414
Επιβάτες στον σιδηροδρομικό σταθμό Ατότσα, στη Μαδρίτη. Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε εκπτώσεις έως και 100% στις τιμές των εισιτηρίων | Shutterstock

Ισπανία: Δωρεάν τρένα, επιδόματα και φορολόγηση των υπερεσόδων

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουλίου 2022, 17:37
Επιβάτες στον σιδηροδρομικό σταθμό Ατότσα, στη Μαδρίτη. Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε εκπτώσεις έως και 100% στις τιμές των εισιτηρίων
|Shutterstock

Ισπανία: Δωρεάν τρένα, επιδόματα και φορολόγηση των υπερεσόδων

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουλίου 2022, 17:37

Εκπτώσεις ύψους έως και 100% στα εισιτήρια των τοπικών τρένων και των τρένων μεσαίων αποστάσεων που ελέγχονται από το κράτος ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας στην Ισπανία. Πρόκειται για ένα από τα μέτρα που κοινοποίησε ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ (κατά τη συζήτηση στην ισπανική βουλή για την κατάσταση του έθνους) με στόχο να μετριαστεί το σχεδόν ασήκωτο βάρος του πληθωρισμού που τείνει να πέσει όλο στις πλάτες των νοικοκυριών. Δωρεάν με τα τοπικά τρένα και τα τρένα μεσαίων αποστάσεων που ελέγχονται από το κράτος θα μπορούν να μετακινούνται όλοι οι Ισπανοί από την 1η Σεπτεμβρίου έως την 31η Δεκεμβρίου.

«Εχω επίγνωση των καθημερινών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η πλειονότητα του πληθυσμού, δεδομένου ότι οι μισθοί αξίζουν όλο και λιγότερο και το καλάθι ολοένα ακριβαίνει», σημείωσε ο ισπανός πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας, στη συνέχεια, τον πληθωρισμό ως «σοβαρή ασθένεια» της οικονομίας η οποία «φτωχαίνει τους πάντες και πλήττει τους πιο ευάλωτους».

Ειδικά όσον αφορά τις μετακινήσεις, αποφασίστηκε επίσης η μείωση της τιμής των εισιτηρίων των αστικών ΜΜΜ κατά 30%, με τις αυτόνομες κοινότητες της Ισπανίας να έχουν το δικαίωμα, εάν το επιθυμούν και μπορούν, να διπλασιάσουν το ποσοστό της έκπτωσης.

Πέρα από το να παράσχει κίνητρα για να χρησιμοποιούν οι πολίτες όσο το δυνατόν περισσότερο τα ΜΜΜ, η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ προέβη στη θέσπιση και άλλων μέτρων, όσον αφορά τη χρήση των κλιματιστικών και τη λεγόμενη «έξυπνη εργασία», επιδιώκοντας καταρχάς τη μείωση της κατανάλωσης (και του κόστους) αλλά και κλείνοντας το μάτι σε όσους διαμαρτύρονται για τον περιορισμό των όποιων δράσεων για την ανάσχεση της κλιματικής κρίσης.

«Θα δώσω τη ζωή μου για να υπερασπιστώ τη μεσαία και εργατική τάξη της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σάντσεθ κατά την ομιλία του. «Δεν πρόκειται για κάτι που αναστατώνει τον τρόπο ζωής μας αλλά για ενέργειες που μας επιτρέπουν να υπερασπιζόμαστε τις αξίες μας και τον τρόπο ζωής μας όταν δέχονται επίθεση».

Ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης ανακοίνωσε επίσης τη θέσπιση ενός νέου μηνιαίου επιδόματος ύψους εκατό ευρώ για όλους τους μαθητές άνω των 16 ετών και για όλους τους φοιτητές (που ήδη στηρίζονται εκτάκτως από το κράτος), ούτως ώστε να μην αναγκαστεί κανένας να εγκαταλείψει το σχολείο ή τις σπουδές του.

Επισημαίνοντας πως «δεν θα επιτρέψουμε σε εταιρείες ή ιδιώτες να επωφεληθούν από την κρίση για να συγκεντρώσουν περισσότερο πλούτο σε βάρος της πλειονότητας των πολιτών», επιβεβαίωσε και την επιβολή έκτακτων φόρων στα επιπλέον κέρδη μεγάλων ενεργειακών εταιρειών και μεγάλων χρηματοπιστωτικών ομίλων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...