552
Φλεγόμενο οίκημα στην πόλη Παράδεισος που εξαφανίστηκε από τον χάρτη της Καλιφόρνιας | REUTERS/Stephen Lam

ΗΠΑ: Τρεις μεγάλες πυρκαγιές κατακαίουν πόλεις στην Καλιφόρνια

Protagon Team Protagon Team 9 Νοεμβρίου 2018, 19:41
Φλεγόμενο οίκημα στην πόλη Παράδεισος που εξαφανίστηκε από τον χάρτη της Καλιφόρνιας
|REUTERS/Stephen Lam

ΗΠΑ: Τρεις μεγάλες πυρκαγιές κατακαίουν πόλεις στην Καλιφόρνια

Protagon Team Protagon Team 9 Νοεμβρίου 2018, 19:41

Τρία μεγάλα πύρινα μέτωπα κατακαίουν περιοχές στην Καλιφόρνια. Οι φλόγες εξαπλώνονται ραγδαία, αναγκάζοντας τις υπηρεσίες της Πολιτείας να προχωρήσουν στην εκκένωση 75.000 κατοικιών κοντά στην πόλη Θάουζαντ Οουκς όπου λίγες ώρες νωρίτερα προκάλεσε λουτρό αίματος με 12 νεκρούς ο «πιστολέρο» βετεράνος πεζοναύτης.

Η εντολή για την εθελούσια απομάκρυνση των κατοίκων από 75.000 σπίτια εκδόθηκε υπό την απειλή της φωτιάς που έχει εξαπλωθεί στην κομητεία Βεντούρα, βορειοδυτικά του Λος Αντζελες.

Στο πολιτιστικό κέντρο του Θάουζαντ Οουκς οι αρχές εγκατέστησαν έναν χώρο υποδοχής για τους ανθρώπους που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους. Στους πυροπλήκτους έχουν μοιραστεί προστατευτικές μάσκες.

Παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστών, το σπίτι δεν σώθηκε (REUTERS/Stephen Lam)

Η πυρκαγιά κατακαίει περιοχές και της κομητείας του Λος Αντζελες, όπου εκδόθηκαν επίσης εντολές εκκένωσης για την περιοχή νοτίως του αυτοκινητοδρόμου 101. Η φωτιά έχει διασχίσει κάθετα σε αρκετά σημεία τον αυτοκινητόδρομο 101, στις περιοχές Καλαμπάσας και Αγκούρα Χιλς, και κινείται νοτιότερα προς τις ακτές του Μαλιμπού. Τμήματα του αυτοκινητοδρόμου έχει κλείσει.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα.

Κόλαση και ο Παράδεισος

Στη Βεντούρα σε εξέλιξη βρίσκεται και δεύτερη πυρκαγιά, η οποία έχει ήδη κατακάψει 40.470 στρέμματα γης. Στη βόρεια Καλιφόρνια, μια τρίτη πυρκαγιά εξαπλώνεται στα περίχωρα της πόλης Τσίκο, αναγκάζοντας χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, μετά το καταστροφικό πέρασμά της από την πόλη Πάρανταϊς (Παράδεισος).

Ανιση ήταν η μάχη με τις φλόγες στο Πάρανταϊς (REUTERS/Stephen Lam)

Εδώ οι εντολές εκκένωσης αφορούν την ανατολική πλευρά του Τσίκο, μιας πόλης με πληθυσμό περίπου 93.000 κατοίκων σχετικά κοντά στο Σακραμέντο. Η πυρκαγιά καίει ανεξέλεγκτα σε μια έκταση 81.000 στρεμμάτων και κινείται δυτικά με την ταχύτητα των ανέμων στα 56 χλμ./ώρα.

Οι φλόγες σάρωσαν το Πάρανταϊς, μια πόλη 26.000 κατοίκων. Με τους ισχυρούς ανέμους να τροφοδοτούν τις φλόγες, η πυρκαγιά εξαπλώθηκε ραγδαία, καλύπτοντας την πόλη με πυκνούς καπνούς και στάχτες.

Κάηκαν στα ΙΧ τους

Πέντε ανθρώπους που βρίσκονταν μέσα στα οχήματά τους τύλιξαν θανατηφόρα οι φλόγες στο Πάρανταϊς. Προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν την πόλη τους καθώς είχε παραδοθεί στην πυρκαγιά. «Εξαιτίας των εγκαυμάτων τους δεν είναι δυνατόν να αναγνωριστούν» λέει το γραφείο του τοπικού σερίφη.

«Η πόλη έχει καταστραφεί, τα πάντα έχουν διαλυθεί. Τίποτα δεν έμεινε όρθιο» δήλωσε η Πυροσβεστική. «Αυτή η φωτιά κινήθηκε με τόσο μεγάλες ταχύτητες και εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να εγκλωβιστούν στις φλόγες».

Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί ο αριθμός των πολιτών και πυροσβεστών που τραυματίστηκαν, ενώ θα απαιτηθεί χρόνος έως ότου επιβεβαιωθεί ο συνολικός αριθμός των θυμάτων.

Κινδυνεύει και το Μαλιμπού

Η Κιμ Καρντάσιαν, η Αλίσα Μιλάνο, η Μελίσα Εθεριτζ και άλλες χολιγουντιανές προσωπικότητες ήταν μεταξύ των χιλιάδων ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στο Μαλιμπού το οποίο εκκενώνεται με τη σειρά του.

Εγκλωβισμός στις φλόγες

Το Πάρανταϊς δεν έχει πολλές εξόδους διαφυγής. Τα τροχαία που σημειώθηκαν μετέτρεψαν τους δρόμους σε αδιέξοδα, προκαλώντας κυκλοφοριακό κομφούζιο, και οι κάτοικοι εγκατέλειψαν τα οχήματά τους για να γλιτώσουν από τις φλόγες, τρέχοντας μακριά ενώ κρατούσαν στις αγκαλιές τους τα παιδιά και τα κατοικίδιά τους, περιέγραψαν αξιωματούχοι.

«Η κατάσταση είναι χαοτική» είπε ο Ράιαν Λάμπερτ, ένας αστυνομικός της Τροχαίας της Καλιφόρνιας.

Με τη βοήθεια μιας μπουλντόζας οι διασώστες έσπρωξαν τα εγκαταλειμμένα οχήματα για να ανοίξουν δρόμο και να φθάσουν στο νοσοκομείο Φίδερ Ρίβερ προκειμένου να απομακρύνουν τους ασθενείς, ενώ οι φλόγες είχαν τυλίξει το κτίριο. Δεκάδες σπίτια μετατράπηκαν σε στάχτες, όπως επίσης ένα νοσοκομείο, ένα βενζινάδικο, πολλά οχήματα και εστιατόρια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...