778
Νοσηλεύτρια με ασθενή με Covid-19 σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης, τον Απρίλιο του 2020 | EPA/US NAVY/MC2 SARA ESHLEMAN

ΗΠΑ: Σε ύψη-ρεκόρ οι αναρρωτικές άδειες λόγω Covid

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2023, 07:01
Νοσηλεύτρια με ασθενή με Covid-19 σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης, τον Απρίλιο του 2020
|EPA/US NAVY/MC2 SARA ESHLEMAN

ΗΠΑ: Σε ύψη-ρεκόρ οι αναρρωτικές άδειες λόγω Covid

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2023, 07:01

Περίπου 1,6 εκατ. Αμερικανοί έλειψαν από τη δουλειά τους τον Δεκέμβριο λόγω ασθένειας. Πρόκειται για τον μηνιαίο μέσο όρο του 2022, ενώ το ρεκόρ κατέχει ο Ιανουάριος της περασμένης χρονιάς, με 3,6 εκατ. ανθρώπους να δηλώνουν ασθενείς έστω και για μία ημέρα.

Συνολικά, το 2022, οι εργαζόμενοι που δήλωσαν ασθενείς έφτασαν τα 19 εκατ. Πρόκειται για το υψηλότερο νούμερο από το 1976, όταν ξεκίνησαν να καταγράφονται οι απουσίες από την εργασία. Κάθε μήνα, τα τρία τελευταία χρόνια, περισσότεροι από ένα εκατ. άνθρωποι δηλώνουν άρρωστοι, όπως σημειώνει ο Guardian.

Περίπου 7% των Αμερικανών έχουν σήμερα μακρά Covid, η οποία μπορεί να επηρεάσει την παραγωγικότητα και την ικανότητα εργασίας, σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Η τελευταία φορά που οι απουσίες από την εργασία έπεσαν κάτω από το ένα εκατομμύριο μέσα σε έναν μήνα ήταν τον Νοέμβριο του 2019.

Πέρυσι, τρίτη χρονιά της πανδημίας, τα νούμερα αυξήθηκαν, αντί να επανέλθουν στο φυσιολογικό, όπως επισημαίνει ο Guardian. Πολλές από τις απουσίες οφείλονται σε άρρωστα παιδιά των οποίων οι γονείς πρέπει να μείνουν στο σπίτι και να τα φροντίσουν.

Η ανάλυση των δεδομένων στη Νέα Υόρκη έδειξε ότι 71% των ασθενών με μακρά Covid εξακολουθούσαν να έχουν συμπτώματα που απαιτούσαν ιατρική φροντίδα ή ήταν ανίκανοι να εργαστούν για τουλάχιστον έξι μήνες.

Δύο στους πέντε επέστρεψαν στην εργασία τους εντός δύο μηνών, αλλά εξακολουθούσαν να χρειάζονται ιατρική περίθαλψη. Σχεδόν ένας στους πέντε (18%) δεν μπορούσε να επιστρέψει στην εργασία του για έναν χρόνο ή περισσότερο μετά την πρώτη του νόσηση. Η πλειονότητα ήταν κάτω των 60 ετών.

«Είναι πιθανό η μακρά Covid να κρατάει περίπου 500.000 έως ένα εκατομμύριο εργαζομένους πλήρους απασχόλησης εκτός εργασίας», δηλώνει η Κέιτι Μπαχ, ανώτερη συνεργάτις στο Ινστιτούτο Brookings.

Η συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό μειώθηκε κατά περίπου 500.000 ανθρώπους εξαιτίας της Covid, σύμφωνα με μια μελέτη που εξέτασε διαχρονικά τους εργαζομένους που ήταν άρρωστοι για μία εβδομάδα. Αλλά ο πραγματικός αριθμός θα μπορούσε να είναι υψηλότερος, επειδή δεν είναι όλοι οι εργαζόμενοι σε θέση να πάρουν άδεια κατά τη διάρκεια της ασθένειάς τους, προσθέτι η Μπαχ.

Ορισμένοι που επηρεάζονται από τη μακρά Covid έχουν μειώσει τις ώρες εργασίας τους, ενώ άλλοι έχουν εγκαταλείψει προσωρινά ή μόνιμα το εργατικό δυναμικό. Οι ασθενείς που είναι πολύ άρρωστοι με μακρά Covid συχνά «προσπαθούν να εργαστούν για κάποιο χρονικό διάστημα και τελικά εγκαταλείπουν», δηλώνει η Μπαχ.

Συμπεριλαμβανομένων και των θανάτων, το εργατικό δυναμικό στις ΗΠΑ έχει μειωθεί κατά 2,6% στη διάρκεια της πανδημίας, με 1 δισ. χαμένες ημέρες εργασίας, ανέφερε πρόσφατα η McKinsey. Οσοι παραμένουν στις δουλειές τους, μπορεί να χρειαστούν περισσότερες αναρρωτικές άδειες από ό,τι πριν, λόγω νέων χρόνιων ασθενειών.

Κάποιοι ασθενείς με μακρά Covid μπορούν να εργαστούν, αλλά κάθε τόσο χρειάζονται μια-δύο ημέρες αναρρωτική επειδή δεν αντέχουν ή επειδή τα συμπτώματά τους βρίσκονται σε έξαρση, προσέθεσε η Μπαχ. Σχεδόν ένας στους πέντε Αμερικανούς ανέπτυξε μακρά Covid μετά την αρχική μόλυνση, με το 7,5% όλων των ενηλίκων Αμερικανών να εξακολουθεί να τη βιώνει, σύμφωνα με το CDC. Το CDC άρχισε να συλλέγει δεδομένα για μακρά Covid το 2022.

Πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερες έρευνες σχετικά με τα αίτια και τις θεραπείες της long Covid, σημειώνουν οι ερευνητές. «Δεν ξέρουμε πόσο καιρό χρειάζονται για να αναρρώσουν», λέει η Αλις Μπερνς, βοηθός διευθύντρια του προγράμματος περίθαλψης Medicaid.

Οσο μεγαλύτερη ανοσία έχουν οι άνθρωποι, από τα εμβόλια και την ανάρρωση από προηγούμενες περιπτώσεις, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να αρρωστήσουν, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης μακροχρόνιας Covid. Μπορεί, ωστόσο, να εκδηλωθεί μακρά Covid ακόμη και έπειτα από ήπια ή ασυμπτωματική λοίμωξη.

«Ορισμένοι άνθρωποι έχουν πραγματική ανάγκη από εργοδοτική ευελιξία», σημειώνει η Μπερνς. Αυτή μπορεί να περιλαμβάνει τηλεργασία, απρογραμμάτιστη άδεια, ευέλικτα προγράμματα και μειωμένες ώρες εργασίας. «Ομως, οι διευκολύνσεις αυτές είναι πολύ πιο πιθανό να παρέχονται σε εργαζομένους που έχουν δουλειά γραφείου ή υψηλότερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας και είναι αρκετά καλά εδραιωμένοι στην αγορά εργασίας», εξηγεί.

«H Covid γενικά, αλλά και η μακρά Covid, είναι πιο πιθανό να επηρεάσουν μέλη μειονοτήτων, με χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης, πιθανότατα και με χαμηλότερα επίπεδα εισοδήματος. Σε αυτούς τους εργαζομένους, όμως, είναι λιγότερο πιθανό να προσφέρονται διευκολύνσεις στην εργασία, παρ’ όλο που τις χρειάζονται περισσότερο», σημειώνει.

Η Μπαχ πρσθέτει ότι οι εργοδότες πρέπει να διευκολύνουν περισσότερο τους ασθενείς εργαζομένους τους, είτε βρίσκονται στα πρώτα στάδια της νόσησης με κορονοϊό είτε υποφέρουν από μακρά Covid. «Οι εταιρείες πρέπει να σκεφτούν μέτρα, όπως περισσότερα διαλείμματα για τους υπαλλήλους τους, ενώ όλοι ως κοινωνία πρέπει να πείσουμε το κράτος να δίνει μεγαλύτερη αποζημίωση σε περίπτωση ασθένειας».

Αν 7% των Αμερικανών πάσχουν από μακρά Covid, μιλάμε για 23 εκατ. ανθρώπους που ανά πάσα στιγμή μπορεί να χρειαστούν κάποιου είδους διευκόλυνση σύμφωνα με την ομοσπονδιακή νομοθεσία. «Ελπίζω ότι η νέα πραγματικότητα θα μας κάνει να αναθεωρήσουμε τις διευκολύνσεις για τους μακροχρόνια ασθενείς στην εργασία τους. Πρέπει να είμαστε πιο ευέλικτοι», καταλήγει η Κέιτι Μπαχ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...