764
Στιγμιότυπο από διαδήλωση σε δρόμο της Τεχεράνης κατά του καθεστώτος | Social media via Reuters

Ιράν: Οργή από δημοφιλείς σταρ και αθλητές για τα ψέματα του καθεστώτος

Protagon Team Protagon Team 14 Ιανουαρίου 2020, 14:04
Στιγμιότυπο από διαδήλωση σε δρόμο της Τεχεράνης κατά του καθεστώτος
|Social media via Reuters

Ιράν: Οργή από δημοφιλείς σταρ και αθλητές για τα ψέματα του καθεστώτος

Protagon Team Protagon Team 14 Ιανουαρίου 2020, 14:04

Τους ασκούς του Αιόλου φαίνεται πως άνοιξε στο Ιράν η «κατά λάθος» κατάρριψη του ουκρανικού αεροσκάφους. Κορυφαίοι ιρανοί καλλιτέχνες και αθλητές ένωσαν τις φωνές τους με τους υπόλοιπους πολίτες οι οποίοι βγαίνουν κατά χιλιάδες, εδώ και τρεις ημέρες στους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι κατά του καθεστώτος για τον θάνατο των 176 ανθρώπων, που επέβαιναν στη μοιραία πτήση.

Δημοφιλείς ηθοποιοί, σκηνοθέτες, μουσικοί, τηλεπαρουσιαστές και αθλητές αποσύρθηκαν από κρατικά φεστιβάλ, εθνικές ομάδες και αγώνες, ως ένδειξη διαμαρτυρίας, όχι μόνο για την κατάρριψη του αεροσκάφους αλλά και για την καταπάτηση πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το καθεστώς.

Οπως αναφέρουν οι Times, με δηλώσεις και αναρτήσεις στα σόσιαλ μίντια, οι σταρ εκφράζουν την οργή τους.

«Πάλεψα με αυτό για πολύ καιρό και δεν ήθελα να το αποδεχθώ. Δεν είμαστε πολίτες, είμαστε αιχμάλωτοι. Εκατομμύρια αιχμάλωτοι», έγραψε χαρακτηριστικά η δημοφιλής και γνωστή και στο εξωτερικό ηθοποιός, Ταράνεχ Αλιντούστι, που έχει 5,8 εκατ. ακόλουθους στο Instagram.

Η ηθοποιός Ταρανέχ Αλιντούστι, στις Κάννες, το 2016 – EPA

Το γνωστό κινηματογραφικό φεστιβάλ Fajr, που γίνεται κάθε Φεβρουάριο στην Τεχεράνη, για να συμπέσει με την επέτειο της Ισλαμικής Επανάστασης, απειλείται με κατάρρευση καθώς πολλοί ηθοποιοί και σκηνοθέτες αποσύρθηκαν, όπως και η κριτική επιτροπή. «Δεν μπορούμε να αντέξουμε αυτόν τον αφόρητο πόνο. Δεν μπορούμε να το αφήσουμε πίσω μας ούτε να δακρύζουμε σιωπηλά», έγραψαν τα μέλη της κριτικής επιτροπής.

Οι σκηνοθέτες Μασούντ Κιμαϊέ και Χουμάν Σεγιεντί ήταν ανάμεσα στους σκηνοθέτες που απέσυραν τη συμμετοχή τους, όπως και οι ηθοποιοί Φατέμχ Μοτάμεντ Αρια και Μαχτάμπ Κεραματί.

Επίσης, γνωστοί μουσικοί αποσύρθηκαν από το μουσικό φεστιβάλ που διεξάγεται παράλληλα με το κινηματογραφικό, ενώ και μία δημοφιλής τραγουδίστρια, η Αλιρέζα Ασάρ, ακύρωσε τις συναυλίες της, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Ακυρώσεις ανακοινώθηκαν και στο θεατρικό φεστιβάλ όπως αυτή του Αμίρ Μεχντί Γκαζβίνι, που έγραψε σχετικά: «Ορκίζομαι στα όμορφα μάτια του Ράστιν και της Ρίρα, δεν μπορώ να το κάνω αυτό», αναφερόμενος σε δύο αδέλφια που σκοτώθηκαν στην πτήση 752.

Αλλο ένα πεδίο διαμαρτυρίας είναι ο αθλητισμός. Η μοναδική γυναίκα ολυμπιονίκης του Ιράν -με χάλκινο μετάλλιο στο ταεκβοντό, το 2016- Κίμια Αλιζαντέχ, ανακοίνωσε πως αυτομόλησε σε άλλη χώρα -η οποία δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή. «Θα ανεχτώ τις δυσκολίες της εξορίας γιατί δεν θέλω πια να κάτσω στο τραπέζι της υποκρισίας, των ψεμάτων, της αδικίας και της συκοφαντίας», έγραψε στα σόσιαλ μίντια.

Η Κίμια Αλιζαντέχ Νεζουρίν, πανηγυρίζει για το μετάλλιο που κέρδισε στο Ρίο ντε Τζανέιρο – EPA

Ακόμα, από την εθνική ομάδα παραιτήθηκε η Σάρα Καντέμ, η πρώτη ιρανή μετρ στο σκάκι, η απόφαση της οποίας έγινε δεκτή με ενθουσιώδη σχόλια από φαν.

H Σάρα Καντέμ, πρώτη ιρανή μετρ στο σκάκι – Wikipedia

Θορυβώδεις παραιτήσεις υπήρξαν και στις τάξεις  των τηλεοπτικών σταρ. Η Γκελαρέχ Τζαμπαρί, παρουσιάστρια ειδήσεων, παραιτήθηκε μαζί με δύο συναδέλφους της. «Ηταν πολύ δύσκολο να πιστέψω ότι συνάνθρωποί μου σκοτώθηκαν με αυτόν τον τρόπο. Συγχωρέστε με που σας έλεγα ψέματα από την κρατική τηλεόραση εδώ και 13 χρόνια», έγραψε στο Instagram.

Ακόμα και ο διευθυντής του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Tasnim, Κιάν Αμπντολαχί, εξέφρασε την ντροπή του για τα ψέματα της κυβέρνησης: «Ντρεπόμαστε όλοι. Τα ψέματα των αξιωματούχων είναι καταστροφή όσο και η κατάρριψη του αεροσκάφους».

Πολλές από τις διαδηλώσεις ξεκίνησαν ως τελετή μνήμης για τα θύματα στην πτήση και εξελίχθηκαν σε οργισμένες διαμαρτυρίες. Στην Τεχεράνη, οι διαδηλωτές φώναζαν ότι ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, είναι «δολοφόνος», ενώ άλλο σύνθημα που ακούστηκε ήταν «θάνατος στον δικτάτορα».

Παρά την ενοχή του, το καθεστώς δεν θα μπορούσε να μην απαντήσει με τον τρόπο που ξέρει καλύτερα: τη βία. Ο γιος του ηγέτη του αντιπολιτευτικού Πράσινου κινήματος συνελήφθη, δύο ημέρες αφού ο πατέρας του, Μεχντί Καρουμπί, ζήτησε την παραίτηση του Χαμενεΐ.

Σε βίντεο από διαδήλωση στην Τεχεράνη, φαίνεται να πυροβολούν κατά του πλήθους δυνάμεις ασφαλείας και μία γυναίκα μεταφέρεται τραυματισμένη. Ο αρχηγός της αστυνομίας της Τεχεράνης αρνήθηκε ότι χρησιμοποιήθηκαν αληθινές σφαίρες κατά των διαδηλωτών.

Σε άλλο βίντεο, το πλήθος φαίνεται να φωνάζει κατά των αστυνομικών, «είμαστε παιδιά του πολέμου, πολεμήστε μας και θα σας πολεμήσουμε πίσω».

Παράλληλα, φοιτητές στην πόλη Ισφαχάν, φώναζαν, «ο ηγέτης μας είναι ηλίθιος».

Μία από τις πιο εντυπωσιακές εικόνες των τελευταίων ημερών, ήταν από διαδήλωση, όπου ο κόσμος περνάει δίπλα από μία μεγάλη ισραηλινή και μία αμερικανική σημαία, ζωγραφισμένες στον δρόμο, χωρίς να τις πατήσουν, σε πανεπιστήμιο της Τεχεράνης.

Σε βίντεο, οι διαδηλωτές φαίνεται να φωνάζουν συνθήματα στους ελάχιστους παραστρατιωτικούς, που περπατούν πάνω στις σημαίες, «ο εχθρός μας είναι το Ιράν, όχι η Αμερική».

Οι διαδηλωτές αποφεύγουν να πατήσουν πάνω στην ισραηλινή και την αμερικανική σημαία

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...