, πάντως, 100 από τα 256 διαμερίσματα του ουρανοξύστη έχουν προπωληθεί. Στην πλειονότητά τους (το 60%)  οι αγοραστές είναι Ισπανοί, ενώ οι υπόλοιποι είναι Ρώσοι, Σκανδιναβοί, Γερμανοί και Βέλγοι. Απόντες είναι οι Βρετανοί, οι οποίοι ήταν στις καλές εποχές το 40% των επισκεπτών του Μπενιντόρμ.

Η ολοκλήρωση του κτιρίου, που ούτως ή άλλως καθυστέρησε για οικονομικούς λόγους, συμπίπτει τώρα με μία νέα δύσκολη συγκυρία, αυτή της οικονομικής κρίσης εξαιτίας της πανδημίας που έχει πλήξει την τουριστική βιομηχανία, αποτελεί όμως και ένα στοίχημα.

Ως και τώρα, το Μπενιντόρμ, στο μέσον της μεσογειακής ακτογραμμής της Ισπανίας, δεν ήταν η παραλιακή πόλη στην οποία σύχναζαν πλούσιοι τουρίστες. Οπότε, είναι ένα ερώτημα αν θα μπορέσει ο ουρανοξύστης να της δώσει μία νέα εικόνα και να προσελκύσει τα γερά πορτοφόλια.

Κτίρια όπως το Intempo μπορεί να γίνουν μαγνήτης για ένα τέτοιο κοινό, να γίνουν αφορμή για να χτιστούν ακόμη περισσότεροι ουρανοξύστες – αν βέβαια το επιτρέψει η οικονομία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...