479
Μια γυναίκα στέκεται με θάρρος απέναντι στις δυνάμεις καταστολής, χωρίς το χιτζάμπ, στην πόλη Ραστ, στο βόρειο Ιράν (20/9/2022) | iranintl.com

Ιράν: «Καμία επιείκεια» στους διαδηλωτές, απείλησαν οι Αρχές – Πάνω από 70 οι νεκροί

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2022, 22:23
Μια γυναίκα στέκεται με θάρρος απέναντι στις δυνάμεις καταστολής, χωρίς το χιτζάμπ, στην πόλη Ραστ, στο βόρειο Ιράν (20/9/2022)
|iranintl.com

Ιράν: «Καμία επιείκεια» στους διαδηλωτές, απείλησαν οι Αρχές – Πάνω από 70 οι νεκροί

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2022, 22:23

Την απειλή ότι η Τεχεράνη δε θα επιδείξει «καμία επιείκεια» έναντι των διαδηλωτών διατύπωσε ο επικεφαλής της δικαστικής εξουσίας στο Ιράν Γολαμχοσεΐν Μοχσενί Εζεΐ την Κυριακή, έπειτα από 10 ημέρες διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα για τη Μαχσά (ή Ζίνα) Αμινί, κινητοποιήσεις τις οποίες οι δυνάμεις καταστολής έχουν ήδη πνίξει στο αίμα.

Προηγουμένως, και ο ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί είχε ζητήσει από τις δυνάμεις ασφαλείας να αντιδράσουν «με αποφασιστικότητα έναντι όσων πλήττουν την ασφάλεια και την ειρήνη της χώρας και του λαού». Ο Εζεΐ επέμεινε «στην ανάγκη να δράσουν χωρίς καμία επιείκεια» έναντι των υποκινητών «των ταραχών», όπως μετέδωσε ο ιστότοπος Mizan Online.

Aπό το ξέσπασμα των διαδηλώσεων με αφορμή τον θάνατο της νεαρής ιρανής λίγο αφότου συνελήφθη από την αστυνομία ηθών, και ύστερα, τη ζωή τους έχουν χάσει τουλάχιστον 76 άνθρωποι, δήλωσε τη Δευτέρα η Iran Human Rights (IHR). «Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συνέλεξε η Iran Human Rights, τουλάχιστον 76 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις διαδηλώσεις» σε 14 επαρχίες της χώρας, ανέφερε η ΜΚΟ σε σχετική ανακοίνωση της, όπου επισημαίνεται ότι στους νεκρούς περιλαμβάνονται «έξι γυναίκες και τέσσερα παιδιά».

Η οργάνωση σημείωσε, άλλωστε, ότι έλαβε αρκετά «βίντεο και πιστοποιητικά θανάτου που επιβεβαιώνουν τη ρίψη πραγματικών πυρών εναντίον διαδηλωτών».

Σύμφωνα με επίσημο απολογισμό των ιρανικών Αρχών στον οποίο περιλαμβάνονται διαδηλωτές και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, τις τελευταίες δέκα ημέρες σκοτώθηκαν 41 άνθρωποι.

Υπενθυμίζεται ότι οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στις 16 Σεπτεμβρίου, την ημέρα που πέθανε η 22χρονη Μαχσά Αμινί, μετά τη σύλληψή της στις 13 Σεπτεμβρίου στην Τεχεράνη επειδή «φορούσε ανάρμοστα ρούχα».

Οι διαδηλώσεις αυτές είναι οι πιο εκτεταμένες που έχουν ξεσπάσει στο Ιράν μετά τον Δεκέμβριο του 2019, όταν πλήθος κόσμου είχε βγει στους δρόμους περίπου 100 πόλεων διαμαρτυρόμενος για την άνοδο της τιμής της βενζίνης. Τότε οι διαδηλώσεις είχαν κατασταλεί βίαια, με τη Διεθνή Αμνηστία να κάνει λόγο για περισσότερους από 300 νεκρούς, αν και οι ιρανικές Αρχές είχαν ανακοινώσει τον θάνατο 230 ανθρώπων, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στη διάρκεια των τωρινών κινητοποιήσεων ξέσπασαν συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας, με τους διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα κατά τους θεοκρατικού καθεστώτος, όπως μετέδωσαν διεθνή ΜΜΕ και σύμφωνα με όσα ανέφεραν ακτιβιστές.

Εδώ και πολλές ημέρες, άλλωστε, βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν σκηνές βίας στην Τεχεράνη και σε άλλες μεγάλες πόλεις, όπως η Ταμπρίζ. Οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν και τη Δευτέρα.

Σε κάποια από αυτά οι δυνάμεις ασφαλείας φάνηκε να πυροβολούν εναντίον των διαδηλωτών, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, φωνάζουν το σύνθημα «Θάνατος στον δικτάτορα!».

Εξάλλου, από την αρχή των κινητοποιήσεων περισσότεροι από 700 άνθρωποι έχουν συλληφθεί μόνο σε μία επαρχία στο βόρειο Ιράν, η οποία δίνει επίσημο απολογισμό, αλλά αναμφίβολα ο αριθμός των συλληφθέντων σε όλη τη χώρα είναι πολύ μεγαλύτερος, προσέθεσε στο ρεπορτάζ του το Γαλλικό Πρακτορείο. Μεταξύ αυτών βρίσκονται και 20 δημοσιογράφοι, σύμφωνα με την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ).

Οι ιρανικές Αρχές αρνήθηκαν, από την πρώτη στιγμή, από την πλευρά τους, ότι φέρουν οποιαδήποτε ευθύνη για τον θάνατο της 22χρονης που καταγόταν από την επαρχία Κουρδιστάν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...