297
Διαδηλωτής εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο, την Πέμπτη | REUTERS

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο δεν επιτρέπει στο Κογκρέσο να διαβάσει τις φορολογικές δηλώσεις Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουλίου 2020, 18:14
Διαδηλωτής εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο, την Πέμπτη
|REUTERS

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο δεν επιτρέπει στο Κογκρέσο να διαβάσει τις φορολογικές δηλώσεις Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουλίου 2020, 18:14

Το δικαίωμα να αποκτήσουν πρόσβαση στις φορολογικές δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ απέκτησαν οι εισαγγελείς της Νέας Υόρκης, αλλά όχι το Κογκρέσο, σύμφωνα με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, την Πέμπτη.

Η απόφαση αναμενόταν με εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς αν το Κογκρέσο αποκτούσε τα φορολογικά δεδομένα του Τραμπ, θα μπορούσε να αλλάξει η ισορροπία πολιτικής ισχύος με τον Λευκό Οίκο.

Ο Τραμπ αρνείται πεισματικά να αποκαλύψει τις δηλώσεις του από την αρχή της προεκλογικής του εκστρατείας, το 2015, σε αντίθεση με προηγούμενους προέδρους.

Οι εισαγγελείς του Μανχάταν θα αποκτήσουν πρόσβαση στο πλαίσιο ποινικής έρευνας για τις φορολογικές πρακτικές της επιχειρηματικής αυτοκρατορίας του αμερικανού προέδρου.

Με ευρεία πλειοψηφία (7-2), οι δικαστές θεώρησαν ότι «κανένας πολίτης, ούτε καν ο πρόεδρος, δεν μπορεί να αποφύγει να παράσχει έγγραφα στην περίπτωση ποινικής έρευνας». Ο πρόεδρος «δεν έχει απόλυτη ασυλία απέναντι στις έρευνες των εισαγγελέων των Πολιτειών» προστίθεται στο σκεπτικό που συνέταξε ο δικαστής Τζον Ρόμπερτς.

Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί η κλήτευση που είχε επιδοθεί στο λογιστικό γραφείο Mazars LLP, που διαχειρίζεται εδώ και χρόνια τις φορολογικές υποθέσεις του Τραμπ και να παραδοθούν διάφορα οικονομικά αρχεία του στις αρχές της Νέας Υόρκης.

Οσο για το Κογκρέσο, όπου οι Δημοκρατικοί ζητούσαν επίμονα πρόσβαση, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε να γυρίσει την υπόθεση στα κατώτερα δικαστήρια. Αυτό, σύμφωνα με τους New York Times, σημαίνει ότι το πιθανότερο είναι να παραμείνουν κρυφές οι δηλώσεις μέχρι τις εκλογές του Νοεμβρίου, κάτι που θεωρείται ότι θα βοηθήσει τον Τραμπ.

Συγκεκριμένα, το Ανώτατο Δικαστήριο απέφυγε να πάρει άμεσα θέση για το αν τρεις επιτροπές της Βουλής των Αντιπροσώπων μπορούν επίσης να κλητεύσουν τα οικονομικά έγγραφα του Τραμπ.

Και στις δύο αποφάσεις, η πλειοψηφία επιτεύχθηκε με τις ψήφους των τεσσάρων φιλελεύθερων δικαστών, του συντηρητικού Ρόμπερτς και των δύο επίσης συντηρητικών δικαστών Μπρετ Κάβανο και Νιλ Γκόρσατς που έχει διορίσει ο Τραμπ στο Ανώτατο Δικαστήριο.