296
Ο Τζαφάρ Παναχί, το 2010, μετά την επιστροφή στο σπίτι του στην Τεχεράνη από τη φυλακή | EPA

Ιράν: Εξι χρόνια στη φυλακή για τον πολυβραβευμένο Τζαφάρ Παναχί

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2022, 12:57
Ο Τζαφάρ Παναχί, το 2010, μετά την επιστροφή στο σπίτι του στην Τεχεράνη από τη φυλακή
|EPA

Ιράν: Εξι χρόνια στη φυλακή για τον πολυβραβευμένο Τζαφάρ Παναχί

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2022, 12:57

Ο ιρανός σκηνοθέτης και αντιφρονών Τζαφάρ Παναχί, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα στην Τεχεράνη, θα εκτίσει ποινή φυλάκισης έξι ετών, ανακοίνωσαν την Τρίτη οι ιρανικές δικαστικές αρχές.

Ο 62χρονος ιρανός πολυβραβευμένος σκηνοθέτης «είχε καταδικασθεί το 2010 σε ποινή φυλάκισης έξι ετών και μεταφέρθηκε στο κέντρο κράτησης Εβίν της ιρανικής πρωτεύουσας για να εκτίσει την ποινή του», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ιρανικής Δικαιοσύνης Μασούντ Σεταγεσί σε συνέντευξη Τύπου στην Τεχεράνη.

Ο σκηνοθέτης βραβεύθηκε με τον Χρυσό Λέοντα το 2000 στο Φεστιβάλ της Βενετίας για την ταινία «Ο Κύκλος», το βραβείο Σεναρίου στις Κάννες το 2018 για την ταινία «Τρία Πρόσωπα», ενώ τρία χρόνια νωρίτερα, είχε λάβει την Χρυσή Αρκτο στο Βερολίνο για το «Ταξί στην Τεχεράνη».

Ο Τζαφάρ Παναχί είχε συλληφθεί το 2010 και στην συνέχεια καταδικάσθηκε σε εξαετή φυλάκιση και 20ετή απαγόρευση να κάνει ταινίες ή να γράφει, να ταξιδεύει, ακόμη και να εκφράζεται στα μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο, συνεχίζει να ζει και να εργάζεται στο Ιράν.

Ο σκηνοθέτης καταδικάσθηκε για «προπαγάνδα κατά του καθεστώτος», αφού υποστήριξε το κίνημα διαμαρτυρίας που ακολούθησε την επανεκλογή του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ στην προεδρία της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Κρατήθηκε για δύο μήνες το 2010 και έκτοτε ζούσε σε συνθήκες υπό όρους ελευθερίας, καθεστώς που θα μπορούσε να ανακληθεί ανά πάσα στιγμή.

Στις 11 Ιουλίου, ο Παναχί συνελήφθη κατά την άφιξή του στην εισαγγελία της Τεχεράνης για να παρακολουθήσει την εξέλιξη της υπόθεσης του Μοχάμαντ Ρασούλοφ, άλλου βραβευμένου ιρανού σκηνοθέτη, ο οποίος κρατείται από τις 8 Ιουλίου με τον συνάδελφό του, Μοστάφα Αχεαχμάντ.

Οι κινηματογραφιστές είχαν καταγγείλει στα μέσα του Μαΐου, σε ανοικτή επιστολή, την σύλληψη πολλών συναδέλφων τους από τις ιρανικές αρχές και την καταστολή των διαδηλώσεων στο Ιράν.

Το τελευταίο διάστημα, οι ιρανικές αρχές έχουν προχωρήσει σε συλλήψεις αντιφρονούντων, ανάμεσά τους και της προσωπικότητας του μεταρρυθμιστικού κινήματος Μοστάφα Ταϊζαντέχ, ο οποίος συνελήφθη κατηγορούμενος για «ενέργειες κατά της κρατικής ασφάλειας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News