328
Η είσοδος στο συγκρότημα φυλακών της νήσου Ράικερς, στη Νέα Υόρκη | EPA

ΗΠΑ: Χιλιάδες κρατούμενοι αποφυλακίζονται πρόωρα λόγω κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 26 Μαρτίου 2020, 15:57
Η είσοδος στο συγκρότημα φυλακών της νήσου Ράικερς, στη Νέα Υόρκη
|EPA

ΗΠΑ: Χιλιάδες κρατούμενοι αποφυλακίζονται πρόωρα λόγω κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 26 Μαρτίου 2020, 15:57

Χιλιάδες κρατούμενοι στις ΗΠΑ αποφυλακίζονται πριν εκτίσουν την ποινή τους αυτές τις ημέρες, λόγω κορονοϊού.

Στις αμερικανικές φυλακές έχουν επιβεβαιωθεί πολλαπλά κρούσματα, κάτι που λόγω των συνθηκών που επικρατούν εκεί, τις κάνει εξαιρετικά επικίνδυνες για τους έγκλειστους και τους εργαζόμενους.

Αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας, πολιτικοί από τα δύο μεγάλα κόμματα, ακτιβιστές και τοπικές αρχές ζητούν από την κυβέρνηση Τραμπ να κάνει το ίδιο στις ομοσπονδιακές φυλακές, για να αποτραπεί μία γενικότερη καταστροφή.

«Είναι μια καταστροφή έτοιμη να συμβεί», λέει στους Times ο Ντέιβιντ Πάτον, επικεφαλής φιλανθρωπικής οργάνωσης για φυλακισμένους στη Νέα Υόρκη.

Την Τετάρτη, ο επίτροπος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα απηύθυνε έκκληση στις κυβερνήσεις να απελευθερώσουν κρατούμενους για να προστατέψουν τους ηλικιωμένους, τους ασθενείς και τις ευπαθείς ομάδες μέσα στις φυλακές. «Ο κορονοϊός έχει εισβάλει σε φυλακές, σοφρωνιστικά ιδρύματα, γηροκομεία και ψυχιατρεία και θέτει σε κίνδυνο τις πολύ ευάλωτες ομάδες που βρίσκονται σε αυτά», λέει η Μισέλ Μπασλέ.

Οι συνθήκες υγιεινής είναι συχνά ανεπαρκείς και η κοινωνική απομόνωση και απόσταση αδύνατη.

Στις ΗΠΑ υπάρχουν 2,1 εκατ. κρατούμενοι, από τους οποίους 175.οοο βρίσκονται σε ομοσπονδιακές φυλακές.

Η καταιγίδα έρχεται, είπε την προηγούμενη εβδομάδα ο υπεύθυνος Υγείας στις φυλακές της πολιτείας της Νέας Υόρκης, Ρος Μακντόναλντ. Στη δικαιοδοσία του βρίσκεται η περιβόητη ομοσπονδιακή φυλακή στη νήσο Ράικερς, όπου μεταφέρονται οι βαρυποινίτες.

Εκεί βρισκόταν ο Χάρβεϊ Γουάνσταϊν, ο οποίος φημολογείται πως είναι θετικός στον κορονοϊό, και μεταφέρθηκε σε θάλαμο απομόνωσης σε άλλη φυλακή στη Νέα Υόρκη.

Την Τρίτη, ο Μπιλ ντε Μπλάζιο, δήμαρχος της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε ότι θα απελευθερώσει 300 κρατούμενους.

Στην Καλιφόρνια, στην κομητεία Αλαμίντα, έξω από το Σαν Φρανσίσκο, 314 κρατούμενοι απελευθερώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, λόγω του κορονοϊού. Στο Οχάιο, άλλοι 600 ετοιμάζονται να αποφυλακιστούν, ενώ ανάλογες κινήσεις γίνονται σε Γουισκόνσιν, Αϊοβα και Πενσιλβάνια.

Τη Δευτέρα, Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί γερουσιαστές έγραψαν επιστολή στον υπουργό Δικαιοσύνης, Γουίλιαμ Μπαρ, με την οποία του ζητούν να αποφυλακιστούν κρατούμενοι ηλικιωμένοι, βαριά ασθενείς που κρατούνται για ελαφρά αδικήματα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...