328
Ο πυρηνικός σταθμός στο Μίλεμπεργκ της Ελβετίας | Wikipedia

Ηρθε η αρχή του τέλους για την πυρηνική ενέργεια στην Ελβετία

Protagon Team Protagon Team 26 Δεκεμβρίου 2019, 07:30
Ο πυρηνικός σταθμός στο Μίλεμπεργκ της Ελβετίας
|Wikipedia

Ηρθε η αρχή του τέλους για την πυρηνική ενέργεια στην Ελβετία

Protagon Team Protagon Team 26 Δεκεμβρίου 2019, 07:30

Οι δείκτες των ρολογιών έδειχναν ακριβώς 12.30 το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής όταν κατέβηκαν οι διακόπτες στον πυρηνικό σταθμό στο Μίλεμπεργκ της Ελβετίας.

Το πυρηνικό εργοστάσιο χωρητικότητας 373 μεγαβάτ, που άνοιξε το 1972, ανέστειλε την λειτουργία του μετά από σχεδόν μισόν αιώνα και αμέσως μετά το Νέο Έτος θα αρχίσει η σταδιακή αποσυναρμολόγηση των εγκαταστάσεών του.

Το συγκεκριμένο εργοστάσιο – ο πρώτος από τους πέντε πυρηνικούς αντιδραστήρες της Ελβετίας που κλείνει, μετά από δημοψήφισμα που διενεργήθηκε – κάλυπτε το 5% του ηλεκτρισμού στο σύνολο της Ελβετίας και στα 47 χρόνια που λειτούργησε, είχε παραγάγει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια ώστε να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της Βέρνης για 100 χρόνια.

Επισήμως ο λόγος για το λουκέτο δεν ήταν οι ανησυχίες για την ασφάλεια αλλά η έλλειψη αποτελεσματικότητας από οικονομικής πλευράς.

Όπως αναφέρουν τα ελβετικά ΜΜΕ, η κίνηση σηματοδοτεί την ανάπτυξη εναλλακτικών πράσινων πηγών ενέργειας και την σταδιακή έξοδο της χώρας από την ατομική εποχή μετά το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας το 2011.

 

Η απόφαση για τον τερματισμό της πυρηνικής δραστηριότητας στην Ελβετία ελήφθη το 2017 με δημοψήφισμα, το οποίο υποστήριξε επίσης τα κυβερνητικά σχέδια για την ταυτόχρονη προώθηση της αειφόρου ενέργειας, με επιδοτήσεις για την ανάπτυξη της ηλιακής, αιολικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας.

Δεν έχουν οριστεί ημερομηνίες για τον τερματισμό των άλλων πυρηνικών σταθμών της Ελβετίας, αν και η μονάδα Μπεζνάου, κοντά στα γερμανικά σύνορα, η οποία χρονολογείται από το 1969, αναμένεται να είναι η επόμενη.

Μέχρι πρόσφατα, οι πυρηνικοί σταθμοί της Ελβετίας παρήγαν σχεδόν το ένα τρίτο της συνολικής ενέργειας της χώρας, ενώ το 60% ήταν υδροηλεκτρική και το 5% προερχόταν από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Μετά τον τερματισμό λειτουργίας του σταθμού στο Μίλεμπεργκ, θα ξεκινήσει μια δεκαετής διαδικασία παροπλισμού, που κοστίζει 3 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (2.7 δισεκατομμύρια ευρώ).

Ωστόσο, παραμένει άγνωστο με ποιο τρόπο θα αξιοποιηθούν οι εν λόγω εγκαταστάσεις.

Δείτε τα πλάνα που μεταδόθηκαν ζωντανά από την ελβετική τηλεόραση κατά το… κατέβασμα των διακοπτών (το χαρακτηριστικό στιγμιότυπο στο 14.20):

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...