554
Από αριστερά, η Αγιάνα Πρέσλι, η Ιλχάν Ομάρ, η Αλεξάντρια Οκάζιο-Κορτέζ και η Ρασίντα Τλάιμπ στη συνέντευξη Τύπου | REUTERS

ΗΠΑ: σφοδρή αντεπίθεση των γυναικών βουλευτών στον Τραμπ – αντιδράσεις από ξένους ηγέτες

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουλίου 2019, 16:37
Από αριστερά, η Αγιάνα Πρέσλι, η Ιλχάν Ομάρ, η Αλεξάντρια Οκάζιο-Κορτέζ και η Ρασίντα Τλάιμπ στη συνέντευξη Τύπου
|REUTERS

ΗΠΑ: σφοδρή αντεπίθεση των γυναικών βουλευτών στον Τραμπ – αντιδράσεις από ξένους ηγέτες

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουλίου 2019, 16:37

«Δεν θα εξαναγκαστούμε να σωπάσουμε» είπαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι τέσσερις γυναίκες βουλευτές των Δημοκρατικών που βρέθηκαν στο στόχαστρο του Ντόναλντ Τραμπ λόγω του χρώματος του δέρματός τους,

Ο Τραμπ «δεν έχει τη χάρη, την ενσυναίσθηση, τη συμπόνια και την ακεραιότητα που προϋποθέτει» το αξίωμα του προέδρου, τόνισε η βουλευτής της Μασαχουσέτης Αγιάνα Πρέσλι στη συνέντευξη Τύπου κατά την οποία αντεπιτέθηκαν με σφοδρότητα κατά του αμερικανού προέδρου.

Οι βουλευτές ενθάρρυναν τους Αμερικανούς, «να μην τσιμπήσουν το δόλωμα» και να μην αποσπαστεί η προσοχή τους από «τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και από τις απάνθρωπες και διεφθαρμένες πρακτικές της κυβέρνησής του».

Η μουσουλμάνα του Μίσιγκαν Ρασίντα Τλάιμπ από την πλευρά της απηύθυνε εκ νέου έκκληση να αρχίσει διαδικασία παύσης του Τραμπ και παραπομπής του ενώπιον της Δικαιοσύνης, πρόταση που διχάζει το Δημοκρατικό Κόμμα.

Παραθέτοντας μία σειρά από δηλώσεις του Τραμπ εναντίον των γυναικών, των μειονοτήτων και λαών άλλων χωρών, η Ομάρ τόνισε ότι ο πρόεδρος έχει παραβεί τον όρκο του, επιτρέποντας παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού και συνωμοτώντας με μία ξένη κυβέρνηση στις προεδρικές εκλογές του 2016.

«Αυτή ήταν η ατζέντα των λευκών εθνικιστών στα chat room του Ιντερνετ και στην εθνική τηλεόραση και τώρα έφθασε και στον Λευκό Οίκο. Είναι πολύ κρίσιμη η στιγμή. Τα μάτια της Ιστορίας μάς παρακολουθούν» πρόσθεσε η Ιλχάν Ομάρ, βουλευτής της Μινεσότας.

«Θέλω να πω στα παιδιά όλης της χώρας, ό,τι και να λέει ο πρόεδρός σας, αυτή η χώρα σάς ανήκει» πρόσθεσε η Αλεξάντρια Οκάζιο-Κορτέζ.

Ο Τραμπ συνέχισε τις επιθέσεις του εναντίον τους την ώρα της συνέντευξης Τύπου, λέγοντας ότι οι τέσσερις γυναίκες «υποστηρίζουν τον σοσιαλισμό, μισούν το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Δεν είναι καλές για τους Δημοκρατικούς».

Σφοδρές αντιδράσεις από Δημοκρατικούς και ξένους ηγέτες

Εκτός από τη Νάνσι Πελόζι και τη Χίλαρι Κλίντον, απάντησαν στο ραστιστικό και ξενοφοβικό παραλήρημα του αμερικανού προέδρου πολλοί Δημοκρατικοί, όπως ο Τζο Μπάιντεν, που είπε ότι «ξεχειλίζει από ρητορική του μίσους, σπέρνει τον διχασμό και δημιουργεί επίτηδες εντάσεις βασισμένες στο χρώμα του δέρματος για δικό του πολιτικό όφελος».

Η Κάμαλα Χάρις, υποψήφια και αυτή των Δημοκρατικών για την προεδρία, είπε ότι τα σχόλια του Τραμπ είναι απολύτως ρατσιστικά και αντιαμερικανικά.

Επίσης, τις δηλώσεις του καταδίκασαν και ξένοι ηγέτες, όπως η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και η Τζασίντα Αρντερν, πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας.

«Δεν συνηθίζω να αναμιγνύομαι στα πολιτικά ζητήματα άλλων, όμως μάλλον είναι προφανές για μεγάλο μέρος του κόσμου ότι διαφωνώ πλήρως και απόλυτα μαζί του» τόνισε η Αρντερν.

Στη Νέα Ζηλανδία «πιστεύουμε ότι το κοινοβούλιό μας πρέπει να είναι αντιπροσωπευτικό. Πρέπει να μοιάζει με τη Νέα Ζηλανδία, να αποτελείται από μια παλέτα διαφορετικών πολιτισμών και εθνοτήτων. Ποτέ δεν πρέπει να αποτελεί η καταγωγή κάποιου κριτήριο για το δικαίωμά του να βρίσκεται στο κοινοβούλιο» πρόσθεσε.

Ο Τζάστιν Τριντό, πρωθυπουργός του Καναδά, είπε ότι «δεν είναι αυτός ο τρόπος που λειτουργούμε εμείς εδώ στον Καναδά», ενώ ο μουσουλμάνος δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν, που βρίσκεται εδώ και καιρό σε κόντρα με τον Τραμπ, τόνισε ότι «τέτοιες δηλώσεις ακούω όλη μου τη ζωή, αλλά από ρατσιστές και φασίστες, ποτέ από πολιτικό σε υψηλό αξίωμα».

Ελάχιστοι Ρεπουμπλικανοί βουλευτές και γερουσιαστές σχολίασαν τις δηλώσεις του προέδρου τους, όπως η Σούζαν Κόλινς, που είπε ότι ο πρόεδρος «ξεπέρασε κάθε όριο» και ο Αφροαμερικανός Τιμ Σκοτ, που τις χαρακτήρισε «ρατσιστικές και προκλητικές».

Δείτε απόσπασμα από τη συνέντευξη Τύπου των τεσσάρων βουλευτών:

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...