305
Το κτίριο του Καπιτωλίου στην Ουάσινγκτον | REUTERS/Erin Scott

Υπέρ της μετατροπής της Ουάσινγκτον στην 51η Πολιτεία ψήφισε το Κογκρέσο

Protagon Team Protagon Team 23 Απριλίου 2021, 17:42
Το κτίριο του Καπιτωλίου στην Ουάσινγκτον
| REUTERS/Erin Scott

Υπέρ της μετατροπής της Ουάσινγκτον στην 51η Πολιτεία ψήφισε το Κογκρέσο

Protagon Team Protagon Team 23 Απριλίου 2021, 17:42

Ενα ιστορικό παράδοξο δύο και πλέον αιώνων προσπαθεί να αποκαταστήσει νομοσχέδιο στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία ψήφισε υπέρ της μετατροπής της  περιφέρειας της Ουάσιγκτον, δηλαδή της πρωτεύουσας του κράτους,  στην 51η Πολιτεία.

Το ιδιότυπο καθεστώς που διέπει την Ουάσιγκτον τής στερεί το δικαίωμα να έχει αντιπροσώπους στη Βουλή και τη Γερουσία.

Το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε με 216 ψήφους έναντι 208 ορίζει ότι η Ουάσινγκτον θα έχει ένα βουλευτή και δύο γερουσιαστές όπως έχει εξάλλου κάθε Πολιτεία. Η έκταση στην οποία βρίσκεται ο Λευκός Οίκος και το Καπιτώλιο θα παραμείνει  ένα μικροσκοπικό ομοσπονδιακό διαμέρισμα.

Το επίσημο όνομα της νέας πολιτείας θα είναι «Ουάσινγκτον, Κοινοπολιτεία Ντάγκλας» (Douglass Commonwealth) από το όνομα του Φρέντερικ Ντάγκλας, αφροαμερικανού υπερμάχου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ετσι διατηρούνται τα αρχικά «DC» που ακολουθούν την Ουάσινγκτον και σημαίνουν «Περιφέρεια της Κολούμπια» (District of Columbia).

Σήμερα,  ο πληθυσμός της Περιφέρειας  είναι 712.000, μεγαλύτερος από αυτόν του Γουαϊόμινγκ ή του Βερμόντ.  Στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου οι κάτοικοι ψήφισαν κατά 92% υπέρ του Μπάιντεν.

Υπέρ του νομοσχεδίου είναι και ο πρόεδρος Μπάιντεν, ο οποίος θεωρεί ότι το σημερινό καθεστώς της πρωτεύουσας έρχεται σε αντίθεση με τις δημοκρατικές αξίες πάνω στις οποίες ιδρύθηκε το αμερικανικός έθνος.

Οι Ρεπουμπλικάνοι αντιτίθενται σθεναρά στην μετατροπή της πρωτεύουσας σε Πολιτεία, γιατί οι δύο έδρες που  θα έχει στη Γερουσία είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα περάσουν στους Δημοκρατικούς και θα ανατρέψουν υπέρ τους την ισορροπία στο σώμα.

Παρά ταύτα, γράφουν οι Times, ο νόμος φαίνεται ότι θα απορριφθεί στη Γερουσία στην οποία και τα δύο κόμματα έχουν από 50 ψήφους.

Για την έγκριση του χρειάζεται 60 ψήφους οπότε είναι δύσκολο να υποθέσουμε ότι 10 Ρεπουμπλικάνοι θα αλλάξουν γνώμη,  με δεδομένο ότι βλέπουν κομματικούς λόγους πίσω από τον σχεδιασμό, ενώ δεν είναι καν βέβαιο ότι και οι 50 γερουσιαστές των Δημοκρατικών θα στηρίξουν το νομοσχέδιο.

Αντίστοιχο νομοσχέδιο πέρυσι είχε περάσει από τη Βουλή, αλλά όχι από τη Γερουσία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...