521
Η Νόρμα Μακόρβεϊ σε εκδήλωση χριστιανικής οργάνωσης, στο Μισισίπι, το 2016 | EPA

ΗΠΑ: Χριστιανικές οργανώσεις πλήρωσαν την «Τζέιν Ρόου» για να πει ότι είναι εναντίον των αμβλώσεων

Protagon Team Protagon Team 20 Μαΐου 2020, 14:05
Η Νόρμα Μακόρβεϊ σε εκδήλωση χριστιανικής οργάνωσης, στο Μισισίπι, το 2016
|EPA

ΗΠΑ: Χριστιανικές οργανώσεις πλήρωσαν την «Τζέιν Ρόου» για να πει ότι είναι εναντίον των αμβλώσεων

Protagon Team Protagon Team 20 Μαΐου 2020, 14:05

Η γυναίκα που οδήγησε στη νομιμοποίηση των αμβλώσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 1973, είχε απογοητεύσει τους υπέρμαχους του κινήματος όταν, τη δεκαετία του ’90, είχε δηλώσει πως άλλαξε γνώμη και πλέον δεν υποστήριζε το δικαίωμα των γυναικών να διακόψουν την εγκυμοσύνη τους.

Τώρα όμως, ένα ντοκιμαντέρ, που γυρίστηκε πριν τον θάνατό της το 2017 και προβάλεται την Παρασκευή στις ΗΠΑ, ανατρέπει την ιστορία. Σε αυτό, η Νόρμα Μακόρβεϊ -η «Τζέιν Ρόου» στην πολύκροτη υπόθεση Ρόου εναντίον Γουέιντ, που οδήγησε στην απόφαση-ορόσημο για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων από το αμερικανικό Ανώτατο Δικαστήριο- αποκάλυψε πως είχε πει ψέματα, όταν είχε αλλάξει στρατόπεδο και εξήγησε πως δέχθηκε χρήματα από ακροδεξιές και χριστιανικές οργανώσεις για να το κάνει.

Οπως γράφει η Guardian, μπροστά στην κάμερα, η Μακόρβεϊ προέβη στην «επιθανάτια ομολογία» της:

«Πήρα τα χρήματά τους και με πήγαν μπροστά στις κάμερες και μου είπαν τι να πω. Το έκανα και μάλιστα καλά. Είμαι καλή ηθοποιός. Αν μια νέα γυναίκα θέλει να κάνει άμβλωση, δεν με αφορά. Γι’ αυτό το λένε επιλογή», είπε.

Το ντοκιμαντέρ «AKA Jane Roe» θα μεταδοθεί την Παρασκευή από το καλωδιακό κανάλι FX. Οι τηλεοπτικοί συντάκτες, που το είδαν νωρίτερα, αποκάλυψαν την ομολογία της.

Η κάμερα ακολουθεί τα πολυτάραχα νιάτα της Μακόρβεϊ, περιγράφει το πώς έγινε το δημόσιο πρόσωπο του δικαιώματος στην άμβλωση, καθώς και τη μεταστροφή της στα χρόνια του 1990, όταν ανακοίνωσε πως βαπτίσθηκε ως αναγεννημένη χριστιανή και έκανε εκστρατεία κατά των αμβλώσεων.

Το ντοκιμαντέρ γυρίσθηκε τους τελευταίους μήνες της ζωής της και πριν από τον θάνατό της σε ηλικία 69 ετών, το 2017 στο Τέξας.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου το 1973, ήταν για δεκαετίες και παραμένει στο επίκεντρο μιας διχαστικής συζήτησης περί πολιτικής, νόμου και ηθικής στις ΗΠΑ.

Τα τελευταία χρόνια, οι πολέμιοι του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση έχουν καταφέρει σημαντικές νίκες σε πολλές πολιτείες, με τις ευλογίες και της κυβέρνησης Τραμπ, και έχουν απώτερο στόχο να επιστρέψουν στο Ανώτατο Δικαστήριο για να ανατρέψουν την απόφαση Ρόου εναντίον Γουέιντ. Για αυτό και ο Τραμπ θέλει να βρει την ευκαιρία να διορίσει ακόμα έναν ή μία δικαστή, με την πρώτη ευκαιρία, ώστε οι Ρεπουμπλικάνοι να αποκτήσουν την πλειοψηφία.

Ο αιδεσιμότατος Ρόμπερτ Σενκ, ένας από τους ευαγγελικούς πάστορες που εργάσθηκαν με την Μακόρβεϊ μετά την μεταστροφή της στον χριστανισμό στα μέσα των χρόνων του 1990, εξεπλάγη όταν είδε την ομολογία της στο ντοκιμαντέρ.

Ο Σενκ είπε ότι το κίνημα κατά των αμβλώσεων εκμεταλλεύθηκε τις αδυναμίες της για τους δικούς του σκοπούς και παραδέχθηκε πως η Μακόρβεϊ πληρωνόταν για τις εμφανίσεις της για λογαριασμό του κινήματος.

«Αυτό που κάναμε με την Νόρμα ήταν πολύ αντιδεοντολογικό», λέει ο Σενκ στο ντοκιμαντέρ.

Σε μια ανάρτηση στο μπλογκ του, ο Σενκ έγραψε πως ελπίζει ότι ο κόσμος θα δει το «AKA Jane Roe».

«Θα με δείτε να εκφράζω βαθιά λύπη για το πώς ηγέτες του κινήματος (όπως εγώ) κακομεταχειρισθήκαμε την Νόρμα», έγραψε στο μπλογκ.

«Το όνομα και η φωτογραφία της έφεραν πολλά δολάρια στην οργάνωσή μου και σε πολλές άλλες, όμως τα χρήματα που της δώσαμε ήταν λίγα. Προσπάθησα αρκετές φορές να το διορθώσω με μία επιπλέον επιταγή, αλλά η συναλλαγή ουδέποτε ήταν δίκαιη».

Υπολογίζεται πως η Μακόρβεϊ πληρώθηκε 450.000 δολάρια για την μεταστροφή της και τις δημόσιες εμφανίσεις της σε εκδηλώσεις χριστιανικών οργανώσεων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...