415
Από αριστερά, Σαμ Μπάνκμαν Φάιρντ και Τζορτζ Σόρος ενίσχυσαν τους Δημοκρατικούς, Ρίτσαρντ Ουϊχλάιν και Κένεθ Γκρίφιθ ενίσχυσαν τους Ρεπουμπλικανούς για τις εκλογές του Νοεμβρίου | CreativeProtagon

Το χρήμα Κροίσων ρέει άφθονο στις ενδιάμεσες εκλογές

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2022, 22:27
Από αριστερά, Σαμ Μπάνκμαν Φάιρντ και Τζορτζ Σόρος ενίσχυσαν τους Δημοκρατικούς, Ρίτσαρντ Ουϊχλάιν και Κένεθ Γκρίφιθ ενίσχυσαν τους Ρεπουμπλικανούς για τις εκλογές του Νοεμβρίου
|CreativeProtagon

Το χρήμα Κροίσων ρέει άφθονο στις ενδιάμεσες εκλογές

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2022, 22:27

Στους μεγάλους χρηματοδότες των ενδιάμεσων εκλογών των ΗΠΑ, οι οποίες θα γίνουν στις 8 Νοεμβρίου και θα καθορίσουν τη σύνθεση του Κογκρέσου, περιλαμβάνονται γνωστοί Κροίσοι όπως ο Τζορτζ Σόρος και ο Μάικλ Μπλούμπεργκ, αλλά και πρόσωπα όπως η Ελίζαμπεθ και ο Ρίτσαρντ Ουϊχλάιν.

Η Washington Post κατήρτισε τη λίστα των κορυφαίων 50 χορηγών. Εκεί καταγράφονται οι πιο γαλαντόμοι από τους επιχειρηματίες που υποστηρίζουν τους υποψηφίους των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών. Σύμφωνα με το Μέσο της αμερικανικής πρωτεύουσας, οι Κροίσοι έχουν διαθέσει 1,1 δισ. δολάρια!

Ωστόσο, μια άλλη πηγή, η ιστοσελίδα Open Secrets, αναφέρει ότι συνολικά τα έξοδα για τις ενδιάμεσες εκλογές του 2022 θα υπερβούν τα 9,3 δισ. δολάρια. Αριθμός-ρεκόρ είναι αυτός, αφού τα έξοδα ήταν 7 δισ. δολάρια το 2018 και 5 δισ. δολάρια το 2016. Είναι μία επιπλέον επιβεβαίωση της κρισιμότητας της εφετινής μεσοπρόθεσμης κάλπης, τόσο για το πολιτικό προσωπικό όσο και για τους οικονομικούς παράγοντες των ΗΠΑ.

Οι Ρεπουμπλικάνοι ξόδεψαν σχεδόν 5 δισ. δολάρια και οι Δημοκρατικοί περί τα 3,8 δισ. δολάρια. Τα υπόλοιπα ποσά αφορούν ανεξάρτητους υποψηφίους. Στη λίστα της Washington Post, η οποία καταρτίστηκε με βάση επίσημα στοιχεία, επικρατούν οι Ρεπουμπλικανοί χορηγοί: 28 έναντι 20. Δύο ενώσεις, το American Israel Public Affairs και το Environmental Defense Action Fund, έχουν δώσει συνεισφορές και στα δύο κόμματα.

Πιο ανοιχτοχέρης ο Σόρος

Από τα φυσικά πρόσωπα, κορυφαίος χρηματοδότης είναι ο γνωστός παγκοσμίως Τζορτζ Σόρος. Αυτός προσέφερε 128,5 εκατ. δολάρια στους Δημοκρατικούς, συν ένα ιδιαίτερο ταμείο 1 εκατ. δολαρίων υπέρ των αφροαμερικανών πολιτευτών. Στη δεύτερη θέση των χορηγών βρίσκεται το ζεύγος Ουϊχλάιν, ιδιοκτήτες ενός ομίλου που εξειδικεύεται στη ναυτιλία, οι οποίοι προσέφεραν 70,2 εκατ. στους πιο εξτρεμιστές υποψηφίους των Ρεπουμπλικανών.

Και ακολουθούν οι υπόλοιποι γαλαντόμοι: ο Κένεθ Γκρίφιθ έδωσε 66,9 εκατ. δολάρια σε Ρεπουμπλικανούς υποψηφίους για τη Βουλή και για τη Γερουσία. Ο Τζέφρι Γιάς έδωσε 48,2 εκατ. δολάρια για τους Ρεπουμπλικανούς της Πολιτείας Πενσιλβάνια. Ο Σαμ Μπάνκμαν Φάιρντ, CEO της εταιρείας FTX που δραστηριοποιείται στις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων, ενίσχυσε με 39,2 εκατ. δολάρια τους Δημοκρατικούς. Ο Στίβεν Σουάτσμαν, CEO του Blackstone fund και πρώην άτυπος συμβουλάτορας του Τραμπ, έδωσε στους Ρεπουμπλικανούς 32,7 εκατ. δολάρια, κυρίως για μια θέση Γερουσίας στην Πολιτεία Πενσιλβάνια.

Στη λίστα ακολουθούν οι Λάρι Ελισον και Πίτερ Τίελ. Ο συνιδρυτής της Oracle και ο συνιδρυτής του Pay Pal, αντίστοιχα, χορήγησαν με 30 εκατ. δολάρια έκαστος τους Ρεπουμπλικανούς. Η βιομηχανία Koch, του Κάνσας, έδωσε 24,3 εκατ. δολάρια στους Δημοκρατικούς και, τέλος, ο Μάικλ Μπλούμπεργκ, ιδιοκτήτης του γνωστού δημοσιογραφικού ομίλου και πρώην δήμαρχος Νέας Υόρκης, ενίσχυσε με 22,2 εκατ. δολάρια τους Δημοκρατικούς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...