Ηλικιωμένοι από το Φορτ Λόντερντεϊλ της Φλόριντα που έχουν εμβολιαστεί, βγάζουν τις μάσκες και κάνουν πάρτι μετά από ένα χρόνο εγκλεισμού | REUTERS /Maria Alejandra Cardona
Επικαιρότητα

ΗΠΑ: Χωρίς μάσκες οι συναντήσεις των εμβολιασμένων – νέα οδηγία

Τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως δεν χρειάζεται να φορούν μάσκα όταν συναντώνται και με μη εμβολιασμένους, που ανήκουν σε ομάδες χαμηλού κινδύνου από ένα νοικοκυριό. Τι θα πρέπει να συνεχίζουν να προσέχουν, σύμφωνα με τα CDC
Protagon Team

Χωρίς μάσκες μπορούν να συναντώνται ακόμη και σε εσωτερικούς χώρους όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι, αρκεί να είναι σε μικρές ομάδες. Αυτή είναι η νέα οδηγία των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) στις ΗΠΑ, η οποία αποτελεί και την πρώτη επίσημη οδηγία για το τι μπορούν να κάνουν και τι όχι, όλοι όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως για τον κορονοϊό.

Μάλιστα, τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως μπορούν να συναντώνται και με μη εμβολιασθέντες χωρίς τη χρήση μάσκας, όμως θα πρέπει να ανήκουν σε ομάδες χαμηλού κινδύνου από το ίδιο νοικοκυριό, δήλωσε η Ροσέλ Γουαλένσκι, διευθύντρια του CDC.

Πλήρως εμβολιασμένοι θεωρούνται όσοι έχουν κάνει και τη δεύτερη δόση από τα εμβόλια που λαμβάνονται σε δύο δόσεις και έχουν περάσει δύο εβδομάδες μετά από τη δεύτερη δόση. Προς το παρόν στις ΗΠΑ πρόκειται για τα εμβόλια mRNA των εταιρειών Pfizer/BioNTech και Moderna. Με το εμβόλιο της AstraZeneca θεωρείται κάποιος πλήρως εμβολιασμένος εφόσον έχουν περάσει δύο εβδομάδες από τη δεύτερη δόση (14 εβδομάδες μετά από την πρώτη).

Πλήρως εμβολιασμένοι στις ΗΠΑ θεωρούνται επίσης και όσοι έχουν κάνει μία δόση από το (μονοδοσικό) εμβόλιο της Johnson & Johnson, που αναμένεται να εγκριθεί την Πέμπτη και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, και έχουν περάσει δύο εβδομάδες από τη χορήγησή του.

Καθώς δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα εάν τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί συνεχίζουν ή όχι να μεταδίδουν τον κορονοϊό, οι ειδικοί του CDC έχουν προχωρήσει στις παρακάτω συστάσεις προκειμένου να υπάρχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια.

Τι έχουν την ελευθερία να κάνουν

«Εάν οι παππούδες και οι γιαγιάδες έχουν εμβολιαστεί, μπορούν να επισκεφθούν την οικογένειά τους, ακόμα κι αν αυτοί δεν έχουν εμβολιαστεί, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν παράγοντες κινδύνου, επίφοβοι να προσβληθούν από σοβαρές μορφές της Covid-19», εξήγησε η επιστήμονας.

Τι πρέπει να συνεχίσουν να προσέχουν

Οι οδηγίες αυτές έχουν σχεδιαστεί προκειμένου να βοηθήσουν τους ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί να επανέλθουν με ασφάλεια σε πιο κανονικές δραστηριότητες και επαφές με άτομα εκτός των νοικοκυριών τους, ενώ παραμένει εκτεταμένη η διασπορά του κορονοϊού.

Οπως επισημαίνουν τα CDC στην ανακοίνωσή τους, οι οδηγίες θα αναθεωρούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Αυτό θα γίνεται με βάση το επίπεδο της διασποράς του κορονοϊού στην κοινότητα, αλλά και με τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα που θα προκύπτουν από τα εμβόλια.

Περίπου 30 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή το 9,2% του πληθυσμού των ΗΠΑ, έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Σχεδόν το 18% του πληθυσμού (58,9 εκατομμύρια ενήλικες) έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου.