439
Ο Μάικ Πενς σε μία από τις πρόσφατες ομιλίες του | REUTERS/Kevin Lamarque

ΗΠΑ: Την υποψηφιότητά του για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών ανακοινώνει ο Μάικ Πενς

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουνίου 2023, 11:14
Ο Μάικ Πενς σε μία από τις πρόσφατες ομιλίες του
|REUTERS/Kevin Lamarque

ΗΠΑ: Την υποψηφιότητά του για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών ανακοινώνει ο Μάικ Πενς

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουνίου 2023, 11:14

Ο Μάικ Πενς αναμένεται να ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα την υποψηφιότητά του για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών και να γίνει έτσι αντίπαλος του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ήταν από τους πρωταγωνιστές των γεγονότων που οδήγησαν στην εισβολή του όχλου στο Καπιτώλιο, καθώς αρνήθηκε να υπακούσει στην εντολή του πρώην αφεντικού του να μην επικυρώσει τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του 2020. Εγινε μάλιστα στόχος των υποστηρικτών του Τραμπ, οι οποίοι έστησαν εικονικές κρεμάλες με το όνομά του έξω από το Καπιτώλιο.

Την Τετάρτη 7 Ιουνίου, ημέρα που θα γιορτάσει τα 64α γενέθλιά του, ο Πενς θα ανεβάσει βίντεο το οποίο θα επισημοποιεί την υποψηφιότητά του, θα πραγματοποιήσει προεκλογική συγκέντρωση στο Ντε Μόιν στην Αϊοβα και θα δώσει συνέντευξη στο CNN, δήλωσαν συνεργάτες του.

Ευαγγελιστής και ένθερμος εχθρός της άμβλωσης, ο Πενς είχε βοηθήσει τον Τραμπ να κερδίσει τις ψήφους των ακροδεξιών χριστιανών όταν ήταν υποψήφιος αντιπρόεδρος στο πλευρό του, το 2016.

Επειτα από χρόνια που ήταν πιστός στον πρώην πρόεδρο, άλλαξε στάση μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου 2021.

Εκείνη την ημέρα ο Πενς ως αντιπρόεδρος προΐστατο της συνεδρίασης του Κογκρέσου στη διάρκεια της οποίας οι βουλευτές θα επικύρωναν τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Ο Τραμπ άσκησε πιέσεις στον τότε αντιπρόεδρο να αρνηθεί να επικυρώσει την εκλογή του Δημοκρατικού. Ο πρώην κυβερνήτης της Ιντιάνα αρνήθηκε να υποκύψει, προκαλώντας την οργή των υποστηρικτών του Τραμπ που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο.

Εκτοτε έχει χαρακτηρίσει «ανεύθυνες» τις δηλώσεις του πρώην προέδρου, εκτιμώντας ότι τον «έθεσαν σε κίνδυνο». Επίσης έχει σημειώσει ότι η Ιστορία θα κρίνει τον Τραμπ «υπεύθυνο» για την επίθεση αυτή.

Η ρήξη μεταξύ των δύο ανδρών μειώνει τις πιθανότητες του Πενς να κερδίσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, καθώς πολλοί υποστηρικτές του Τραμπ τον θεωρούν «προδότη».

Ο Πενς συγκεντρώνει περίπου το 3,8% της πρόθεσης ψήφους, πολύ πίσω από το 53,2% του Τραμπ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του RealClearPolitics.

Επίσης βρίσκεται πολύ μακριά από το 22,4% του κυβερνήτη της Φλόριντα, Ρον ΝτεΣάντις, ο οποίος επίσης έχει υιοθετήσει συντηρητική ρητορική, αλλά πιο επιθετική, καθώς και από την πρώην πρεσβευτή στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι (4,4%).

Αφού εξέδωσε ένα βιβλίο με τίτλο «So help me God» (Μάρτυς μου ο Θεός), ο Πενς διατρέχει τις ΗΠΑ, δίνοντας ομιλίες σε πολιτείες που μπορεί να κάνουν τη διαφορά στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών.

Πριν δύο εβδομάδες οι υποστηρικτές του δημιούργησαν μια διερευνητική προεκλογική επιτροπή, με τίτλο «Committed to America» (Αφοσιωμένοι στην Αμερική) για να τον στηρίξουν και να συγκεντρώσουν πόρους.

Αλλος ένας πολιτικός των Ρεπουμπλικανών, ο 60χρονος Κρις Κρίστι, πρώην κυβερνήτης του Νιού Τζέρσεϊ, πρόκειται να ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα την υποψηφιότητά του. Και αυτός είχε στενές σχέσεις με τον Τραμπ, προτού κόψει τους δεσμούς του μαζί του μετά την επίθεση στο Καπιτώλιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...