441
Τα «παιδιά του Τραμπ», όπως λέει και το μπουφάν, τη δύσκολη ώρα δεν θα αφήσουν αβοήθητο τον μπαμπά τους | REUTERS/Stephanie Keith

ΗΠΑ: Πώς οι Ρεπουμπλικανοί «απαντούν» στην παραπομπή Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 18 Δεκεμβρίου 2019, 11:15
Τα «παιδιά του Τραμπ», όπως λέει και το μπουφάν, τη δύσκολη ώρα δεν θα αφήσουν αβοήθητο τον μπαμπά τους
|REUTERS/Stephanie Keith

ΗΠΑ: Πώς οι Ρεπουμπλικανοί «απαντούν» στην παραπομπή Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 18 Δεκεμβρίου 2019, 11:15

Εν όψει της παραπομπής του Τραμπ σε δίκη μέσω της ψηφοφορίας στο Κογκρέσο, στο Ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο παρατηρείται κινητικότητα βασισμένη σε ένα μάλλον απλό σχέδιο άμυνας με χαρακτηριστικά αντεπίθεσης. Οργανώσεις υποστήριξης του αμερικανού προέδρου θα κάνουν καμπάνια δυσφήμησης των Δημοκρατικών βουλευτών των περιοχών εκείνων στις οποίες είχε επικρατήσει ο Τραμπ το 2016.

Για τον «ιερό σκοπό» τους οι Ρεπουμπλικανοί υποστηρικτές θα πλημμυρίσουν 31 εκλογικές περιφέρειες με τηλεοπτικά μηνύματα αξίας εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά και με ανάλογο υλικό στο Facebook, στο Twitter και σε άλλα social media.

Θα αναπαραγάγουν τις αιτιάσεις του ίδιου του Τραμπ, ότι δηλαδή όλη η υπόθεση είναι στημένη από τους «ακροαριστερούς των Δημοκρατικών», ότι πρόκειται απλώς για ένα «κυνήγι μαγισσών» και τίποτε ουσιαστικότερο. Θα επικεντρώσουν στο ότι οι τοπικοί βουλευτές των Δημοκρατικών (που εξελέγησαν σε αυτές τις 31 εκλογικές περιφέρειες το 2018) είναι συνένοχοι στη «σκευωρία».

Το κωδικό όνομα του Ρεπουμπλικανικού πρότζεκτ είναι «Βρώμικες 30» (περισσότερο εύηχο στα Αμερικανικά βέβαια: «Dirty 30») και αφορά τον αριθμό των περιφερειών (η τριακοστή πρώτη παραλείφθηκε χάριν ευφωνίας, ωστόσο δεν… τη γλίτωσε). Οι Ρεπουμπλικανοί δεν μπορούν να χωνέψουν ότι αυτές οι 31 εκλογικές περιφέρειες ψήφισαν τον Τραμπ το 2016 αλλά στη συνέχεια (το 2018) κατακτήθηκαν από Δημοκρατικούς βουλευτές: οι άνθρωποι πιστεύουν ότι η παραπομπή του αμερικανού προέδρου και η (θεωρητικώς) επαπειλούμενη απομάκρυνσή του από το αξίωμα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία ώστε να «επιστρέψουν» αυτές οι έδρες στο δικό τους κόμμα.

Πρόκειται για «φρενήρη κινητοποίηση», όπως αναφέρει δημοσίευμα του Politico, η οποία στοχεύει στη λαϊκή βάση του εκλογικού σώματος και καθοδηγείται από τον Λευκό Οίκο.

Οι επικεφαλής των «πατριωτικών οργανώσεων» της Αμερικής, που ελέγχονται από τους Ρεπουμπλικανούς, δηλώνουν ήδη ότι η ζωή των 31 Δημοκρατικών βουλευτών ήδη έχει γίνει  δύσκολη. Ο πρόεδρος Τραμπ συμμετέχει προσωπικώς στην καμπάνια με τον συνηθισμένο τρόπο του (μέσω Twitter), υποδαυλίζοντας την ένταση αλλά και θρέφοντας τις ελπίδες των οπαδών του ότι η προσπάθειά τους θα στεφθεί από επιτυχία ακόμη και στο επίπεδο της ενδυνάμωσης του φρονήματος των βουλευτών εκείνων οι οποίοι τάσσονται κατά της παραπομπής. Επίσης, υπάλληλοι του Λευκού Οίκου επικοινωνούν δύο φορές την εβδομάδα με τις συντηρητικές ομάδες, καθώς και με τους αξιωματούχους των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο και στη Γερουσία.

Αν και οι εν λόγω συντηρητικές ομάδες θα ξοδέψουν εκατομμύρια στην καμπάνια τους, το κυριότερο σύνθημά τους είναι ότι οι Δημοκρατικοί σπαταλούν χρόνο και χρήμα σε μια καθαρά κομματική προσπάθεια.

Να ένα δείγμα από το επικοινωνιακό οπλοστάσιό τους: «Σπαταλούν εκατομμύρια σε ένα κομματικό κυνήγι μαγισσών, με μοναδικό σκοπό τους να ακυρώσουν τις εκλογές του 2016, αν και ξέρουν ότι δεν μπορούν» λέει ο αφηγητής σε μία από τις Ρεπουμπλικανικές διαφημίσεις. «Ο πρόεδρος Τραμπ αγωνίζεται για μας, τώρα είναι καιρός να αγωνιστείς και εσύ για αυτόν»…

Και το βαθύ χάσμα στην αμερικανική κοινωνία μεγαλώνει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...