Αποψη του Nord Stream, σε φωτογραφία του Αυγούστου του 2022. Το Κίεβο είχε καταστρώσει ένα λεπτομερές σχέδιο για επίθεση στον αγωγό τρεις μήνες προτού αυτή σημειωθεί | REUTERS/Lisi Niesner
Επικαιρότητα

ΗΠΑ: Το Κίεβο σχεδίαζε επίθεση στον αγωγό Nord Stream

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washingotn Post, η CIA γνώριζε από τον Ιούνιο του 2022 ότι ομάδα έξι ατόμων των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων σκόπευε να ανατινάξει τον αγωγό
Protagon Team

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, οι ΗΠΑ είχαν πληροφορίες –οι οποίες έχουν διαρρεύσει online– ότι το Κίεβο είχε καταστρώσει ένα λεπτομερές σχέδιο για επίθεση στον Nord Stream, τον αγωγό φυσικού αερίου που ξεκινούσε από τη Ρωσία και έφτανε ως τη Γερμανία, τρεις μήνες προτού σημειωθεί η έκρηξη.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι η CIA γνώριζε από τον Ιούνιο του 2022, μέσω ευρωπαϊκής υπηρεσίας κατασκοπείας, ότι μια ομάδα έξι ατόμων των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων σκόπευε να ανατινάξει τον αγωγό.

Η αναφορά της ευρωπαϊκής υπηρεσίας πληροφοριών κοινοποιήθηκε στην πλατφόρμα συνομιλίας Discord, υποτίθεται από το μέλος της Αεροπορικής Εθνοφρουράς Τζακ Τεϊσέιρα, ο οποίος κατηγορήθηκε πρόσφατα για διαρροή ευαίσθητων αμερικανικών εγγράφων. Η Washington Post ανέφερε ότι έλαβε αντίγραφο από έναν από τους διαδικτυακούς φίλους του Τεϊσέιρα.

Η έκθεση των μυστικών υπηρεσιών βασίστηκε σε πληροφορίες που ελήφθησαν από άτομο στην Ουκρανία, ανέφερε η Washington Post, προσθέτοντας ότι η CIA μοιράστηκε την έκθεση με τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες τον περασμένο Ιούνιο.