Xιλιάδες διαδήλωσαν για τρίτη ημέρα κατά της δικαστικής απόφασης - Πάνω από ένα εκατ. ζητούν την παύση των δικαστών | diariodenavarra.es/
Επικαιρότητα

Ισπανία: Μεγαλώνει η αγανάκτηση για την προκλητική ποινή στην «Αγέλη των Λύκων»

Συνεχίστηκαν για τρίτη ημέρα, με αμείωτη ένταση, οι διαδηλώσεις κατά της ελαφρότερης ποινής στους πέντε δράστες του ομαδικού βιασμού μίας έφηβης - 1,2 εκατ. υπογραφές για την παύση των δικαστών που εξέδωσαν την απόφαση
Protagon Team

Για τρίτη συνεχή ημέρα, δεκάδες χιλιάδες πολίτες βγήκαν το Σάββατο στους δρόμους της Παμπλόνα, στη βόρεια Ισπανία, για να διαδηλώσουν κατά της δικαστικής απόφασης με την οποία πέντε άνδρες απηλλάγησαν της κατηγορίας του ομαδικού βιασμού μίας ανυπεράσπιστης έφηβης κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ ταυροδρομιών του Σαν Φερμίν το 2016.

Μετά από προσκλητήριο του γυναικείου κινήματος της Παμπλόνα, «32.000 έως 35.000 πολίτες μετείχαν στην πολύ ειρηνική,  αλλά ιδιαίτερα διεκδικητική, πορεία», ανέφερε η διατύπωση του εκπροσώπου της δημοτικής αστυνομίας.

Η δίκη της επονομαζόμενης «Αγέλης των Λύκων» έχει πυροδοτήσει σφοδρές αντιδράσεις στην Ισπανία για τα αυξανόμενα περιστατικά σεξουαλικών επιθέσεων στο ετήσιο φεστιβάλ και την κακομεταχείριση των γυναικών γενικότερα.

Την Πέμπτη, οι πέντε κατηγορούμενοι (όλοι τους από την πόλη της Σεβίλης), ηλικίας 27 έως 29 ετών, καταδικάστηκαν σε εννέα χρόνια φυλάκιση ο καθένας, για «σεξουαλική κακοποίηση» (και «κατάχρηση αδυναμίας») και όχι για βιασμό μιας 18χρονης από τη Μαδρίτη κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ.

Οι δράστες, μάλιστα, μαγνητοσκόπησαν την πράξη τους στα κινητά τους τηλέφωνα και επαίρονταν γι αυτήν στην εφαρμογή Whatsapp (επάνω οι τέσσερις εκ των πέντε σε μεγάλα κέφια μετά την «κακοποίηση» .

Στη δίκη, το θύμα κλήθηκε να δικαιολογήσει την «παθητική στάση που είχε απέναντί τους», ενώ οι  δικηγόροι των κατηγορουμένων ισχυρίστηκαν ότι όλα έγιναν με τη συναίνεση της 18χρονης καθώς σε κανένα σημείο δεν έδειξε να λέει «όχι».

Οι δικαστές δεν έκαναν δεκτό τον όρο «βιασμός», για τον οποίο ο ισπανικός ποινικός κώδικας αναφέρει ότι πρέπει να υπάρχει «εκφοβισμός» ή «βία», αλλά κατά την άποψή τους, είναι αναμφισβήτητο ότι «η ενάγουσα βρέθηκε ξαφνικά σε ένα στενό και κρυμμένο μέρος, περιτριγυρισμένη από πέντε μεγαλύτερης ηλικίας άνδρες που την αιφνιδίασαν χωρίς να μπορεί να αντιδράσει».

Το σύνθημα στους δρόμους της πρωτεύουσας της περιφέρειας της Ναβάρα, όμως, ακούστηκε και πάλι δυνατά: «Δεν είναι σεξουαλική κακοποίηση, είναι βιασμός!» φώναζαν οι διαδηλωτές που διαμαρτυρήθηκαν ξανά κατά της προκλητικής απόφασης, ενώ μέχρι και οι μοναχές του τάγματος των Καρμελιτών ένωσαν τη φωνή τους στη διαμαρτυρία από το μοναστήρι τους. Με κείμενό τους που ανέβηκε στο Facebook και καταλήγει με το σύνθημα «αδελφή μου, εγώ σε πιστεύω» – το σύνθημα που αναγράφεται σε πολλά από τα πανό των διαδηλώσεων- οι μοναχές εξέφρασαν τη στήριξή τους στο θύμα του ομαδικού βιασμού.

«Θέλαμε να υπάρχει μια φωνή στην Εκκλησία που επικρίνει αυτή την απόφαση», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η αδελφή Μαριλούζ, εκπρόσωπος των 16 μοναχών της μονής της Χονταρίμπια, στη Χώρα των Βάσκων.

Από την πλευρά του ο εισαγγελέας της Ναβάρα έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης επιμένοντας ότι «τα γεγονότα συνιστούν το έγκλημα της σεξουαλικής επίθεσης (βιασμού), την ώρα που στη Μαδρίτη η κυβέρνηση Ραχόι ανακοίνωνε ότι προτίθεται να εξετάσει το ενδεχόμενο αναθεώρησης του ποινικού κώδικα.

Η αγανάκτηση ωστόσο μεγαλώνει και το  κίνημα διαμαρτυρίας διογκώνεται και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μέσω των οποίων συγκνεντρώθηκαν πάνω από 1,2 εκατ. υπογραφές προκειμένου να υποβληθεί  αίτηση προς το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας, για την παύση των δικαστών που έλαβαν την επίμαχη απόφαση.

Στη δημόσια συζήτηση παρενέβησαν προσωπικότητες όπως η ισχυρή επικεφαλής της τράπεζας Santander Αννα Μποτίν που έγραψε στο Twitter ότι η εν λόγω δικαστική απόφαση είναι «μια οπισθοδρόμηση για την ασφάλεια των γυναικών«.

Με τη σειρά της, η πρώην δικαστής Μανουέλα Καρμένα, δήμαρχος της Μαδρίτης, έκρινε επίσης ότι «η ετυμηγορία δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της δικαιοσύνης των γυναικών» και ευχήθηκε η απόφαση να ακυρωθεί.

Μπροστά στο τσουνάμι αυτό διαμαρτυρίας, ωστόσο, υπήρξαν και φωνές υπέρ των δικαστών της «Αγέλης των Λύκων». «Οι δικαστικές αποφάσεις, ακόμα και όταν δεν τις συμμεριζόμαστε, αξίζουν το σεβασμό», διεμήνυσε σε αυστηρό τόνο η Ένωση Εισαγγελέων, αποδοκιμάζοντας «την ευκολία με την οποία υποτιμάται το έργο των δικαστών».