594
Ο Τάιρ Νίκολς ξαπλωμένος στον δρόμο με τους αστυνομικούς γύρω του | Memphis Police Department/Handout via REUTERS

ΗΠΑ: Σοκαριστικό βίντεο του θανάσιμου ξυλοδαρμού Αφροαμερικανού από αστυνομικούς

Protagon Team Protagon Team 28 Ιανουαρίου 2023, 12:20
Ο Τάιρ Νίκολς ξαπλωμένος στον δρόμο με τους αστυνομικούς γύρω του
|Memphis Police Department/Handout via REUTERS

ΗΠΑ: Σοκαριστικό βίντεο του θανάσιμου ξυλοδαρμού Αφροαμερικανού από αστυνομικούς

Protagon Team Protagon Team 28 Ιανουαρίου 2023, 12:20

Οργή και αγανάκτηση έχει προκαλέσει στις ΗΠΑ το βίντεο της βίαιης σύλληψης και του ξυλοδαρμού του 29χρου Αφροαμερικανού Τάιρ Νίκολς από πέντε αστυνομικούς, στις 7 Ιανουαρίου, στο Μέμφις.

Ο Νίκολς πέθανε τρεις ημέρες αργότερα από τα τραύματά του.

Οι πέντε, επίσης Αφροαμερικανοί, αστυνομικοί που ξυλοκόπησαν βάρβαρα τον νεαρό καθώς προχωρούσαν στη σύλληψή του για παραβίαση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, απομακρύνθηκαν από τις τάξεις της αστυνομίας και αντιμετωπίζουν πλέον δίωξη για φόνο.

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως «αγανάκτησε» και «πόνεσε βαθιά» βλέποντας το βίντεο ενώ και η αρχηγός της αστυνομίας του Μέμφις το χαρακτήρισε «απάνθρωπο».

Στιγμιότυπο από το βίντεο του ξυλοδαρμού του Νίκολς

To επίμαχο βίντεο, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα από την Αστυνομία του Μέμφις περιλαμβάνει πλάνα από κάμερα σώματος σε στολή αστυνομικού και κάμερα ασφαλείας στον δρόμο.

Ο 29χρονος φαίνεται να κείτεται στον δρόμο σοβαρά τραυματισμένος, όμως το βίντεο δείχνει ότι ένα ασθενοφόρο έφτασε στο σημείο σχεδόν μετά από μισή ώρα.

Οι αστυνομικοί επιτέθηκαν με αγριότητα στον 29χρονο με αφορμή έλεγχο στο όχημα του.

«Γ…σου και βγες από το αυτοκίνητο!» φωνάζει αρκετές φορές ένας αστυνομικός ενώ ένας άλλος φαίνεται να τον τραβάει έξω βίαια.

Οι πέντε αστυνομικοί που κατηγορούνται για τον φόνο του Τάιρ Νίκολς – Memphis Police Department

Ο Νίκολς φωνάζει «δεν έκανα τίποτα» ενώ ένας αστυνομικός του φωνάζει «πέσε στο έδαφος» και τον απειλεί ότι θα τον χτυπήσει με το όπλο τέιζερ.

Ο Νίκολς τους λέει «είμαι στο έδαφος, το παρακάνετε, δεν έκανα τίποτα, προσπαθώ μόνο να πάω σπίτι μου».

Ο Τάιρ Νίκολς κείτεται στο δρόμο σοβαρά τραυματισμένος, με χειροπέδες, ενώ δίπλα του στέκεται ένας αστυνομικός

Κάποια στιγμή σηκώνεται και προσπαθεί να διαφύγει τρέχοντας. Οι αστυνομικοί τον συλλαμβάνουν σε μια διασταύρωση, όπου αρχίζει και ο θανατηφόρος ξυλοδαρμός του.

Ο Νίκολς φωνάζει «μαμά, μαμά» ενώ οι αστυνομικοί τον χτυπούν ανελέητα, με κλωτσιές στο κεφάλι, καθώς ο 29χρονος είναι ήδη στο έδαφος, δεμένος με χειροπέδες, ανήμπορος να αντιδράσει.

Ο Τάιρ Νίκολς κείτεται στο έδαφος με τους αστυνομικούς γύρω του – Memphis Police Department/Handout via REUTERS

Μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο, περίπου 50 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν την Παρασκευή το βράδυ στο Μέμφις, ζητώντας δικαιοσύνη.

Παρά τους φόβους των αρχών, στο Μέμφις δεν σημειώθηκαν ταραχές, τουλάχιστον αμέσως. Ομως, σε διαδήλωση στη Νέα Υόρκη, νεαροί προκάλεσαν ζημιές σε περιπολικό.

Διαδηλωτές προκάλεσαν ζημιές σε περιπολικό στο Μανχάταν – REUTERS/Eduardo Munoz

«Οι εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα απόψε θα προκαλέσουν αγανάκτηση στον κόσμο και είναι λογικό», είπε ο Μπάιντεν και τόνισε πως είναι απαραίτητο οι διαδηλώσεις που θα γίνουν να είναι «ειρηνικές».

Σύμφωνα με τον αμερικανό πρόεδρο, πρέπει να διενεργηθεί «άμεση, πλήρης και διαφανής έρευνα».

Ο Μπάιντεν συζήτησε το Σάββατο με την οικογένεια του νεαρού και εξήρε την έκκλησή της οι διαδηλώσεις να γίνουν σε κλίμα ηρεμίας. Σημείωσε πως μίλησε με τη μητέρα και τον πατριό του Τάιρ Νίκολς, τους «εξέφρασε προσωπικά τα συλλυπητήριά του» και «εξήρε το θάρρος και τη δύναμή τους».

Ερωτηθείς σχετικά με τον κίνδυνο να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια σε διάφορες συγκεντρώσεις που οργανώνονται στις ΗΠΑ, ιδίως στο Μέμφις, ο Μπάιντεν είπε σε δημοσιογράφους πως «προφανώς ανησυχώ πολύ, αλλά νομίζω ότι η Ρόου Βον Γουέλς (η μητέρα του θύματος) απηύθυνε πολύ σθεναρή έκκληση» να επικρατήσει ηρεμία.

«Σταματήστε τον πόλεμο στη Μαύρη Αμερική!» γράφει το πλακάτ σε διαδήλωση στη Νέα Υόρκη – REUTERS/Andrew Kelly

Δυο σύμβουλοι του προέδρου συζήτησαν με τους δημάρχους 16 πόλεων όπου προβλεπόταν να γίνουν διαδηλώσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...