520
Ιρανή με τη σημαία της χώρας της σε αγώνα του Μουντιάλ της Ρωσίας | EPA

Ιράν: Για πρώτη φορά επιτράπηκε σε χιλιάδες γυναίκες να δουν ποδοσφαιρικό αγώνα

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2019, 13:11
Ιρανή με τη σημαία της χώρας της σε αγώνα του Μουντιάλ της Ρωσίας
|EPA

Ιράν: Για πρώτη φορά επιτράπηκε σε χιλιάδες γυναίκες να δουν ποδοσφαιρικό αγώνα

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2019, 13:11

Για πρώτη φορά στο Ιράν εδώ και 40 χρόνια, περίπου 3.500 γυναίκες θα παρακολουθήσουν την Τετάρτη στην Τεχεράνη τον αγώνα της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της χώρας απέναντι στην εθνική ομάδα της Καμπότζης στο πλαίσιο των προκριματικών του Μουντιάλ του 2022.

Η απόφαση να επιτραπεί στις γυναίκες να παρακολουθήσουν τον αγώνα ποδοσφαίρου ελήφθη μετά τον τραγικό θάνατο της Σαχάρ Χονταϊγαρί, η οποία αυτοπυρπολήθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου όταν συνελήφθη, επειδή προσπάθησε να μπει σε ποδοσφαρικό γήπεδο. Τότε η FIFA άσκησε πιέσεις στο Ιράν, απειλώντας το με κυρώσεις, αν δεν επιτρέψει την είσοδο στους αγώνες ανδρικού ποδοσφαίρου στις γυναίκες.

Αμέσως μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, οι αρχές απαγόρευσαν στις Ιρανές να εισέρχονται στα στάδια, επισήμως για να τις προστατεύσουν από την άξεστη συμπεριφορά των ανδρών εκεί.

Η FIFA πιέζει εδώ και χρόνια το Ιράν να ανοίξει τα γήπεδα στις γυναίκες, όμως η Τεχεράνη επέτρεπε μέχρι πρότινος μόνο σπάνια και σε περιορισμένο αριθμό γυναικών να παρακολουθούν αγώνες ποδοσφαίρου.

Ο θάνατος «του κοριτσιού με τα μπλε» (το χρώμα της ποδοσφαιρικής ομάδας Εστεγκλάλ της Τεχεράνης, την οποία υποστήριζε) προκάλεσε σοκ στη διεθνή κοινότητα με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι εκκλήσεις μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης προς τη FIFA να αποκλείσει το Ιράν από τις διεθνείς διοργανώσεις.

Ιρανές παρακολουθούν ποδοσφαιρικό ματς σε καφέ της Τεχεράνης – Reuters

Επειτα από επίσκεψη μιας επιτροπής της FIFA στην Τεχεράνη τον Σεπτέμβριο, οι αρχές της χώρας αποφάσισαν να επιτρέψουν την πώληση εισιτηρίων για τον αγώνα Ιράν-Καμπότζη και σε γυναίκες.

Τα εισιτήρια πουλήθηκαν αμέσως και «εξασφαλίστηκε η παρουσία 3.500 γυναικών», μετέδωσε το πρακτορείο Irna.

«Δεν πίστευα ότι θα συμβεί αυτό. Επειτα από τόσα χρόνια (…) που παρακολουθούσα όλους τους αγώνες από την τηλεόραση, τώρα μπορώ να το ζήσω από κοντά», δήλωσε η αθλητικογράφος Ραχά Πουρμπάκς.

Υπάλληλος σε γήπεδο της Μόσχας, στη διάρκεια του Μουντιάλ του 2018, κατεβάζει πανό που κρατούν Ιρανές κατά της απαγόρευσης εισόδου γυναικών σε ματς – Reuters

Ομως, αντίθετα με το θέατρο και τον κινηματογράφο, όπου άνδρες και γυναίκες μπορούν να κάθονται δίπλα δίπλα, στο γήπεδο θα υπάρχουν ειδικές θύρες για τις γυναίκες, τις οποίες θα φυλάσσουν περίπου 150 αστυνομικοί, μετέδωσε το πρακτορείο Fars.

Το 2001, περίπου 20 Ιρλανδές έγιναν οι πρώτες γυναίκες που παρακολούθησαν αγώνα ανδρικού ποδοσφαίρου στο Ιράν.

Οι Ιρανές χρειάστηκε να περιμένουν ως το 2005, όταν μερικές δεκάδες κατάφεραν να παραστούν στον αγώνα μεταξύ Ιράν και Μπαχρέιν. Εκτοτε έχουν υπάρξει πολύ λίγες άλλες περιπτώσεις που γυναίκες, σε μικρό αριθμό, έγιναν δεκτές στα γήπεδα.

Εφηβες σε σχολείο της Τεχεράνης κάνουν προπόνηση – Reuters

Ο μετριοπαθής πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι επιθυμεί να άρει τον αποκλεισμό των γυναικών από τα γήπεδα.

Ωστόσο το σχέδιο εξακολουθεί να βρίσκει εμπόδια κυρίως στη σθεναρή αντίθεση των υπερσυντηρητικών του Ιράν, με την εφημερίδα Kayhan να καλεί την κυβέρνηση να ασχοληθεί με τα οικονομικά προβλήματα των γυναικών, «αντί να τις στέλνει στα γήπεδα».

Τον Οκτώβριο του 2018, αφού περίπου 100 Ιρανές έλαβαν άδεια να παρακολουθήσουν τον φιλικό αγώνα μεταξύ Ιράν και Βολιβίας, ο γενικός εισαγγελέας της χώρας έκρινε ότι αποτελεί «αμαρτία» να εκτίθενται οι γυναίκες στη θέα «ημίγυμνων» ανδρών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...