198
Κορίτσι στο Νεπάλ που πάσχει από το «σύνδρομο του λυκάνθρωπου» | REUTERS

Ισπανία: Εργαστήριο μπέρδεψε τις ουσίες σε φάρμακο και 17 παιδιά έγιναν… λυκάνθρωποι

Protagon Team Protagon Team 29 Αυγούστου 2019, 14:00
Κορίτσι στο Νεπάλ που πάσχει από το «σύνδρομο του λυκάνθρωπου»
|REUTERS

Ισπανία: Εργαστήριο μπέρδεψε τις ουσίες σε φάρμακο και 17 παιδιά έγιναν… λυκάνθρωποι

Protagon Team Protagon Team 29 Αυγούστου 2019, 14:00

Μπέρδεψαν τα μπουκαλάκια με τις δραστικές ουσίες σε φαρμακευτικό εργαστήριο της Ισπανίας και έτσι οι παιδίατροι αντί του φαρμάκου για τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, χορήγησαν αυτό που καταπολεμά την τριχόπτωση.

Ως αποτέλεσμα, τουλάχιστον 17 μωρά και μικρά παιδιά εμφάνισαν το «σύνδρομο του λυκάνθρωπου», δηλαδή πολύ αυξημένη τριχοφυΐα σε πρόσωπο και σώμα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας, στους μικρούς ασθενείς χορηγήθηκε μινοξιδίλη, ουσία κατά τις τριχόπτωσης αντί για ομεπραζόλη, που ελαττώνει τη γαστρική έκκριση οξέος.

Οπως είναι φυσικό, ο αυξημένος αριθμός των περιστατικών στην Ανδαλουσία στα νότια της χώρας, στη Βαλένθια στα ανατολικά και στην Κανταβρία στα βόρεια, προκάλεσε έντονη ανησυχία και μετά από έρευνα των Αρχών, εντοπίστηκε ο υπεύθυνος: ένα εργαστήριο που είχε βάλει λάθος ετικέτα στο λάθος μπουκάλι. «Εγραψαν μινοξιδίλη στο μπουκαλάκι με την ομεπραζόλη και το διένειμαν στα φαρμακεία», δήλωσε η υπουργός Υγείας Μαρία Λουίζα Καρθέδο.

Δεν έχει εξακριβωθεί ακριβώς πώς έγινε το λάθος στο εργαστήριο της εταιρείας FarmaQuimica Sur, προμηθεύτριας δραστικών ουσιών και ενεργών συστατικών των φαρμάκων, που εδρεύει στη Μάλαγα.

Το πρώτο περιστατικό έγινε γνωστό τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με το υπουργείο, τα συμπτώματα είναι προσωρινά και το «σύνδρομο του λυκάνθρωπου» θα εξαφανιστεί εφόσον τα παιδιά σταματήσουν το φάρμακο, το οποίο αποσύρθηκε.

Οι Αρχές διέταξαν να παραμείνει κλειστό το εργαστήριο μέχρι… νεωτέρας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...