314
Ιρλανδοί ψηφίζουν με τα παιδιά τους για τις ευρωεκλογές | EPA/STRINGER

Ιρλανδία: Επίδοση-έκπληξη για τους Πράσινους έδειξε το exit poll

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2019, 10:07
Ιρλανδοί ψηφίζουν με τα παιδιά τους για τις ευρωεκλογές
|EPA/STRINGER

Ιρλανδία: Επίδοση-έκπληξη για τους Πράσινους έδειξε το exit poll

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2019, 10:07

Αλλη μια έκπληξη, μετά από αυτή της Ολλανδίας, επιφύλασσαν τα exit polls στην Ιρλανδία που φέρνουν τους Πράσινους στην πρώτη θέση για τις ευρωεκλογές που διεξήχθησαν χθες Παρασκευή.

Στην δημοσκόπηση εξόδου του ινστιτούτου RED C, η οποία μεταδόθηκε από τη δημόσια ιρλανδική ραδιοτηλεόραση RTÉ, ο υποψήφιος των Πρασίνων στην περιφέρεια του Δουβλίνου εξασφάλισε το 23% των ψήφων, 9 μονάδες περισσότερες από τον πλησιέστερο αντίπαλό του, κάτι που σημαίνει ότι πολύ δύσκολα θα χάσει την έδρα.

Το κεντροδεξιό Fine Gael συγκέντρωσε το 14% των ψήφων και το επίσης κεντροδεξιό Fianna Fail 12%. Το κεντροαριστερό Sinn Fein περιορίζεται στο 10%.

Οι Πράσινοι μπορεί επίσης να καταλάβουν έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που κρίνονται στις εκλογικές περιφέρειες του Νότου και του Μίντλαντς Νορθ Ουέστ, πρόσθεσε το RTÉ.

Το Fine Gael του πρωθυπουργού Λίο Βαράντκαρ εκτιμάται ότι θα κερδίσει δύο έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ το Fianna Fail θα καταλάβει τουλάχιστον μία.

Στην εκλογική περιφέρεια του Νότου, το Fine Gael συγκεντρώνει το 16% των ψήφων, ενώ το άλλο κεντροδεξιό κόμμα, το Fianna Fail, ισοψηφεί με το κεντροαριστερό Sinn Fein στο 13%.

Η Ιρλανδία έχει 11 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επί συνόλου 751, ωστόσο αναμένεται να εξασφαλίσει ακόμη δύο αφού η Βρετανία αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα επίσημα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στην Ιρλανδία αναμένεται να ανακοινωθούν το πρωί της Δευτέρας.

Τα exit polls δείχνουν ακόμη ότι στο ταυτόχρονο δημοψήφισμα για την πρόταση να μειωθούν από πέντε σε δύο τα χρόνια που εν διαστάσει ζευγάρια τα οποία ζουν χωριστά μπορούν να λάβουν διαζύγιο, αναμένεται να επικρατήσει συντριπτικά το «ναι».

Περί το 87% όσων ερωτήθηκαν απάντησε ότι τάχθηκε υπέρ της πρότασης, μια αξιοσημείωτη αλλαγή στην καθολική Ιρλανδία αφότου άρχισαν να δίνονται διαζύγια το 1995.

Στην προεκλογική εκστρατεία κυριάρχησε το ζήτημα του Brexit, με τον ιρλανδό πρωθυπουργό Βαράντκαρ να τονίζει χθες πως η κατάσταση εισέρχεται σε πιο «επικίνδυνη φάση» μετά την παραίτηση της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι, που μάλλον θα αντικατασταθεί από κάποιον σκληρότερο «Brexiteer», όπως προεξόφλησε ο ίδιος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...